Partenerii sociali din Republica Moldova trebuie să continue negocierile pentru ca salariul minim să crească. Leafa minimă de 5500 de lei, cât este acum în Republica Moldova, nu va schimba situația privind migrația masivă a forței de muncă, a declarat miercuri, la Chișinău, Luc Triangle, secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), în cadrul unei întrevederi cu conducerea CNSM și cu președinții sindicatelor de ramură din Republica Moldova.
Exodul forței de muncă este o problemă majoră. O bună parte a tinerilor pleacă peste hotare, dar trebuie să le oferim un viitor bun acasă. Angajatorii nu vor sta în Moldova, în condițiile în care în țară nu sunt tineri, a ținut să menționeze Luc Triangle.
Totodată, politicienii trebuie să lupte pentru a combate corupția. Unii politicieni sprijină 10-12 cele mai bogate persoane, dar trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți viața a milioane de cetățeni, a menționat liderul sindical.
Potrivit lui Luc Triangle, Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări. „Sindicatele trebuie să lupte pentru democrație nu doar în Moldova, dar peste tot în lume. E necesar de a combate și economia informală, pentru că munca la negru nu oferă protecție socială”, a subliniat secretarul general al ITUC.
Conflictul din Ucraina, ceea ce se întâmplă acum în țara vecină, este important pentru Moldova. Există și alte provocări cu care se confruntă salariații, e vorba de inteligența artificială, de schimbările climatice, a mai spus Luc Trangle.
O vizită istorică
Igor Zubcu, președintele CNSM, a menționat că Luc Triangle este primul secretar general al ITUC care vizitează Moldova de la declararea independenței țării.
Președintele CNSM a reafirmat angajamentul mișcării sindicale din Republica Moldova pentru consolidarea dialogului social, respectarea drepturilor sindicatelor și protejarea salariaților. Liderul sindical a reiterat prioritățile CNSM legate de implementarea Directivei UE privind salariile minime adecvate, creșterea salariului minim, extinderea negocierilor colective pentru o mai bună protecție a angajaților, dezvoltarea parteneriatului social la toate nivelurile.
Economie informală, muncă neplătită în sectorul public
Victor Talmaci, președintele Federației „SINDICONS”, a ținut să menționeze că70 la sută dintre salariații din ramura construcțiilor muncesc la negru, iar această tendință se menține mai mulți ani la rând. Guvernanții nu doresc schimbarea situației. Integrarea în UE nu înseamnă doar vector politic, dar și vector social-economic, a spus VictorTalmaci.
La rândul său, Petru Lungu, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor, a subliniat că sindicatele depun eforturi pentru o reformă corectă și democratică. Una dintre problemele din branșă este migrația forței de muncă. Lucrătorii merg să se angajeze în țări mai dezvoltate ca Republica Moldova, a adăugat Petru Lungu.
Angela Otean, președinta Federației „SINDLEX”, a spus că principalele probleme din domeniu sunt salariile mici și fluctuația cadrelor. Orele suplimentare de muncă nu pot fi plătite, există muncă neplătită în sectorul public. E nevoie de mai multe politici sociale pentru familii, pentru că, dacă înainte plecau din țară tinerii, acum pleacă familii întregi, a atenționat Angela Otean.
La rândul său, Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole, a subliniat că este dificil de a crea organizații sindicale la întreprinderile cu capital mixt. În ramură există circa 37 de mii de salariați, dar sindicatelor nu li se permite să intre pe teritoriul acestor întreprinderi, a precizat liderul sindical.
Luc Triangle se află în săptămâna curentă într-o vizită în Republica Moldova. Liderul sindical participă la Forumul Național „Sinergie Socială”. Totodată, el are programate întrevederi cu reprezentanți ai autorităților publice centrale de la Chișinău.