2 December 2024
Chisinau
Social

Probleme din sistemul educației, discutate de Consiliul General al FSEȘ

Loading
Social Probleme din sistemul educației, discutate de Consiliul General al FSEȘ
Probleme din sistemul educației, discutate de Consiliul General al FSEȘ
Vocea poporului

Sindicaliștii din educație și-au spus, încă o dată, îngrijorările și pre­ocupările. Salariile mici, lipsa cadrelor didactice, atragerea tinerilor specialiști în domeniu, sunt doar câteva dintre cele mai arzătoare probleme care îi preocupă mereu pe sindicaliști. Unele dintre aces­tea și-au găsit răspuns, altele mai sunt pe agenda sindicatelor și a autorităților în domeniu.

Despre probleme, dar și despre reali­zări s-a discutat în una din zilele trecute, în cadrul ședinței Consiliului General (CG) al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), eveniment la care au participat mi­nistrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, precum și președintele CNSM, Igor Zubcu.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, a vorbit despre realizarea convențiilor colec­tive în domeniile educației și cercetării pe anii 2021-2025 (nivel de ramură), despre probleme, și a evidențiat buna colaborare cu ministerul de resort în vederea soluționării problemelor din ramură și prioritățile pen­tru următoarea perioadă.

„Realizările cu impact sunt relații adec­vate de parteneriat. Am reușit să rezolvăm unele dintre probleme care persistau, dar sunt încă multe altele. Nu pot să le dezvălui pe toate, căci sunt multe, dar mă refer aici și la cea  a cadrelor didactice pensionare, care acum sunt angajate pe o perioadă determi­nată de timp: de la 1 septembrie până la 31 august. Se respectă stipulările convenției legate de drepturile tinerilor specialiști. La majoritatea instituțiilor s-a făcut regulă în stabilirea regimului de muncă al salariaților în conformitate cu metodologiile de repar­tizare a timpului de muncă a personalului didactic din învățământul general și cel profesional tehnic. În majoritatea contrac­telor colective de muncă s-a negociat și se acordă concediile suplimentare plătite. S-a stabilit dreptate și pentru cadrele didactice angajate prin contract individual de mun­că pentru o perioadă de cel puțin un an de studii sau un an universitar, adică să bene­ficieze de concediu de 62 de zile. Urmare a demersurilor constante către autorități, au fost elaborate și aprobate un șir de modi­ficări la Codul educației, inclusiv în vederea combaterii formei de violență în instituțiile de învățământ”, a menționat Ghenadie Donos.

O altă reușită a FSEȘ ține de neadmirea introducerii în Codul muncii a obligativității prezentării la angajare a cazierului judi­ciar pentru cadrele științifice și didactice din instituțiile de învățământ superior. Cât privește majorările de salariu, Ghenadie Donos spune că nu poate menționa o creștere salarială substanțială, dar este un prim pas.

„Scopul nostru este ca salariul mediu în educație să fie egal cel puțin cu salariul mediu pe economie. Odată cu majorarea salariului, vom putea atrage în sistem ti­neri specialiști, pentru că acum salvarea sunt pedagogii pensionari. Poziția noastră rămâne fermă: salariu motivant, care poate asigura un trai decent. În prezent, salariul unui profesor debutant este puțin peste 8500 de lei pentru o normă didactică, dar în condițiile creșterii galopante a prețurilor, acesta nu asigură o viață decentă”, a con­chis președintele FSEȘ.

„Ne bucurăm că pe parcursul ultimilor ani am reușit să facem o echipă și să lansăm mai multe inițiative, însă avem în agendă un șir de probleme care nu suferă amânare. Pri­oritatea principală este educația și angajații din învățământ. Important este ca statul să poată oferi condiții profesorului pentru a deschide uși pentru tineri. Rolul nostru, al sindicatelor, este de a opta pentru condiții eficiente în așa fel încât fiecare angajat din învățământ să se simtă în siguranță la locul de muncă, să activeze în condiții adec­vate și echitabile, să desfășoare munca de­cent”, a adăugat în luarea sa de cuvânt Ma­ria Sârbu, președinta Consiliului Municipal al FSEȘ.

La rândul său, ministrul Educației și Cer­cetării, Dan Perciun, a vorbit despre acțiunile ministerului în acest sens, prioritate fiind atragerea tinerilor specialiști în domeniu și remunerarea corespunzătoare a acestora.

„Avem înțelegerea cu Ministerul Finanțelor că până la sfârșitul lunii curente va fi modificată hotărârea de guvern care vizea­ză indemnizația pentru tinerii specialiști. O să fie acei 200 de mii de lei, în două tranșe. S-a mărit și obligativitatea de a rămâne în sistem nu trei, dar cinci ani de zile. Anul acesta vom avea și un proces mai centra­lizat de repartizare a tinerilor specialiști. Ceea ce ține de acei 1300 de lei  și modul în care se achită, poziția noastră este că ei tre­buie achitați proporțional normei didactice pe care o au pedagogii. Vom opera și aici modificări legislative care vor face să dispa­ră unele probleme privind achitarea acestor bani. Vom liberaliza și numărul funcțiilor de directori adjuncți. Șase era puțin pentru anumiți colegi care au câte două mii de co­pii în școli și ar trebuie să aibă câte 9, 12 directori adjuncți. Au fost și creșteri salari­ale. Pentru anul 2025 trebuie să vedem ce putem face mai mult și în ce direcție putem merge. Am și lista sindicatelor cu toate soli­citările. Evident, cea mai mare parte a efor­tului va fi depus spre atragerea și motivarea tinerilor specialiști în domeniu, dar și remu­nerarea corespunzătoare a tuturor cadrelor didactice”, a menționat Dan Perciun.

FSEȘ este cea mai numeroasă federație sindicală din cadrul CNSM și întrunește în rândurile sale peste 100 de mii de membri de sindicat din ramura educației.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand