Recent, a avut loc ședința de lucru pentru consultarea proiectului Programului național de reducere a muncii nedeclarate pentru anii 2024-2025, organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. La ședința în cauză au fost invitați reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.
Proiectul Programului național prezentat are ca scop principal reducerea ponderii muncii nedeclarate în totalul ocupării forței de muncă. În vederea atingerii acestui scop, Programul se divizează în șase componente majore de implementare interconectate, care grupează obiectivele generale, precum și cele specifice, în sens operațional, conceptual, tematic și interdisciplinar:
- Componenta 1. Creșterea eficienței de detectare a încălcărilor și aplicare a sancțiunilor;
- Componenta 2. Modernizarea sistemului informațional și de monitorizare a Inspectoratului de Stat al Muncii;
- Componenta 3. Îmbunătățirea cadru-lui regulator și asigurarea prevenirii muncii nedeclarate;
- Componenta 4. Consolidarea cadrului de stimulare și colaborare în vederea formalizării muncii;
- Componenta 5. Încurajarea formalizării prin consiliere și consolidarea serviciilor alternative;
- Componenta 6. Stimularea formalizării prin implementarea măsurilor sectoriale.
În cadrul ședinței, reprezentanții CNSM au optat pentru urgentarea ajustării și implementării Registrului electronic al salariaților pentru toată economia, fapt sus-ținut și de reprezentantul CNPM, prezent la ședință.
De asemenea, s-a atras atenția asupra necesității de a reveni la stabilirea coeficienților de multiplicitate față de salariul minim pe țară pentru diferențierea salariilor de funcție/salariilor tarifare, precum era prevăzut anterior la pct.2 prim al Hotărârii Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară.
Sindicaliștii s-au pronunțat și asupra reintroducerii obligativității acordării de către angajator a permisului nominal de acces la locul de muncă pentru salariații din unitatea economică, aceasta fiind abrogată prin Legea nr. 188/2017 pentru modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003, deși art. 9, alin. (2), lit. c) stabilește obligația salariatului să poarte în permanenţă asupra sa permisul nominal de acces la locul de muncă, acordat de angajator.
CNSM consideră că Programul trebuie să includă atât acțiuni de stimulare a angajatorilor de a se formaliza, cât și sancțiuni semnificative, care să prevină cazurile de evaziune fiscală și muncă nedeclarată. Cum ar fi: interdicția de a participa la achiziții publice a unităților economice în care au fost depistate cazuri de muncă nedeclarată; privarea de dreptul de a beneficia de orice subvenții sau beneficii achitate din bugetul public național.
Totodată, reprezentanții CNSM au reiterat necesitatea asigurării respectării convențiilor OIM nr. 81 privind inspecţia muncii în industrie și comerţ și nr. 129 privind inspecţia muncii în agricultură, în privința controalelor inopinate, precum și necesitatea suplinirii numărului de inspectori de muncă, pentru a asigura o acoperire mai bună cu controale la agenții economici.
În final, participanții au acceptat să vină cu propuneri la proiectul Planului, care să fie discutat ulterior la o ședință a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Polina FISTICANU, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM