Reformarea sistemului de pensii, până la asigurarea unei echităţi sociale şi a unui trai decent pe baza acestor plăţi ca sursă principală de existenţă pentru beneficiarii acestora, este prioritatea majoră a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru 2014. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că obiectivul politicilor în domeniu este ca pensionarii să nu necesite susținere suplimentară din partea statului.
Disciplina financiară este un atribut de bază al activităţii sistemului de asigurări sociale, deoarece mijloacele bugetare sunt completate preponderent din contribuţiile agenţilor economici şi ale persoanelor fizice. În acest sens, ministerul își va concentra eforturile asupra sporirii responsabilităţii agenţilor economici faţă de soarta angajaţilor şi a interesului persoanelor fizice în asigurarea viitorului propriu.
O altă prioritate va fi lichidarea facilităţilor şi avantajelor la stabilirea pensiilor. Printre acțiunile prioritare la acest capitol vor fi apropierea mărimii pensiei de cea a contribuţiei de
asgurări sociale, calcularea acestor plăţi în temeiul datelor despre contribuţii şi nu a certificatelor de salariu. Totodată, vor fi unificate contribuţiile de asigurări sociale, dar și diferențiate în funcţie de factorii de nocivitate și de risc la locul de muncă, vor fi incluse în sistem categoriile de lucrători care nu dispun de asigurări sociale de stat şi va fi majorată responsabilitatea pentru neplata sau plata incompletă a contribuţiei.
Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a lansat dis-cuții publice cu partenerii sociali, societatea civilă în vederea identificării unui model de pensionare optim pentru țara noastră. Concomitent, va aprofunda activităţile orientate spre încheierea unor acorduri bilaterale pentru a proteja drepturile social-economice ale moldovenilor care muncesc peste hotare. Până acum, Republica Moldova a încheiat asemenea acorduri cu 10 state europene, iar în prezent sunt purtate discuții pe marginea negocierii unui accord cu Italia, țară în care muncesc cei mai mulți moldoveni. Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au afirmat în repetate rânduri că pensia medie, care constituie în prezent circa 750 de lei, trebuie să fie adusă la nivelul minimului de existenţă. Totodată, aceştia susţin că sistemul exstent de pensionare trebuie să fie unificat în aşa fel încât salariaţii, din diferite domenii de activitate, să dispună de condiţii egale şi transparente.