Perioada sfârşitului lunii august este una „fierbinte” pentru cei din sistemul educaţional – cadrele didactice, conducerea instituțiilor de învățământ, părinţii, autorităţile publice locale etc. Se face tot ce este necesar pentru ca şcoala sau grădiniţa să primească copiii pentru a le oferi o educaţie de calitate, aceasta fiind pilonul, garanția dezvoltării societăţii.
În acest context, în zilele de 21-23 august, instituţiile de învăţământ din raionul Briceni au fost supuse evaluării în vederea pregătirii de noul an şcolar. Membrii comisiei raionale, constituită din reprezentanţi ai Consiliului raional, Direcţiei de învăţământ, ai organizaţiei sindicale (Consiliul raional Briceni al FSEŞ), au fost atenţi la condiţiile sanitar-igienice, de siguranţă a copiilor, de asigurare didactică, dar şi la nevoile profesionale ale cadrelor didactice.
Ministerul Educaţiei și Cercetării a elaborat mai multe politici educaţionale în interesul angajaţilor din sistemul învățământului, însă este necesar să explicăm esenţa şi beneficiul acestora pentru pedagogi. Oricum, pe parcurs pot apărea diferite probleme, provocări, dar suntem convinşi că noua conducere a ministerului este deschisă să ne audă şi să ia în consideraţie propunerile, recomandările din partea noastră.
Totodată, în aceste zile au avut loc reuniunile metodice cu cadrele didactice şi managerii şcolari în vederea organizării procesului educaţional la disciplinele şcolare în anul de studii 2023-2024, ateliere de lucru cu liderii sindicali din organizaţiile primare din şcolile şi grădiniţele raionului, la care am discutat despre politicile educaţionale elaborate de MEC, despre acţiunile de promovare a intereselor angajaţilor din educaţie, despre Ghidul liderului organizaţiei sindicale primare etc.
Pe 5 septembrie, în raionul Briceni va avea loc tradiţionala Conferinţa pedagogică a cadrelor didactice, care este, de fapt, o platformă de dezbateri profesionale privind problemele și inițiativele din domeniul educației. Neapărat vom discuta despre reușitele şcolare, vom analiza rezultatele obținute de instituțiile de învățământ în anul precedent de studiu, dar și problemele cu care se confruntă cadrele didactice.
Printre subiectele care vor fi discutate la atelierele de dezbateri şi la Conferinţa pedagogică sunt modificările la Codul educației; evaluarea cadrelor didactice și acorda-rea sporurilor de performanță; utilizarea tehnologiilor informaționale în domeniul educației; prevenirea violenței în școală; asigurarea incluziunii elevilor etc.
Participanții la Conferința pedagogică vor adopta o rezoluție care va conține obiectivele pentru noul an de studiu 2023-2024 și indicatorii de monitorizare și evaluare.
Galina GUMEN, preşedintele Consiliului raional Briceni al FSEŞ