22 iulie 2024
Chisinau
Economie

Patentarii, nemulțumiți că vor fi obligați să dețină case de marcat

Loading
Economie Patentarii, nemulțumiți că vor fi obligați să dețină case de marcat
Patentarii, nemulțumiți că vor fi obligați să dețină case de marcat
noi.md

Peste 20 de deținători de patente au ieșit, în una din zilele trecute, în stradă, unde au organizat un flashmob împo­triva reformei care urmează să fie im­plementată din luna următoare. Aceștia sunt revoltați că vor fi obligați să dețină o casă de marcat și cer autorităților să renunțe la această lege.

În replică, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a scris pe  o rețea de socializare că acest lucru nu se dis­cută și că toți trebuie să-și plătească partea corectă din impozite.

Deținătorii de patentă s-au adunat în fața Executivului pentru a cere Ministerului Dez­voltării Economice și Digitalizării să renunțe la inițiativa care îi obligă să activeze în baza unei case de marcat. Guvernul le propune deținătorilor de patentă ca, după 1 iulie, atunci când această activitate nu va mai fi re­glementată de lege, să-și înregistreze activi­tatea în calitate de întreprinderi individuale. Comercianții nu sunt de acord, însă.

„Avem un rucsac pentru ministrul Dumitru Alaiba, și vrem să-i dăm un sfat de la oamenii simpli, de la vocea poporului, vrem să-i înmânăm al doilea rucsac și să-i spunem în mesajul oamenilor simpli: Dom-nule Alaiba, călare pe TikTok, nu se face eco­nomie! În acest rucsac este o casă de marcat, peștișorul de aur și mai sunt și revendicările noastre”, a spus o participantă la flashmob.

 

Soluția Guvernului

Comercianții au vrut să ajungă cu reven­dicările în biroul ministrului Economiei, dar acesta nu era pe loc. Mai târziu, Dumitru Alaiba a reacționat pe facebook.

„Comercianții vor fi obligați să aibă casă de marcat. Asta nu se negociază și nu vom renunța. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de casă de marcat și toți să-și plătească partea corectă din impozite. Este un lucru normal. În același timp, unii pa­tentari deja au tranzitat spre noul regim. Organizația pentru Dezvoltarea Antrepreno­riatului pregătește un instrument prin care oamenilor li se va compensa costul casei de marcat. Facem acest efort extraordinar ca să-i ajutăm”, se arată în postarea ministrului.

Alaiba mai menționează că, dacă și-ar înregistra întreprinderi individuale, comercianții ar beneficia de condiții net superioare față de ceea ce le oferă patenta de între­prinzător. De exemplu, un impozit de numai 1% din vânzări, plătit o dată în trei luni, casă de marcat fără plată, fără rapoarte și plafon de vânzări de patru ori mai mare decât în cazul patentei. Totodată, Alaiba anunță că l-a rugat pe șeful Serviciului Fiscal de Stat să dispună ca săptămâna aceasta toți șefii raionali ai Serviciului Fiscal să meargă prin piețe și să explice oamenilor toate detaliile tranziției.

Nu este singura manifestație de acest gen a patentarilor. La începutul acestui an, un grup de comercianți au mers şi la Parla­ment pentru a cere excluderea termenului li­mită de desfășurare a activităților comerciale în bază de patentă.

Activitatea comercială în baza patentei trebuia să dispară la 1 ianuarie 2023, dar termenul a fost prelungit cu jumătate de an. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate circa două mii de activități indepen­dente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de aproximativ cinci mii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand