Accesul la piaţa europeană le oferă inventatorilor şi raţionalizatorilor moldoveni largi oportunităţi de găsire a unor parteneri serioşi, pentru a putea deveni competitivi pe plan extern şi a promova idei de afaceri inovative.
Reprezentanţii acestora au sugerat, în cadrul unei recente ceremonii dedicate zilei lor profesionale, că în acest scop este necesar şi ca autorităţile statului să prevadă măsuri de stimulare a celor care lansează invenţii.
Sergiu Solcan, vicepreşedinte al Uniunii inventatorilor şi raţionalizatorilor din Republica Moldova „Inovatorul”, a menţionat în context că prin aplicarea în practică a creaţiilor tehnice sunt obţinute noi preparate, tehnologii, instalaţii şi mecanisme. În 2013, au fost depuse 324 de cereri pentru brevete de invenţie sau cu opt la sută mai mult decât în anul precedent şi au fost obţinute 201 astfel de documente.
Eficienţa economică
În aceeaşi perioadă, valoarea economiei de pe urma aplicării invenţiilor şi propunerilor de raţionalizare a fost de peste 1 mln. 155 de mii de lei. De asemenea, rentabilitatea activităţii de invenţie şi raţionalizare a constituit 586 de procente, iar în acest fel, fiecare leu investit în creaţia tehnică a generat alţi şase lei şi 86 de bani.
Prin urmare, unei invenţii i-a revenit o economie de 496 de lei, iar unei propuneri de raţionalizare – 4737 de lei. Astfel, eficienţa economică obţinută din activitatea de raţionalizare constituie aproximativ 93,5 la sută din suma anuală economisită în ţara noastră, a subliniat Sergiu Solcan.
În ultimii 10 ani, la diferite unităţi din ţara noastră, au fost aplicate 1679 de invenţii şi 1829 de propuneri de raţionalizare, a căror eficienţă economică se estimează la peste 34 de mln. de lei. Rentabilitatea medie a activităţii de invenţie şi raţionalizare pentru această perioadă a fost de 233 de procente. Acesta este rezultatul muncii a 7477 de persoane.
Recunoaştere internaţională
Totodată, în ultimii cinci ani, elaborările inventatorilor din ţara noastră au fost distinse cu circa 550 de medalii de aur, argint şi bronz în cadrul expoziţiilor internaţionale specializate.
Ion Tighineanu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a apreciat că, până acum, gradul de absorbţie a invenţiilor realizate de specialiştii moldoveni nu a fost mare, din lipsa unei pieţe pentru acestea, dar asocierea la Uniunea Europeană oferă vaste oportunităţi în acest sens. Important este ca, pe lângă sutele de medalii obţinute, să fie atrase investiţii în afaceri inovative, a subliniat vorbitorul.
Nicolae Taran, membru al Prezidiului Uniunii „Inventatorul”, a remarcat că, deşi inventatorii sunt cei care creează progresul, în prezent, această activitate nu este în vogă în ţara noastră. Pentru a înviora creaţia tehnică, el a propus crearea, după exemplul altor state din regiune, a unor mecanisme de stimulare a inventatorilor.
Valorificare insuficientă
Totodată, Dumitru Parmacli, membru al Prezidiului Uniunii „Inventatorul”, a apreciat că invenţiile şi propunerile de raţionalizare sunt o modalitate atractivă de investire a capitalului, dar valorificată insuficient în ţara noastră. În opinia sa, pentru a fi înviorată creaţia tehnică în teren, este necesar ca beneficiile acesteia să fie cunoscute de conducătorii de unităţi, care să contribuie la implicarea mai largă a lucrătorilor în activitatea respectivă.
În cadrul aceleiaşi ceremonii, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a înmânat premii din partea sindicatelor celui mai bun, precum şi celui mai tânăr raţionalizator al anului 2014.