3 iulie 2024
Chisinau
Oficial

Prioritățile pentru următorii ani, aprobate de Consiliul General al CNSM

Loading
Oficial Prioritățile pentru următorii ani, aprobate de Consiliul General al CNSM
Prioritățile pentru următorii ani, aprobate de Consiliul General al CNSM
Vocea poporului

Ședința în plen a Consiliului Ge­neral al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova de joi, 3 noiembrie curent, este, cu cer­titudine, un eveniment de anvergură, un jalon pentru mișcarea sin­dicală, după Congresul IV al CNSM. În cadrul reuniunii, la care au par­ticipat atât președinții federațiilor sindicale, cât și lideri din terito­riu, s-a făcut o analiză amplă a activității desfășurate în ultimele patru-cinci luni, precum și s-au tra­sat prioritățile sindicaliștilor pen­tru anul următor, ca parte componentă a Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027.

După ce au fost alese organele de conducere și de lucru ale Con­siliului General, fiind adoptată ho­tărârea cu privire la validarea îm­puternicirilor membrilor Consiliului General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, președintele CNSM, a pre­zentat un raport detaliat cu privire la activitatea realizată de CNSM în perioada de după Congresul IV al CNSM și Planul de acţiuni al CNSM pentru anul 2023 în vederea realizării Strategiei Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Mol-dova (anii 2022-2027).

„Este o perioadă scurtă de după congres, dar am reușit să înregis­trăm realizări notabile, și-a început discursul Igor Zubcu. Una dintre acestea este faptul că ETUC a ac­ceptat, la 27 octombrie, afilierea CNSM la acest organism sindical european”.

Printre subiectele reflectate, bineînțeles, a trecut ca un fir roșu protecția salariilor și a venituri­lor populației. „CNSM, de comun acord cu centrele sindicale național-ramurale (CSNR), pornind de la obiectivele stabilite, a contribuit la sporirea veniturilor salariaților-membri de sindicat, precum și la asigurarea unui salariu echitabil. La insistența sindicatelor, a fost mo­dificată Legea salarizării nr. 847/2002, stabilindu-se un singur sa­lariu minim pe țară, care nu poate fi mai mic decât mărimea mini-mului de existență calculat pentru ultima perioadă de gestiune – 3500 de lei”, a relevat Igor Zubcu.

Totodată, el a adăugat că CNSM  a inițiat consultări cu conducerea Confederației Naționale a Patronatului (CNPM), precum și a prezentat în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru negocieri și consultări co­lective (CNNCC) propunerea sindicatelor cu privire la stabilirea, de la 1 ianuarie 2023, a unui salariu minim unic pe țară de cel puțin 50% din salariul mediu lunar pe economie prognozat, conform Cartei sociale europene revizuite și Directivei Parlamentului Euro­pean și a Consiliului privind salariile minime adecvate în UE.

Astfel, propunerea sindicatelor de a sta­bili salariul minim pe țară în mărime de 5000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023, este în prezent examinată de partenerii sociali – CNPM și Guvern.

În același context, raportorul a menționat, între altele, că s-a ținut cont de o par­te din propunerile sindicatelor, inclusiv de cele înaintate anterior, la adoptarea Legii nr. 272/2022, prin care au fost operate mo­dificări la Legea nr. 270/2018 privind siste­mul unitar de salarizare în sectorul bugetar, și anume: majorarea claselor de salarizare ale asistentului social, cadrului didactic de sprijin etc.; majorarea claselor de salarizare pentru personalul medical din instituțiile pe­nitenciare; majorarea claselor de salarizare pentru funcții publice din Inspectoratul de Stat al Muncii și de la Agenția pentru Su­praveghere Tehnică; majorarea claselor de salarizare pentru funcțiile publice din cadrul CNAS ș. a.

Un loc aparte în raport a fost acordat subiectului privind ocuparea și protecția pe piața forței de muncă, combaterea econo­miei informale. În scopul consolidării efor­turilor partenerilor sociali de combatere a muncii „la negru”, CNSM, Ministerul Mun­cii și Protecției Sociale (MMPS) și CNPM au semnat, la 29 iulie a. c., în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și ne­gocieri colective, Memorandumul de cola­borare privind intenția de a coopera în ca­drul Campaniei naționale „Trecem pe Alb”.

 

Sindicatele pot deveni forța motrice a societății prin instruire continuă și perseverență

 

În aceeași ordine de idei, pe 30 septem­brie a. c., CNSM a lansat o aplicație mobilă „Drepturile salariaților”, care a fost elabora­tă cu susținerea OIM în cadrul proiectului „Generare de locuri de muncă la nivel local în Moldova prin adoptarea noii Strategii Naționale pentru Ocuparea Forței de Mun­că transformatoare de gen și implementarea descentralizată a acesteia prin Parteneriate Locale de Ocupare (LEP)”.

Aplicația  mobilă este un produs digital inedit pentru salariații-membrii de sindicat din țară și un suport adițional în activita­tea de asigurare și promovare a drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii. Astfel, membrii de sindicat au posibilitatea de a descărca și instala pe telefonul mobil aplicația mobilă „Drepturile salariaților”, în care vor găsi răspunsuri la cele mai frecven­te întrebări abordate de salariații din țară. De asemenea, prin intermediul aplicației mobile, utilizatorii se vor putea familiariza cu activitatea sindicatelor.

Președintele CNSM a mai oglindit, în dis­cursul său, astfel de teme importante, precum Securitatea socială, Parteneriatul social, Drepturile sindicale și de muncă, Colabo­rarea cu autoritățile publice, Securitatea și sănătatea în muncă, Strategii pentru tine­ret, Asigurarea egalității de gen în sindicat, Educația și formarea sindicală continuă ș. a.

Igor Zubcu a relevat rolul ziarului „Vocea poporului”, alături de alte resurse media, în informarea și promovarea mișcării sindi­cale.

La capitolul Colaborarea internațională, CNSM a dezvoltat relațiile de cooperare cu ITUC, PERC, OIM, ETUC, cu CNS „Cartel ALFA”, cu care a fost semnat un acord de colabo­rare ș. a, precum și politicile Parteneriatului Estic, drepturile omului și ale sindicatelor.

În cadrul ședinței Consiliului General al CNSM, Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, invitat special, a prezentat o informație despre realizările ministerului în domeniul protecției sociale a populației în perioada iunie-octombrie, pentru achitarea compensațiilor fiind alocate 5 mlrd. de lei. El a menționat, între altele, că mecanisme­le de implementare a sistemului de com-pensații, pentru a diminua șocul asupra păturilor vulnerabile, prevăd o abordare diferențiată, o solidaritate socială.

Marcel Spatari a vorbit despre negocierile preconizate cu delegația FMI, care se află în prezent la Chișinău, în problema creșterilor salariale, despre combaterea mun­cii nedeclarate, despre necesitatea impe-rioasă de a implementa Registrul salariaților, despre tichete de masă, dar și cele de vacanță, de cultură, de sport, fiind stringent necesar un instrument de direcționare a consumului.

Ministrul s-a antrenat într-un dialog in­teractiv cu membrii Consiliului General, răs­punzând la o serie de întrebări care îi fră­mântă pe liderii sindicali.

Membrii Consiliului General al CNSM au aprobat o hotărâre prin care se declară anul 2023 drept anul Campaniei sindicale naționale, precum și Planul de acțiuni pri­vind implementarea acesteia, cu genericul „Organizația primară – temelia sindicală”.

De asemenea, ei au aprobat Concepția educației sindicale. Sistemul educațional sindical va promova valorile generale ale mișcării sindicale: Solidaritatea, Democrația, Libertatea, Echitatea, Independența, Tran-sparența, Egalitatea.

Totodată, Consiliul General al CNSM a aprobat afilierea CNSM la Confederația Eu­ropeană a Sindicatelor (ETUC), acesta fiind un pas important în aderarea la marea fami­lie sindicală a continentului.

Pe de altă parte, membrii Consiliului Ge­neral al CNSM au aprobat decizia privind suspendarea calității de membru în cadrul Confederaţiei Generale a Sindicatelor (VKP).

Despre alte subiecte dezbătute la Consiliul General al CNSM în cadrul panelurilor veți putea citi în numărul următor al ziarului „Vocea poporului”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand