Reprezentanţii Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei au reluat, săptămâna trecută, acţiunile de protest, după ce negocierile purtate cu factori de decizie de la Guvern nu s-au soldat cu operarea unei majorări salariale de 20 la sută şi pentru personalul universitar.
Dumitru Ivanov, preşedintele SEŞ, a precizat că, anterior, a fost asigurat că la şedinţa de miercuri, 29 octombrie, a Guvernului va fi discutată şi poate chiar soluţionată această problemă, dar ea nu a mai fost inclusă în ordinea de zi.
„Cuvântul este cuvânt şi legea este lege. Nu pot să pricep ce fel de stat democratic avem. Apare legea votată de Parlament şi pregătită de Guvern şi prevede o majorare de 20 la sută a salariilor pentru personalul universitar, ca ulterior Cabinetul de Miniştri să schimbe unilateral această cifră şi să fie de 10 la sută”, a opinat Dumitru Ivanov.
Preşedintele SEŞ a specificat că protestatarii cer ca majorarea să fie de 20 la sută pentru toţi profesorii universitari, cu toate că este o discrepanţă între universităţile care înmatriculează studenţi şi la contract şi cele în care toţi sunt cu finanţare de la buget. Printre instituţiile care nu se încadrează în categoria celor cu autonomie financiară sunt: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în Chişinău, Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale şi alte două universităţi din Găgăuzia şi Taraclia.
Dumitru Ivanov a specificat că şi administraţiile universităţilor care obţin venituri din contul studenţilor care îşi fac studiile în bază de contract au necesitatea de a utiliza aceste mijloace în scopul îmbunătăţirii bazei materiale. Astfel, acestea pot crea laboratoare, pe care să le doteze cu tot felul de aparataj, construi şi amenaja săli sportive sau repara sălile de festivităţi, de vreme ce statul nu le acordă bani pentru a acoperi aceste cheltuieli.
Participanţii la pichetare doresc să obţină de la Guvern emiterea unei hotărâri de modificare a documentului care prevede în prezent majorarea cu doar 10 la sută a salariilor până la nivelul de 20 la sută.
„O să venim şi mâine şi cât va fi necesar, ca să ne aşezăm la masa de negocieri şi să ne spună ce au de gând, iar noi să ştim ce trebuie să facem în continuare”, a concluzionat Dumitru Ivanov.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a declarat recent pentur presă că revendicările protestatarilor nu sunt justificate şi că o asemenea promisiune nu ar fi fost făcută.
Reprezentanţii Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului au precizat pentru „Vocea poporului” că miercuri nu a avut loc şedinţa săptămânală a Cabinetului de Miniştri, din lipsă de cvorum.