3 iulie 2024
Chisinau
Social

„Perlele Nistrului” și „Camping”, două tabere la care copiii vor să revină oricând

Loading
Social „Perlele Nistrului” și „Camping”, două tabere la care copiii vor să revină oricând
„Perlele Nistrului” și „Camping”, două tabere la care copiii vor să revină oricând
Foto: vocea.md

Foto: vocea.md

 

În taberele de odihnă de la Va­dul lui Vodă, „Camping” și „Perlele Nistrului”, este mare forfotă. Copii implicați în tot felul de activități, educatori care nu-i scapă din ochi. Cel mai important este faptul că cei peste 1000 de minori care se află în prezent în aceste două tabere sunt în siguranță și se simt de minune. Nu sunt doar vorbe de laudă, ci și concluziile multiplelor comisii care în această lună au verificat toate taberele de odihnă, iar cele care aparțin Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova au fost date drept exemplu la toate capi­tolele: securitate, protecția împo­triva incendiilor, igienă, asistență medicală etc.

 

Ion Munteanu, director la „Per­lele Nistrului”, și Mihail Garbuz, director la „Camping”, ne-au infor­mat cu satisfacție că, deși suntem în prima lună de vară, toate biletele au fost vândute până la încheierea sezonului estival.

Copiii de la aceste tabere sunt supravegheați în permanență de către educatori, sunt deschise ca­binete medicale bine utilate pentru acordarea primului ajutor medical. De asemenea, sunt organizate dife­rite activități educațional-culturale. Astfel încât copiii să nu aibă timp să se plictisească, ci să vrea să revi­nă în aceste locuri de poveste.

„Baza este solicitată, deoarece copiii sunt satisfăcuţi de odihnă şi părinţii liniştiţi că odraslele lor se află în siguranţă”, a menționat Ion Munteanu, directorul taberei „Per­lele Nistrului”. În aceste tabere, în mare, se odihnesc copiii angajaților membri de sindicat. Iar sindicatele supraveghează întreg procesul ca totul să fie bine pus la punct.

„În tabere sunt condiții bune de odihnă. Copiii au posibilitate de antrenamente la diferite probe sportive, sunt implicați în diverse activități distractiv-educative. Mulți părinți doresc să 

trimită copiii anu­me la taberele sindicatelor”, a de­clarat Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.

„Astăzi mi-am luat băiatul de la tabăra Camping. A venit foarte încântat, i-a plăcut nespus de mult. Chiar dacă e mic, are doar 7 ani, se descurcă de minune. Mulțumim educatorilor Ana-Maria și Luminiței, care i-au purtat de grija. Cu siguranță, mai re­venim”, scrie pe o rețea de socializare Na­talia Nicolaescu. Și-a împărtășit emoțiile și Mariana Tihon, care a fost în primul sejur la „Camping”: „A fost, este și va fi mereu cea mai bună și distractivă tabără. Acolo mă duc în fiecare an”. Victor Coșelev se odihnește la „Perlele Nistrului”. „Eu sunt la tabără chiar acum. Sunt abia în a doua zi și îmi place foarte mult. Păcat că nu ne scăl­dam în piscină (din cauza timpului răcoros de azi), dar și fără bazin e bine. Educato­rii sunt super, încât am numit echipa: MGI (Maria, Gabriel, Iraida). Dacă aveți posibi­litate, veniți în această tabără, e cea mai bună”, mărturisește adolescentul. Pe acești oameni nu i-a rugat nimeni să-și dea cu părerea. Au scris-o de bună voie, fiindcă fericirea e mai mare când e împărtășită.

Faptul că la aceste tabere sunt aleși cei mai buni educatori, îl confirmă și Ion Mun­teanu, director la „Perlele Nistrului”. „Am o ceată de studenți de la Universitatea de Educație Fizică și Sport, de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, de la Colegiul pedagogic din Orhei. Toți împreună fac un lucru mare”, a menționat managerul. Iar referindu-se la activități, acesta ne-a măr­turisit că sunt atât de diverse, încât nici una nu se repetă în 10 zile.

„Fiecare zi are ceva nou, astfel încât co­pilul să acumuleze cât mai mult din ele­mentele de cultură și civilizație, artistism, cât mai multă educație și să crească robust și frumos”, ne-a spus Ion Munteanu.

Nici la „Camping” nu mai sunt locuri li­bere. În prezent, aici se odihnesc 550 de copii. Timp de 12 zile, aici au fost opt co­misii care au verificat tabăra de la un capăt la altul. Concluzia a fost una pentru toate comisiile: Copiii sunt în siguranță, iar tabă­ra a fost dată drept exemplu altor tabere unde au fost depistate nereguli cu duiu­mul.

CNSM mai are o tabără la Bălți, despre care nu am scris în acest număr. La cele trei tabere se odihnesc câte aproximativ 1200 de copii într-un sejur sau 8000 pe parcur­sul perioadei estivale în fiecare an.

 

Analiză generală a taberelor

 

O comisie municipală a verificat, în pe­rioada, 13-16 iunie, cabinetele medicale, procesul educațional, situația în ceea ce privește prevenirea incendiilor, dar și sta­rea medico-sanitară în taberele din Vadul lui Vodă și Ialoveni. În majoritatea, excepție făcând „Perlele Nistrului” și „Camping”, au fost depistate medicamente cu termenul expirat, prea multe paturi într-o cameră sau lipsa stingătoarelor. Șeful Direcției mu­nicipale sănătate, Mihai Moldovanu, a de­clarat, la ședința operativă de la Primăria capitalei, că în cadrul verificărilor s-a con­statat că nu în toate cabinetele medicale a fost actualizată schema de înștiințare în caz de agravare a situației epidemiologice, în caz de intoxicații alimentare în grup sau alte stări excepționale.

S-a constatat că nu toate taberele sunt dotate cu stingătoare, iar în altele aces­tea nu sunt amplasate în locuri vizibile și ușor accesibile. De asemenea, s-a consta­tat că nu toți educatorii cunosc modalita­tea de utilizare a mijloacelor primare de intervenție. Totodată, panourile cu instru­mentele pentru prevenirea incendiilor nu sunt amenajate conform cerințelor în toate instituțiile. Lipsesc panourile cu numărul de urgență 901.

 

Este vorba de posibilități financiare și de atitudine

 

Mihai Moldovanu a menționat că, la taberele unde sunt căsuțe de tip vechi, lipsește a doua cale de evacuare. În unele căsuțe sunt prea multe paturi. De exemplu, într-un spațiu de 35-40 de metri pătrați sunt 20 de copii, astfel fiind blocată ca­lea de evacuare. Șeful Direcției municipa­le sănătate a subliniat că este vorba de posibilitățile financiare diferite, dar și de atitudine. Dar siguranța copiilor e mai pre­sus de orice.

Despre toate situațiile neconforme au fost informați administratorii. Aceștia ur­mează să ia măsuri în acest sens, iar în pro­cesul de monitorizare se va verifica dacă neregulile au fost înlăturate.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand