Chestiuni cum sunt combaterea muncii nedeclarate sau majorarea salariului minim pe ţară sunt înaintate de sindicate pentru a fi incluse în planul de activitate pentru primul semestru din 2017 al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.
Propunerile Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova la Planul de activitate al Comisiei tripartite pentru prima jumătate a anului viitor au fost aprobate în cadrul celei mai recente şedinţe a Comitetului Confederal al CNSM.
Astfel, drept cap de listă serveşte solicitarea sindicaliştilor de a fi organizate dezbateri cu privire la intensificarea acţiunilor de combatere a fenomenului muncii „la negru” şi al achitării salariilor „în plic”. Oleg Budza, preşedintele CNSM, a remarcat în context că sindicatele îşi pun mari speranţe că, în această privinţă, carul va fi urnit foarte curând din loc. Or, actualul premier a dispus recent crearea unui grup de lucru în acest scop şi din acesta vor face parte şi reprezentanţi ai sindicatelor.
Lista respectivă este continuată de o altă chestiune de mare actualitate pentru sindicate şi anume cu privire la situaţia din domeniul dialogului social şi propunerile de modificare şi completare a cadrului legal în materie.
Nu mai puţin importantă din punctul de vedere al reprezentanţilor lucrătorilor este şi problema majorării salariului minim pe ţară, dar şi a cuantumului minim garantat al salariului din sectorul real al economiei.
În opinia sindicaliştilor, prin intermediul consultărilor şi negocierilor colective este necesar să fie
abordat şi un subiect legat de modificarea Convenţiei colective nr. 1 de nivel naţional în partea ce ţine de cuantumul sporului la salariu pentru munca prestată în condiţii nefavorabile.
În aceeaşi listă se regăseşte şi mult disputata problemă legată de dreptul inspectorilor de muncă de a efectua controale inopinate în lipsa oricăror documente justificative, drept care este limitat în ţara noastră, contrar practicilor internaţionale.
Alte chestiuni se mai referă la Cadrul bugetar pe termen mediu pentru anii 2018-2020, constituirea fondului de garantare a creanţelor salariale în cazul insolvenţei întreprinderilor şi la evaluarea factorilor de risc la locurile de muncă.