27 iulie 2024
Chisinau
Social

Pedepsele pentru traficul de droguri se cer a fi înăsprite

Loading
Social Pedepsele pentru traficul de droguri se cer a fi înăsprite
Pedepsele pentru traficul de droguri se cer a fi înăsprite
narcotice

Foto: vice.com

 

Din curiozitate, pentru a fi de gaşcă sau pentru că „asta e la modă”, mulţi tineri nu rezistă ispitei de a încerca droguri. Din păcate, mulţi dintre ei nu conştientizează că chiar şi o singură încerca­re poate crea dependenţă şi, ulterior, consumul de stupe­fiante le poate transforma viaţa în coşmar. Unii renunţă la studii, vând totul din casă, iar apoi încep să fure, pen­tru ca să-şi poată procura „doza”.

 

„Mulţi dintre părinţi încearcă să soluţioneze singuri problema narcomaniei. Ei îşi încuie copi­ii în casă, îi bat, dar o astfel de metodă nu ajută. Părinţii trebuie să înţeleagă că narcomanii sunt persoane bolnave şi, dacă vor ca odraslele lor să revină la un mod de viaţă sănătos, trebuie să ur­meze tratament şi reabilitare”, a  relevat Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Nar­cologie.

 

Drogurile sunt uşor de găsit

 

„În Republica Moldova drogu­rile sunt uşor de găsit, din păca­te. Am văzut de multe ori anun­ţuri în stradă privind vânzarea stupefiantelor. Uneori drogurile sunt răspândite şi în apropierea liceelor, a universităţilor. Cred că reprezentanţii poliţiei au mult de lucru la acest capitol”, a opinat Mihai Oprea.

Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, în țară sunt înregistraţi oficial peste 

12 mii de consu­matori de droguri, numărul lor real fiind mult mai mare. În fie­care an, sunt depistaţi 800-1000 de noi utilizatori de stupefiante. Ce e mai trist e că unii încep să consume droguri la vârsta de 15 ani. Studiul de cercetare în școli privind consumul de alcool şi alte droguri, realizat în țară în anul 2015 de către Centrul Național de Management în Sănătate, cu sprijinul financiar al Uniunii Eu­ropene, arată că circa 5% dintre elevii claselor a VIII-a și a IX-a au consumat măcar o dată droguri.

 

Aplicarea amenzilor

nu îi descurajează

pe traficanți

să vândă droguri

 

Practic, în fiecare clasă de-a VIII-a și a IX-a există cel puțin un elev care poate face rost ușor de droguri și cel puțin un elev care săptămânal se întâlnește cu o gașcă în care se obișnuiește con­sumul de canabis. Circa 2,5% din­tre elevii claselor a VIII-a și a IX-a au consumat pe parcursul vieții un alt drog în afară de canabis. Al doilea după canabis cel mai răspândit drog ilicit printre elevi este ecstasy, care a fost consumat vreodată de circa 1% din grupul menționat. Din păcate, consum de droguri există, chiar dacă elevii sunt familiarizaţi, la unele discipli­ne şcolare, despre dauna pe care cauzează drogurile sănătăţii, iar reprezentanţi ai poliţiei ţin lecţii în instituţii de învăţământ despre faptul că utilizarea şi distribuirea drogurilor este o infracţiune.

Cum este combătută problema narcomaniei de către poliţie ne-a explicat criminologul Mihail Laş­cu, preşedintele Federaţiei „Sin­dlex”: „Reprezentanţi ai poliţiei au reţinut mai mulţi distribuitori de droguri, inclusiv profesori şi complici de-ai lor, care distribuiau stupefiante în licee şi universităţi. Nu e corect însă să pui toată lup­ta antidrog pe umerii poliţiştilor. Oamenii trebuie să înţeleagă că, potrivit legii, poliţia îi reţine pe distribuitorii de droguri, pentru cel mult 72 de ore, documentea­ză cazul, poate face percheziţie la domiciliul persoanei care vinde narcotice, doar după o decizie a instanţei de judecată în acest sens, dar pedeapsa o stabilesc judecătorii, procurorii. Pedepsele pentru fabricarea şi distribuirea drogurilor în Republica Moldo­va sunt prea blânde, uneori se aplică doar amenzi, iar asta nu îi descurajează şi pe alţi membri ai societăţii să vândă narcotice. Pe­depsele pentru traficul de droguri trebuie înăsprite”, a menţionat Mihail Laşcu.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand