19 November 2024
Chisinau
Social

Probleme stringente cu care se confruntă femeile de la țară, dezbătute la un forum

Loading
Social Probleme stringente cu care se confruntă femeile de la țară, dezbătute la un forum
Probleme stringente cu care se confruntă femeile de la țară, dezbătute la un forum
sindicate.md

Femeile sindicaliste din mediul ru­ral se arată îngrijorate de situația social-economică din țară și cer autorităților să întreprindă acțiuni concrete pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale femeilor de la sat.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Mediul rural – pro­vocări și perspective pentru femei”, organi­zată cu ocazia Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural.

La activitate au participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și cea a Comisiei de Femei a CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, activiste sindicale din diferite ramuri și raioane ale Republicii Moldova, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătă-ții, organizației nonguvernamentale „Insti­tutum Virtutes Civilis”, ai Platformei pentru Egalitate de Gen.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a adre-sat femeilor din mediul rural din țara noas­tră un mesaj de felicitare, subliniind rolul important al acestei zile pentru a scoate în evidență problemele social-economice cu care se confruntă femeile de la sat și a iden­tifica soluții.

 

Acțiunile CNSM în susținerea femeilor

„Statisticile arată că, în Republica Mol­dova, în mediul rural locuiesc 759375 de femei. Implicarea femeilor din mediul rural în viața societății este una majoră în toate domeniile, inclusiv în agricultură, educație, sănătate, administrație publică – ele joa­că un rol esențial în dezvoltarea econo­mică și socială a comunităților din care fac parte. Conform statisticilor, circa 64% din efectivul sindical îl constituie femeile. Ele reprezintă un element-cheie în evoluția de­mocratică a societății civile și a mișcării sin­dicale. Politicile de susținere a femeilor, de promovare a drepturilor și intereselor aces­tora, de asigurare a egalității de gen, me­reu se regăsesc printre prioritățile CNSM”, a accentuat liderul sindical.

sindicate.md

Președintele CNSM a vorbit și despre acțiunile Confederației îndreptate spre susținerea femeilor, inclusiv din mediul rural – majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, extinderea acordării indemniza-ției pentru îngrijirea copilului până la vâr­sta de doi ani și pentru femeile neasigu-rate, inițierea procesului de ratificare a Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, includerea în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală a contro-lului medical profilactic, lansarea, la finele lunii septembrie 2022, a aplicației mobile„Drepturile salariaților”, care va servi ca un suport adițional de care pot beneficia salariații.

Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, entitate care a organizat evenimentul, a menționat că această masă rotundă reprezintă o oportunitate de a abor­da problemele femeilor din mediul rural, o platformă de dezbateri a celor mai impor­tante probleme social-economice pe care le trăiesc zilnic femeile de la sat. În acest sens, sindicalista s-a referit la mai multe activități ale comisiei și la cerințe înaintate pe parcur­sul ultimilor ani.

 

Femeile de la țară, ajutate de sindicate

Datele statistice arată că doamnele de la sat trăiesc, în medie, cu patru ani mai puţin decât cele din mediul urban. Muncesc mult, fără a avea mari pretenții, duc în spate ne­voile gospodăriei, educă copiii și și-ar dori o viață mai bună, dar nu-și cunosc drepturile.

Femeile sindicaliste vin să le apere drep­turile, să le învețe să aibă curaj să-și spună nemulțumirea către autorități. Acestea cer insistent conducerii să întreprindă acțiuni concrete pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale femeilor de la sat.

În cadrul evenimentului, sindicalistele au pus în discuție mai multe probleme stringen­te – necesitatea stabilirii salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu, conform prevederilor Cartei Sociale Europene revizui­te, îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate femeilor de la sat.

„Consultând statisticile, am identificat că 60% din femeile de la sat nu au acces la cen­trele de sănătate, cu toate că una din cinci femei își apreciază starea de sănătate fiind rea sau foarte rea, iar femeile din mediul rural suferă de boli cronice de două ori mai mult decât cele din orașe. Totodată, fiecare a treia femeie, care a renunțat la serviciile me­dicale, a făcut-o din cauza lipsei mijloacelor financiare, adică a sărăciei”, a menționat Ana Cimpoieșu, reprezentantă a CNSM în raionul Hâncești, vicepreședintă a Comisiei de Femei a CNSM.

Sindicalistele au vorbit și despre nece-sitatea de a reduce vârsta de pensionare, majorarea indemnizației acordate la nașterea copilului, modificarea mecanismului de calculare a indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani, extinde­rea serviciilor publice de îngrijire a copiilor, susținerea tinerilor specialiști și a familiilor acestora pentru a minimiza efectele migrației forței de muncă, ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. Acestea, dar și alte propuneri și problemele abordate în cadrul mesei rotunde, vor fi incluse într-un apel al Comisiei de Femei a CNSM, care va fi prezentat autorităților.

 

Istorii de succes ale femeilor – lider

În cadrul aceluiași eveniment, a fost efec­tuat bilanțul activității legate de elaborarea, pe parcursul anului 2023, a 10 interviuri cu genericul „Istorii de succes ale femeilor lider de sindicat din mediul rural”, publicate pe pagina web a CNSM, pe rețele sociale gesti­onate de CNSM și în ziarul „Vocea poporului”, realizate în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a menționat că în cadrul acestui proiect au participat femei sindicaliste din diferite ra-

muri. Ele au avut posibilitatea de a-și îm-părtăși experiența profesională și de a abor­da problemele cu care se confruntă feme­ile de la sat, a comunica despre activitatea organizațiilor sindicale primare, a pune în discuție probleme legate de condițiile de muncă, apărarea intereselor salariatelor, res­pectarea drepturilor femeilor de la sat.

Precizăm că Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural este sărbătorită pentru a conștientiza faptul că femeile de la sat con­tribuie la bunăstarea familiilor lor și la dez­voltarea economiei rurale. Această zi este marcată în întreaga lume, după adopta­rea, de către Adunarea Generală a ONU, a Rezoluției 62/136 din 18 decembrie 2007.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand