4 December 2024
Chisinau
Social

Pensii și indemnizații mai mici decât minimul de existență

Loading
Social Pensii și indemnizații mai mici decât minimul de existență
Pensii și indemnizații mai mici decât minimul de existență

pensionari

 

Minimumul de existență a fost, în primul trimestru al acestui an, de 1813,7 lei, ara­tă datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

 

Pentru pensionari, minimumul de existenţă a constituit 1523,6 lei, în timp ce valoarea medie a pensiei lunare în Republica Moldova, sta­bilită la 1 iulie anul curent, a con­stituit 1278,8 lei. Astfel, veniturile bătrânilor din țara noastră acope­ră minimumul de existenţă la nivel de 83,9%.

Totodată, minimumul de exis­tenţă pentru copii constituie, în medie, 1715,8 lei lunar. Dacă pen­tru un copil cu vârsta de până la un an este nevoie de cel puțin 658,3 lei, pentru unul care are vârsta cu­prinsă între 7 și 17 ani cheltuielile minime se ridică la 1942,2 lei.

Indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la trei ani constituie, în medie, 1186,7 lei pe lună pentru persoane­le asigurate, aceste plăţi acoperind valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de până la șase ani în proporţie de 80%.

În cazul persoanelor neasigu­rate, mărimea indemnizaţiilor lu­nare pentru îngrijirea copiilor, de 440 de lei, asigură doar 29,7% din necesarul minim pentru copiii de până la șase ani. Datele statistice arată că cea mai mare valoare a minimumului de existenţă este a populaţiei din oraşele mari, cum ar fi Chişinău şi Bălţi – 1972,1 lei sau cu 12,2% mai mult comparativ cu alte oraşe – 1758,4 lei, şi cu 11,6% mai mult decât cea a oamenilor de la sate – 1767,7 lei.

Pe categorii de populaţie, va­loarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vâr­stă aptă de muncă – 1926 de lei şi, în special, bărbaţilor – 2082,4 lei, comparativ cu 1757,3 lei în cazul femeilor.

Potrivit BNS, veniturile lunare ale unei bune părți a populaţiei nu sunt cu mult mai mari decât 

minimumul de existență. Acesta a constituit, în semestrul I al anului curent, 2028,6 lei în medie pentru o persoană. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4835,9 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă de 2,5 ori pentru populaţia în vârstă aptă de muncă.

Raportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimu­lui de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă diferă, în funcţie de activităţile economiei naţionale. Nivelul maxim de aco­perire a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informații si comunicații – de 5,6 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură și pescuit, al căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 1,5 ori.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand