23 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Problemele femeilor din Sângerei, comune cu cele din toată țara

Loading
Без рубрики Problemele femeilor din Sângerei, comune cu cele din toată țara
Problemele femeilor din Sângerei, comune cu cele din toată țara

 

 

sindicate-singerei

Foto: vocea.md

Consiliul interramural al sindicatelor din raionul Sângerei a organizat, pe 21 octombrie, o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural. În cadrul acestei întruniri au fost abordate subiecte ce țin de protecţia social–economică a salariatelor şi, totodată, a fost creat Consiliul de Femei din ra­ionul Sângerei.

 

Tudor Mocanu, preşedintele Consiliului interramural al sindi­catelor din Sângerei, care a fost și moderatorul evenimentului, a fă­cut o prezentare a participanților la întrunire şi a abordat unele chestiuni de interes comun, cum ar fi nivelul de salarizare în me­diul rural, indemnizațiile pentru copii, asistența medicală, rolul femeilor din mediul rural.

Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM), prezent la întrunire, s-a referit la problemele actuale cu care se confruntă femeile din localită­ţile rurale şi la eventuale soluții pentru acestea. În acest context, domnia sa a relevat că sindica­tele au atenţionat autorităţile că trebuie să reducă povara de pe umerii femeii din spaţiul rural. Vicepreședintele CNSM a adău­gat că sindicatele nu sunt indife­rente față de problemele cu care se confruntă societatea, de aceea trebuie să se ştie ce trebuie să facă fiecare structură sindicală în parte pentru crearea condiţi­ilor normale de lucru, să fie lo­curile de muncă atestate, acestea să corespundă legii cu privire la igiena, securitatea şi sănătatea în muncă.

 

Împreună, putem depăși obstacolele

 

Prin ridicarea nivelului abili­tăţilor salariaților din diverse do­menii de activitate, putem să de­păşim obstacolele cu care astăzi se confruntă femeile. CNSM a rămas aceeaşi instituţie ierarhic superioară faţă de toate sindica­tele de ramură, însă noi nu sun­tem o confederaţie care dictează, noi coordonăm activitatea sin­dicatelor de ramură, a centrelor interramurale teritoriale, prin consens se iau decizii comune, în folosul celor care aşteaptă îm­bunătăţirea condiţiilor de viaţă, ridicarea salariilor, majorarea pensiilor, a indemnizaţiilor pen­tru copii etc., a mai spus Petru Chiriac.

La rândul său, Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a subliniat că, împreună cu Comitetul Confede­ral, au înaintat un şir de cerinţe şi propuneri către autorităţile din ţară referitor la problemele cu care se confruntă femeile la ora actuală. Prin eforturi comu­ne, treptat, vocea noastră a fost auzită, iar lucrurile se mişcă spre bine. De asemenea, ea s-a referit și la majorarea salariului minim pe țară, eșalonat, până la nivelul minimului de existență, s-a pus problema sporirii indemnizației la naștere. Cifrele oficiale arată că natalitatea în ţara noastră scade considerabil. Femeile au nevoie de servicii sociale de calitate pen­tru a se decide să nască mai mulţi copii. „Pentru sporirea natalității din țara noastră, trebuie să existe o motivaţie pentru femei. Bună­oară, să beneficieze de o indem­nizaţie de cel puţin 5000 de lei ca să poată sta acasă trei ani de zile şi să aibă un trai decent”, a specificat Liuba Rotaru. La final, dânsa a îndemnat toate femeile participante să fie active, să vină cu propuneri, inițiative, proiecte, pentru ca vocea acestora să fie auzită şi ca cerințele să fie satis­făcute. Însă pentru aceasta este nevoie de mai multă implicare a femeii din spațiul rural în apăra­rea propriilor interese.

 

Cu alte materiale din Sânge­rei vom reveni în numerele ur­mătoare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand