Comisia națională pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) s-a reunit, recent, într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au figurat câteva chestiuni, între care prevederile politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 și estimările Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2025-2027, dar și aplicarea prevederilor convențiilor și contractelor de muncă.
Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost prezentat de către ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.
În cadrul ședinței, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, a prezentat un șir de propuneri la proiectul de lege sus-menționat. Acestea au fost succedate de o intervenție a președintelui CNSM, Igor Zubcu, care a cerut autorităților discuții transparente la stabilirea salariului minim pentru anul 2025.
Stabilirea gradualăa salariului minim
„Să avem niște discuții în așa fel, încât să ajungem la stabilirea etapizată sau graduală a salariului minim, pentru a realiza până în 2027 prevederile Directivelor Uniunii Europene privind salariile minime adecvate. Acest lucru ar facilita și activitatea patronatelor în vederea planificării resurselor pentru anul viitor”, a menționat Igor Zubcu.
Cât privește propunerile sindicatelor, la modificarea art. 24 din Codul fiscal, sindicatele consideră inoportună modificarea alin. (151), pornind de la faptul că prevederea respectivă stabilește dreptul la deducerea cheltuielilor efectuate de contribuabili în decursul perioadei fiscale sub formă de alocații financiare destinate activităţii sindicatelor, pentru utilizarea lor în scopurile stabilite în contractul colectiv de muncă.
Astfel, dreptul la deducere constituie un element de stimulare a negocierilor colective și încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate economică. Conform alin. (1) al art. 30 din Codul muncii, acesta este actul juridic care reglementează raporturile de muncă şi alte raporturi sociale în unitate, încheiat în formă scrisă între salariaţi şi angajator de către reprezentanţii acestora. Mai mult decât atât, potrivit alin. (3) al art. 31 din Codul muncii, în contractul colectiv de muncă pot fi prevăzute, în funcţie de situaţia economico-financiară a angajatorului, înlesniri şi avantaje pentru salariaţi, precum şi condiţii de muncă mai favorabile în raport cu cele prevăzute de legislaţia în vigoare şi de convenţiile colective.
„Concomitent, pornind de la statutulde țară candidat, Republica Moldova și-a asumat transpunerea în viață a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, până în septembrie 2025, conform Planului Național de Acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027. Directiva în cauză stabilește ca obiectiv atingerea unei rate de acoperire cu negocieri colective a 80% din salariați. Prin urmare, considerăm imperioasă majorarea plafonului deducerilor de la 0,15% la cel puțin 0,2% din fondul de retribuire a muncii”, a spus Polina Fisticanu.
Prevederile convențiilor și contractelor colective de muncă să fie respectate în mod obligator
Referitor la modificarea art. 33-35 din Codul fiscal, sindicatele salută propunerea Ministerului Finanțelor de majorare a scutirilor personale la impozitare. Totodată, consideră necesară examinarea posibilităților de a majora scutirile menționate cel puțin la rata inflației realizate în perioada ianuarie 2022 – mai 2024, de 41,17%.
Suplimentar, CNSM solicită examinarea posibilității reintroducerii scutirii acordate soţiei (soţului), prevăzute anterior la art. 35, alin. (1) din Codul fiscal, pornind de la faptul că aceasta reprezintă o măsură de susținere a familiilor cu copii pe perioada când unul dintre părinți se află în concediul de îngrijire a copilului și este în imposibilitatea de a activa și a utiliza scutirea personală.
Cotizațiile de membru de sindicat, în categoria deducerilor
Totodată, sindicatele insistă pe includerea în categoria deducerilor cheltuielilor persoanelor fizice, prevăzute la art. 352 din Codul fiscal, a cotizațiilor de membru de sindicat, în cuantum de până la 1% din salariu și alte plăți aferente acestuia, achitate de contribuabili în decursul perioadei fiscale, fapt ce ar asigura egalarea în drepturi a partenerilor sociali – angajatori și salariați în realizarea dreptului la afiliere.
„Or, conform art. 24, alin. (15) din Codul fiscal, este permisă deducerea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător sub formă de taxe de aderare și cotizații de membru, destinate activității patronatelor, fundațiilor și altor asociații de reprezentare a activității de întreprinzător”, se precizează în propunerile CNSM.
La rândul său, ministrul Finanțelor a promis discuții deschise, constructive, astfel încât să se ajungă la un consens, la progres și, dacă nu toate propunerile înaintate, măcar o bună parte din ele, în funcție de posibilități, să se regăsească în proiectul de lege pentru anul viitor.
CNSM a avut obiecții și la subiectul cu privire la asigurarea respectării convențiilor colective și contractelor colective de muncă și a cerut ca prevederile acestora să fie respectate și să nu fie utilizate în detrimentul angajaților pentru care au fost negociate. Mai mult, CNSM și-a reiterat în acest sens și disponibilitatea suportului acordat autorităților în vederea asigurării protecției drepturilor angajaților.