O serie de priorităţi au fost stabilite pentru activitatea ce va fi desfăşurată în 2020 de către reprezentanţii Comitetului sectorial pentru formare profesională în ramura construcţiilor. Ele ţin, în principal, de consolidarea capacităţilor, impulsionarea dialogului dintre sistemul de învăţământ şi piaţa muncii, atragerea de fonduri şi elaborarea sau ajustarea standardelor ocupaţionale.
Reprezentanţii acestui comitet sectorial, împreună cu fondatorii lui, au constatat la o şedinţă recentă că scopurile şi obiectivele structurii în cauză pentru 2019 au fost îndeplinite, a precizat Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sindicons”.
Finanţare de la stat
Victor Talmaci a concretizat că, în 2018, activităţile desfăşurate în cadrul comitetului sectorial din construcţii au fost finanţate de la bugetul de stat în baza unor proiecte axate pe dezvoltarea capacităţilor.
În 2019, însă, reprezentanţii comitetului nu au putut participa la concursul de proiecte, din cauza unor divergenţe legate de interpretarea calităţii de membru al acestei structuri. Între timp, lucrurile ar fi fost clarificate şi deja pentru 2020 ar urma să fie depuse din nou proiecte la concursul de finanţare din bugetul de stat.
„Pentru 2020 am avea nevoie să elaborăm câteva standarde ocupaţionale noi şi am vrea să participăm la concursul de proiecte desfăşurat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Cred că, parţial, vom continua să promovăm priorităţile ce au fost incluse şi în proiectele elaborate pentru 2019, dar care nu au fost depuse pentru concurs, precum şi alte acţiuni strategice propuse în cadrul discuţiilor avute”, a subliniat Victor Talmaci.
Doresc să contribuie
În afară de aceasta, există şi unii agenţi economici care se arată interesaţi de elaborarea de standarde ocupaţionale pentru profesiile de care au ei nevoie şi ar fi dispuşi să aloce mijloace financiare. În opinia preşedintelui Federaţiei „Sindicons”, antreprenorii din ţara noastră au început să conştientizeze cât de necesar este acest lucru, de vreme ce lipsa de cadre calificate pe unele segmente ale pieţei muncii din ţara noastră se face resimţită tot mai mult.
Reprezentanţii comitetului sectorial din construcţii au mai preconizat dezbaterea în timpul apropiat în cadrul Comisiei tripartite de ramură a unei propuneri recente, legate de schimbarea metodologiei de elaborare şi validare a standardelor ocupaţionale, dar şi de instituirea unor secretariate tehnice pe lângă aceste comitete. La discuţii vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
„Suntem la etapa când standardele ocupaţionale elaborate anterior trebuie actualizate. Totodată, în acest an am vrea să elaborăm încă trei-patru standarde noi, deşi am avea nevoie de mai multe, dar nu avem destule resurse financiare. Vom continua să facem şi demersuri pentru ca Ministerul Finanţelor să aloce bani din fondul destinat perfecţionării bazei normative, format din contribuţiile agenţilor economici din construcţii”, a adăugat Victor Talmaci.
Realizarea priorităţilor ar putea fi afectată de finanţările disponibile
La rândul său, Lidia Barbăroşie, preşedinta Comitetului sectorial din construcţii, a precizat că reprezentanţii acestei structuri şi-au trasat pentru 2020 o serie de priorităţi, dar realizarea acestora ar putea fi limitată de finanţările disponibile.
„Am vrea să punem accent şi pe consolidarea platformelor de comunicare dintre reprezentanţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai pieţei muncii. În 2018, au fost create trei platforme de acest fel în zonele Soroca, Căuşeni şi Orhei şi am dori să asigurăm o continuitate şi să consolidăm funcţionalitatea acestora”, a mai menţionat Lidia Barbăroşie.