22 November 2024
Chisinau
Без рубрики

Probleme ce vizează protecţia femeilor, discutate de Consiliul de femei din cadrul CNSM

Loading
Без рубрики Probleme ce vizează protecţia femeilor, discutate de Consiliul de femei din cadrul CNSM
Probleme ce vizează protecţia femeilor, discutate de Consiliul de femei din cadrul CNSM

consiliu-femei

 

Veste bună pentru mamele cu mulţi copii. Dacă, până acum, pentru a ieşi la pensie la vârsta de 54 de ani, acestea trebuiau să aibă un stagiu de cotizare de 30 de ani, acum acesta a fost coborât până la 15 ani. Anunţul a fost făcut de către preşe­dinta Consiliului de femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Liuba Rotaru, în cadrul unui atelier de lucru, la care au participat femeile sindicaliste, membre ale consiliului. 

 

„Noi întotdeauna căutăm să stimulăm naşterea copiilor în Re­publica Moldova, creşterea nata­lităţii. Mamele cu mulţi copii, cinci şi mai mulţi, se bucură de o înles­nire – de a se pensiona la vârsta de 54 de ani. Dar pentru aceasta trebuiau să întrunească un stagiu de cotizare de 30 de ani, ceea ce practic era imposibil de realizat. Deoarece o femeie care naște și educă mulți copii efectiv nu are cum să acumuleze un asemenea stagiu până la această vârstă. Acum, însă, prin modificarea Legii 156 privind pensiile de asigurări sociale de stat, aceste femei au dreptul la pensie proporțională anilor lucrați (nu mai puțin de 15 ani) la împlinirea vârstei de 54 de ani. Este o realizare foarte mare pentru noi”, a spus Liuba Rotaru.

Ea a mai adăugat că aceas­ta se datorează şi faptului că au avut mai multe întâlniri la diferite niveluri, cu diferiţi oficiali, unde au accentuat și au insistat pe în­lăturarea acestei inechități din legislație.

„Mult, puţin, dar este ceva pentru o femeie care a născut cinci copii. E destul de bine. Ieri am vorbit, azi am mai insistat şi, în sfârşit, s-a realizat. Despre pro­bleme trebuie să vorbim, ca să fie soluţionate”, a conchis Liuba Rotaru.

De asemenea, în cadrul ate­lierului de lucru a fost audiată o informație cu privire la 

sistemul și procesul bugetar în Republica Moldova, prezentată de Elena Dimitriu,  consultant în Departa­mentul protecție social-economi­că al CNSM.

„Trebuie să colaborăm sub toa­te aspectele, ca să putem realiza obiectivele noastre. Aici, la sin­dicate, promovăm multe lucruri, dar care nu le faci fără suport bugetar. Mizăm pe faptul ca să avem un buget sustenabil în ţară şi el să fie destul de mare ca să putem să introducem acele ce­rinţe şi doleanţe pe care le avem noi, ca femei. Trebuie să îmbună­tăţim situaţia femeilor în ţară, şi nu doar a femeilor, dar şi a copii­lor, a întregii familii”, a spus Elena Dimitriu.

 

Propuneri la proiectulLegii BASS pentru anul 2018

 

Membrele Consiliului de femei au formulat şi un șir de propuneri pe marginea conceptului proiec­tului de Lege a bugetului asigu­rărilor sociale de stat (BASS) pen­tru 2018.

Acestea propun majorarea anuală a cuantumului indemni­zaţiei unice la naşterea copilului în corelare cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri nece­sare la naşterea copilului, calcu­late pentru anul precedent.

De asemenea, este vorba de asigurarea continuităţii imple­mentării prevederilor Legii 315 din 23.12.2016 privind prestaţii­le sociale pentru copii, ce ţin de majorarea anuală a indemnizaţiei lunare pentru întreţinerea copi­lului.

Totodată, femeile doresc să se facă recalcularea pensiei pentru beneficiarii de pensii de limită de vârstă, care au activat şi conti­nuă activitatea în câmpul muncii după ce şi-au stabilit pensia pen­tru limita de vârstă şi au achitat contribuţii individuale de asigu­rări sociale la bugetul respectiv.

Tot în cadrul atelierului de lu­cru, Liuba Rotaru a vorbit celor prezenți despre Planul de acţiuni privind realizarea obiectivelor Conferinţei internaţionale ITUC-PERC de la Budapesta privind violenţa împotriva femeilor şi a bărbaţilor la locul de muncă.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand