Inegalitățile dintre remunerarea femeilor si a bărbaților, problemele cu care se confruntă femeile în cazul revenirii la muncă după perioada concediului de îngrijire a copilului, dar și altele, legate de situația femeii în societate, au trecut ca un fir roșu în timpul întrevederii de marți, 17 septembrie, la Casa Sindicatelor, cu Maria Jose Chamorro, specialistă gender și formalizare la Oficiul OIM de la Budapesta, și cu Nelea Rusu, coordonatoare de proiect a OIM în Republica Moldova. Această întrevedere a deschis șirul de evenimente care au avut loc zilele trecute la Chișinău, la care au fost abordate temele în cauză.
Chiar în debutul întâlnirii, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a relevat că sindicatele acordă o atenție deosebită egalității de gen, echității în remunerarea bărbaților și a femeilor. „Dorim să ne implicăm plenar în soluționarea problemelor care mai există în ceea ce privește discrepanța dintre salarizarea femeilor si cea a bărbaților, mai ales că pe umerii salariatelor cade cea mai mare povară și în familie”.
Maria Jose Chamorro a reamintit că la întâlnirea din ianuarie anul curent s-a vorbit că e nevoie de mobilizare pentru soluționarea problemelor. „Păi iată acum am venit cu niște propuneri, cu resurse aprobate. În atelierele de lucru urmează să stabilim care sunt acțiunile mai potrivite pentru a reduce disparitățile salariale. Din Raportul privind disparitatea salarială între femei și bărbați am înțeles că unele femei au nevoie de suport ca să revină la lucru după concediul de îngrijire a copilului”.
Experta OIM a apreciat faptul că CNSM a început pregătirile pentru deschiderea unui spațiu pentru copiii angajaților de la Confederație și a dat asigurări că, atunci când va fi gata, va veni să-l vadă. Ea a adăugat că, dacă va trebui, OIM va insista în fața autorităților în vederea ratificării Convențiilor OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale și nr. 189 privind munca decentă pentru personalul casnic.
În context, Sergiu Sainciuc a adăugat că problema trebuie abordată în complex, fiindcă dacă o mamă revine la serviciu, dar nu dispune de servicii de îngrijire, eforturile se diminuează. Liderul sindical a spus că în ceea ce privește ratificarea Convenției 156 lucrurile se mișcă, urmând a fi organizat un eveniment public pe marginea inițierii procesului de ratificare a acesteia, a relevat că sindicatele au elaborat anterior si o analiza de compatibilitate a Convenției 102 privind normele minime de securitate socială cu legislația națională.
„Problema însă nu e numai ratificarea convențiilor, ci mai ales modul în care sunt implementate acestea”.
Nelea Rusu a afirmat că există deschidere din partea Guvernului pentru soluționarea problemelor, a fost deja inițiat un studiu asupra Convenției 156, care se propune să fie ratificata, acesta va fi un pas important. Iar echipa OIM a construit deja o relație de încredere cu sindicatele, care se consolidează.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, si Angela Otean, președinta Comisiei de Femei, au vorbit despre implicarea femeilor în viața sindicală, despre planurile și activită-țile schițate. Totodată, au salutat faptul că echipa OIM s-a extins în Republica Moldova și pune umărul la soluționarea problemelor.
Maria Jose Chamorro a afirmat că s-a convins că CNSM și Comisia de Femei a CNSM a lucrat bine în combaterea violenței si hărțuirii la locul de muncă. Ea a vorbit despre cei trei piloni ai proiectului finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), aflat în derulare la noi: revenirea la muncă a femeilor după concediul de lungă durată; formalizarea persoanelor care desfășoară activități de îngrijire a copilului; sprijinirea antreprenoriatului feminin în Republica Moldova.
Totodată, experta OIM a dezvăluit că „pe 21-22 octombrie se va desfășura la Chișinău un atelier de lucru, la care vom elabora împreună un plan de acțiuni comun în probleme de gen”.
În încheiere, Sergiu Sainciuc a subliniat că scopul sindicatelor este să obțină rezultate pentru membrii de sindicat dacă se implică într-o activitate, mizând foarte mult pe echipă. Domnia sa le-a mulțumit oaspeților pentru susținerea în implementarea proiectelor în Republica Moldova și și-a arătat convingerea că aceasta va fi o colaborare de durată.