22 iulie 2024
Chisinau
Social

Problema migraţiei, în atenţia autorităţilor din țară

Loading
Social Problema migraţiei, în atenţia autorităţilor din țară
Problema migraţiei, în atenţia autorităţilor din țară

forum-migratie

 

Migraţia a devenit un factor indis­pensabil pentru dezvoltarea econo­mică a Republicii Moldova, precum şi un instrument de reducere a să­răciei. Ultimele studii în domeniu denotă că principalii factori ce de­termină plecarea peste hotare sunt lipsa locurilor de muncă şi salariile mici. Despre această problemă, dar şi despre politicile pe care le reali­zează şi trebuie să le dezvolte auto­rităţile în acest sens s-a discutat în cadrul unui atelier de lucru la care au participat şi reprezentanţii sindi­catelor.

 

Consolidarea capacităţilor instituţionale

 

Potrivit şefei Biroului Relaţii cu Diaspora (BDR), Olga Coptu, la nivel central funcţio­nează un mecanism aprobat în anul 2013. Scopul acestuia constă în consolidarea ca­pacităţilor instituţionale în vederea realiză­rii politicii de stat în domeniul relaţiilor cu diaspora, asigurării interacţiunii eficiente între instituţiile guvernamentale şi coope­rarea acestora cu diaspora.

Un alt document elaborat şi care ur­mează a fi aprobat şi pus în practică este proiectul unei hotărâri de Guvern cu privi­re la mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migraţie şi dezvoltare.

Ana Moldovanu, consultant principal al Departamentului protecţie social-econo­mică al Confederaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova (CNSM), a menționat că, încă din anul 2006, sindicatele au  început să se preocupe de migrația forței de mun­că, deoarece acest proces este o parte a domeniului legat de muncă și protecție.

„În procesul migrației, la etapa inițială, cetățenii 

se confruntau cu multe proble­me, printre care și încălcarea drepturi­lor cetățenilor, cum ar fi executarea unor munci forțate, exploatare, discriminare rasială. Sigur, este de datoria statului să-și promoveze politica în acest domeniu, dar în asigurarea drepturilor lucrătorilor noștri, sindicatele trebuiau să-și spună cuvântul. Astfel, sindicatele au fost active la elabo­rarea Legii privind migrația forței de mun­că (solicitând Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie expertizarea acesteia), au înaintat propuneri concrete Guvernului privind reîntoarcerea acasă a emigranților, au editat și un ghid în domeniul migrației pentru sindicate. În 2013, CNSM a semnat un Protocol de cooperare cu sindicatele din Italia privind drepturile lucrătorilor mi­granţi”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea popo­rului”, Ana Moldovanu.

Potrivit Anei Moldovanu, principalii fac­tori ce determină plecarea peste hotare a cetățenilor sunt lipsa locurilor de muncă şi salariile mici.

 

Sindicatele,

preocupate de migraţia

forţei de muncă

 

„Totodată, este îmbucurător faptul că persoanele care au emigrat peste hotare manifestă ataşament faţă de locul lor de baştină. Din aceste considerente, susținem inițiativa aprobării unui mecanism de co­ordonare a politicii de stat în domeniul mi­graţiei, diasporei şi dezvoltării, atât la nivel național, cât și la nivel local”, ne-a mai spus Moldovanu.

Potrivit datelor prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării

Europene, oficial, peste 800 de mii de mol­doveni se află în prezent în străinătate. Această cifră relevă numărul de cetăţeni ai Republicii Moldova care se află peste hota­re în baza paşaportului naţional, cifra reală fiind mult mai mare şi nu poate fi estimată cu exactitate, întrucât majoritatea cetăţe­nilor plecaţi locuiesc cu acte de identitate ale altor state.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand