3 iulie 2024
Chisinau
Social

Partenerii sociali au semnat un acord de modificare a Convenției colective

Loading
Social Partenerii sociali au semnat un acord de modificare a Convenției colective
Partenerii sociali au semnat un acord de modificare a Convenției colective
tengrinews.kz

Urmare a negocierilor dintre par­tenerii sociali din ramura agricolă, Federația Națională a Sindicate­lor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară și Mini-sterul Agriculturii și Industriei Alimentare au semnat, recent, Proto­colul-Acord de modificare a Convenției colective (nivel de ramură), prelungită pentru anii 2023–2026.

Documentul prevede modificarea punc­tului 24 al Convenției, care se referă la sta­bilirea salariului tarifar pentru categoria I de calificare în agricultură, industria pre­lucrătoare, inclusiv alimentară, și ramurile conexe.

Potrivit lui Vasile Mămăligă, președintele Federației „Agroindsind”, acest document este de importanță majoră pentru salariații din agricultură, întrucât se stabilește un nou cuantum, majorat, al salariului ta­rifar pentru categoria I de calificare pe do­menii de activitate.

Liderul sindical a specificat că această modificare era una necesară și stringentă, deoarece salariul mediu în agricultură este de circa 60 la sută din media pe economie, iar în industria alimentară acest indicator este de 80 la sută din salariul mediu pe eco­nomie.

Totodată, conform datelor statistice, în ramura agricolă se atestă în continuare un nivel înalt al muncii informale. Conform unor estimări, cea mai mare parte a populației ocupate informal activează în agricultură (peste 60 la sută din totalul de ocupare informală, estimat în 2021). În context, liderul sindical consideră că ma­jorarea salariului tarifar pentru categoria I de calificare în agricultură va contribui la minimizarea muncii informale în ramură, la o mai bună motivare a persoanelor care lu­crează în agricultură și, nu în cele din urmă, la diminuarea efectelor migrației forței de muncă.

Precizăm că Convenția colectivă (nivel de ramură), prelungită pentru anii 2023–2026, stipulează drepturile și obligațiile recipro­ce ale părților în ceea ce privește regle­mentarea raporturilor de muncă, precum și a raporturilor social-economice legate nemijlocit de acestea. Sub incidența pre­zentei Convenții cad toți salariații, membri de sindicat, și angajatorii unităților care au organizații sindicale afiliate la Federația „Agroindsind”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand