18 November 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Pedagogii din Râșcani, nemulțumiți de intenția de a retrage unei colege titlul „Educatorul anului”

Loading
Cititorii ne scriu Pedagogii din Râșcani, nemulțumiți de intenția de a retrage unei colege titlul „Educatorul anului”
Pedagogii din Râșcani, nemulțumiți de intenția de a retrage unei colege titlul „Educatorul anului”
theodysseyonline.com

 

În atenția Ministerului Educației și Cercetării

Federației Sindicale a Educației și Științei

În urma inițierii procedurii de examinare a retragerii titlului „Educatorul anului – 2024”, câștigătorului premiului I în cadrul Concursului republican „Pedagogul anului – 2024”, de către Ministerul Educației și Cercetării, Biroul Executiv al Consiliului Raional al Centrului Sindical Ramural Teritorial Râșcani din domeniul Educației și Științei al Federației Sindicale a Educației și Științei, studi­ind cazul dat, menționează următoarele:

  1. DÎTS Râșcani a organizat foarte bine și a re­alizat etapa raională a Concursului „Pedagogul anului – 2024”, în strictă corespundere cu Regula­mentul Concursului republican „Pedagogul anu­lui – 2024”. Drept rezultat, toți cei trei participanți la Concursul republican „Pedagogul anului – 2024” au obținut locuri premiante, și anume Valentina Moscalu, Grădinița nr. 10 „Guguță” din or. Râșcani – locul I la categoria „Educatorul anului – 2024”, Mariana Crușnevschi, gimnaziul „Victor Dumbrăveanu” din s. Corlăteni, raionul Râșcani – locul I la categoria „Învățătorul anului – 2024”, și Dina Gumennaia, Liceul teoretic „Constantin Po­povici” din s. Nihoreni, raionul Râșcani – locul II la categoria „Profesorul anului – 2024”.
  2. La etapa raională a Concursului, atât DÎTS Râșcani, cât și membrii Comisiei raionale, au asigurat transparența și corectitudinea procesului de evaluare a dosarelor și cadrelor didactice, în vederea promovării excelenței, experienței avan­sate și inovatoare în educație.
  3. Pentru etapa republicană, toate materialele au fost prezentate la timp și în strictă corespun­dere cu cerințele Regulamentului în vigoare.
  4. Regulamentul Concursului „Pedagogul anu­lui – 2024”, cu modificările și completările ulte­rioare, nu prevede respingerea sau retragerea participanților care au fost sancționați anterior.
  5. Nu greșește acel care nu lucrează, iar cele două mustrări, aplicate dnei V. Moscalu de APL de nivelul I, considerăm că nu constituie un temei de a-i retrage titlul câștigat, ținând cont și de faptul că mustrările au fost în domeniul managementu­lui, dânsa fiind directoare la instituția dată.
  6. Considerăm că retragerea titlului, premiului I la Concursul „Educatorul anului – 2024”, nu va fi corectă, iar multe cadre didactice se vor dezamăgi și nu vor participa în viitor la acest concurs.
  7. Nu suntem de acord nici cu unele fapte de­scrise în petițiile trimise de câțiva părinți la MEC.
  8. Mulțumim mult cadrelor didactice atât din raionul Râșcani, cât și din alte orașe și raioane, care și-au expus părerea privitor la cazul dat pe rețelele de socializare, printre care Mariana Ma­rin, conferențiar universitar, Stela Cheptănaru, directoarea Liceului teoretic „Liviu Damian” din Râșcani, Nelea Lupăcescu, directoarea gimnaziu­lui Borosenii Noi (participantă de circa șase ori la acest concurs, ajunsă și la etapa republicană), precum și majoritatea directorilor instituțiilor de educație timpurie din raionul Râșcani și mulți alți pedagogi din țară, care sunt de părerea că titlul obținut de Valentina Moscalu nu poate fi retras.
  9. La luarea deciziei definitive considerăm că e nevoie să se țină cont și de faptul că Valentina Moscalu are o experiență solidă, performanțe și contribuție semnificativă la succesul și promova­rea imaginii pozitive a instituției atât la nivel local, cât și la nivel republican:

1) Deținătoarea premiului II în cadrul concursu­lui republican „Pedagogul anului – 2019”;

2) Deținătoarea gradului didactic superior, anul 2024;

3) Deținătoarea gradului managerial doi, anul 2020;

4) Evaluarea cadrului de conducere realizată de o comisie externă de la ANACEC cu acordarea ca­lificativului „Foarte bine”, anul 2023;

5) Implementarea proiectelor investiționale la nivel de instituție, precum:

    1. Renovarea acoperișului Grădiniței nr. 10 Râșcani, finanțat de Guvernul României „Grand Ro 2”, prin FISM al RM, în valoare de 850 de mii de lei, anul 2015;
    2. Schimbarea ușilor, a geamurilor, termoizo­larea pereților, renovarea fațadei Grădiniței nr. 10 Râșcani, cu suportul Guvernului României, prin FEE al RM, în valoare de 2,5 milioane lei, anul 2016;
    3. Renovarea a 12 blocuri sanitare, 10 bufe­te și două săli de grupă, dormitor și vestiar din Grădinița nr. 10 Râșcani, finanțată de Guvernul SUA prin Ambasada SUA în RM, biroul Cooperare Militară în cadrul programul de asistență umani­tară EUCOM, în valoare de 178 de mii de dolari SUA, anii 2022-2023;

6) Implementarea proiectelor educaționale:

    1. Sprijin social și financiar pentru copii romi pentru integrarea cu succes în învățământul pri­mar și preșcolar, Fundația PESTALLOZZI, perioada anilor 2020-2023 și 2023-2026;
    2. Înființarea Centrului de resurse, spații de joc și învățare în Grădinița nr. 10 Râșcani, prin inter­mediul UNICEF/Programul educațional PAS cu PAS.

În baza celor expuse mai sus, decizia în ca­zul Valentinei Moscalu, educator și director al Grădiniței nr. 10 „Guguță” din orașul Râșcani, câștigătoare a Concursului republican „Pedago­gul Anului” ediția 2024, clasată pe locul I, rămâne la latitudinea Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Totodată, sperăm că decizia va fi luată corect și va fi argumentată convingător.

Poate că ar fi bine de ținut cont și de faptul câți directori de școli și de instituții de educație timpu­rie au participat la concursul „Pedagogul Anului” care au ajuns la etapa republicană, nemaivorbind dacă au ocupat locuri premiante.

 

Tudor SEMENIUC,
președintele CR al CSRT Râșcani din DEȘ al FSEȘ,
membru al comisiei de evaluare a concursului ”Pedagogul anului – 2024”la etapa raională

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand