4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Piaţa muncii în Republica Moldova: meseriile care sunt la mare căutare

Loading
Без рубрики Piaţa muncii în Republica Moldova: meseriile care sunt la mare căutare
Piaţa muncii în Republica Moldova: meseriile care sunt la mare căutare

piata-muncii

 

La ora actuală, în Republica Moldova sunt peste nouă mii de locuri de muncă vacante.

 

Febra bacalaureatului este pe sfârşite, iar proaspeţii absolvenţi şi viitorii studenţi urmează să-şi aleagă facultăţile unde vor studia o profesie care le va determina soarta. Într-o asemenea varietate de profesii, este destul de greu să faci o alegere corectă, pentru ca ulterior nu doar că să ai asigurat un loc de muncă, să ai satisfacţie de la aceasta, dar şi să ai un venit pe măsură.

 

Profesii în vogă

 

Mai în vogă la noi sunt conside­rate specialităţile finanţe şi bănci, contabilitate, medicină genera­lă, stomatologie, farmacie, drept, limbi moderne, tehnologii infor­maţionale, arhitectură etc. Asta dacă e să calculăm după analiza dosarelor depuse anul trecut la in­stituţiile de învăţământ superior din țară.

Pe de altă parte, potrivit datelor Agenţiei Naţionale Pentru Ocupa­rea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe locuri vacante sunt în domeniul sănătăţii – peste 600 de posturi. La mare căutare mai sunt inspectorii şi specialiştii în în­văţământ. Este vorba despre edu­catori în instituţiile de învăţământ preşcolar, profesori în învăţămân­tul gimnazial şi în învăţământul liceal.

 

Capitala, lider după numărul de locuri vacante

 

În total, potrivit ANOFM, la mijlocul lunii curente, erau în evi­denţă peste nouă mii de locuri de muncă vacante. Peste trei mii din­tre acestea sunt disponibile pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate, iar pentru persoanele cu nivelul de instruire secundar profesional, mediu general şi pentru muncito­rii necalificaţi, ANOFM oferă peste şase mii de locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt înregistrate în 

Chişi­nău – peste trei mii de locuri de muncă. Urmează Bălţi – peste 600, Floreşti şi Ungheni – peste 400. Mai puţine locuri de muncă va­cante sunt în nordul Moldovei, la Drochia şi Făleşti, unde sunt 45 şi, respectiv, 46 de locuri.

 

Mai puţine şanse de angajare

 

Cu mai puţine şase de angajare în câmpul muncii sunt agronomii, zootehnicienii, bibliotecarii, psi­hologii, consultanţii juridici, viti­cultorii, pomicultorii, strungării şi maşiniştii la excavator. Chiar dacă se înscriu mulţi la studii, arhitecţii au mai puţine şanse să-şi găsească acum un loc de muncă stabil şi bine plătit, arată datele Barometrului profesiilor pentru anul 2016.

,,Mari şanse de angajare au specialiştii care deţin diplome de medic, asistent medical, educator, manager în servicii de marketing şi vânzări, consultanţii în vânzări, agenţii în comerț, inginerii pro­gramatori, electricienii, croitorii, cusătorii, chelnerii, barmanii, bru­tarii, bucătării şi cofetării, cizmarii care fac încălţăminte la comandă şi controlorii de calitate”, a spus, pentru „Vocea poporului”, Maria Bulgaru, şefa Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză de la ANOFM.

 

Mai mulţi şomeri decât angajaţi

 

Potrivit aceleiaşi surse, în anul 2015, au fost înregistraţi cu statut de şomeri peste 500 de absolvenţi ai şcolilor secundar profesionale, ai instituţiilor de învăţământ me­diu de specialitate şi instituţiilor de învățământ superior, din care au fost plasaţi în câmpul muncii 193 de şomeri, ceea ce reprezintă circa 35 la sută.

Pentru a face faţă cerinţelor pieţei forţei de muncă, instituţii­le de învăţământ din țară lansea­ză oferte noi de specialităţi. Spre exemplu, la Universitatea de Stat din Moldova (USM), în acest an, au fost instituite şapte programe de studii noi cu dublă specialitate. Este vorba despre domeniul ştiinţe şi educaţie, şi anume profesori cu dublă specialitate de fizică şi infor­matică, chimie şi biologie, chimie şi informatică, matematică şi in­formatică etc. Schimbări au fost şi pentru programul de Master.

„Spre exemplu, la Facultatea de biologie şi pedologie, a fost intro­dus un program nou de studiu, şi anume auditul pedologic, certifica­rea şi siguranţa alimentului. La Fa­cultatea de drept – Drept financiar şi fiscal şi Drept financiar şi ban­car. De asemenea, a fost introdusă o programa nouă şi la Facultatea de istorie şi filozofie, dar şi la cea de fizică şi inginerie”, ne-a spus şefa Secţiei evidenţă şi organizarea studiilor, Maria Hamuraru.

Programe noi de studii în func­ţie de necesitățile pieţei forţei de muncă au fost introduse şi la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). ,,Facultăţi noi nu au fost introduse. E vorba doar de unele specialităţi întroduse în planul de învăţământ, care să ajute în dez­voltarea carierei”, ne-a spus Ana­stasia Lupaşcu, metodist-coordo­nator.

 

Top 10 cele mai căutate profesii la nivel global

 

• Muncitori calificaţi;

• Ingineri;

• Reprezentanţi vânzări;

• Tehnicieni;

• Specialişti IT;

• Contabili şi finanţişti;

• Şoferi;

• Manageri;

• Muncitori necalificaţi;

• Personal administrativ.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand