Proiectului Hotărârii de Guvern (HG) privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024 a fost singura chestiune de pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC).
Pe 22 mai, Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a proiectului de lege. Astfel, potrivit ministrului Finanțelor, Veronica Sirețeanu, principalele obiective propuse în document țintesc implementarea instrumentelor de atragere și menținere a forței de muncă calificate, identificarea pârghiilor care ar crea premise pentru diminuarea salariului în plic, precum și revizuirea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor în vederea simplificării acestora.
Opinia sindicatelor
În cadrul ședinței, reprezentanții Con-federației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au prezentat argumentele lor vizavi de acest proiect de lege. Astfel, CNSM propune majorarea scutirilor la impozitul pe venit al persoanelor fizice cu cel puțin rata inflației de 43,7% pentru perioada 2022-2023 (30,2% în anul 2022 și inflația prognozată pentru anul 2023 – 13,5%).
„Ceea ce ține de scutirile personale sau generale, eu aș spune că aceste scutiri au un aspect social și au fost concepute pentru a menține neimpozabilă o sursă de venit necesară supraviețuirii unei familii, a unui cetățean. Noi vorbim de ajustări, accize, de alte impozite, le ajustam în fiecare an, dar de scutirea personală practic uităm. O dată la doi, trei ani ne amintim. Noi, sindicatele, am obținut odată ca ele să fie majorate până la nivelul minim de existență, dar acum rămân iarăși în urmă. Ar fi bine sa ajustam și scutirile. În genere, scutirea personală trebuie să fie acordată fiecărei persoane, indiferent de venitul obținut”, a menționat, în cadrul ședinței, Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM.
De asemenea, sindicaliștii propun restabilirea scutirii acordate pentru soț/soție și stabilirea scutirii majore acordate soției (soțului) în aceeași mărime ca și scutirea personală majoră, deducerea cotizațiilor de membru de sindicat (în mărime de 1%), includerea în categoria surselor de venit neimpozabile a indemnizației de eliberare achitată în conformitate cu prevederile art. 186 din Codul muncii și a ajutorului material acordat de angajator, neimpozitarea integrală a ajutorului material acordat din mijloacele sindicatelor.
Totodată, sindicatele propun includerea sindicatelor și a patronatelor în categoria beneficiarilor de desemnare procentuală, scutirea de achitare a contribuțiilor de asigurări sociale de stat a tichetelor de masă și indexarea plafonului deductibil, dar și scutirea de plata impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a plăților efectuate de angajator în favoarea salariatului pentru acoperirea cheltuielilor suportate de acesta din urmă în desfășurarea muncii la domiciliu și a muncii la distanță, precum și deducerea acestora în scopuri fiscale.
Alte propuneri ale sindicatelor țin de deducerea de la impozitare a cheltuielilor pentru medicamente, investigații medicale, intervenții chirurgicale, neacoperite de fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală, scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate și a produselor alimentare; a articolelor din tricotaj; a zahărului din sfeclă de zahăr; a produselor cosmetice
și produselor de mașini agricole, fabricate de producătorii autohtoni, restabilirea dreptului la o reducere de 15% din suma impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs, anterior termenului stabilit de legislație, dar și excluderea taxei pentru înregistrarea de stat a organizației sindicale pentru obținerea statutului de persoană juridică.