Reprezentanţii Comitetului sectorial pentru formare profesională în domeniul construcţiilor au iniţiat, recent, un şir de întâlniri cu agenţii economici, cu scopul de a pune bazele unui parteneriat social viabil în ceea ce priveşte pregătirea cadrelor muncitoreşti.
Primele întâlniri de acest fel au avut loc în oraşele Bălţi şi Ungheni şi la ele au fost invitaţi să participe, în special, factori de decizie din partea şcolilor profesionale şi a companiilor de construcţie din mai multe localităţi din zonele Nord şi Centru. Scopul întrunirilor a fost de a convinge că şcolile profesionale și tehnice sunt capabile să formeze cadre muncitoreşti de o calificare corespunzătoare aşteptărilor pe care le au agenţii economici.
În cadrul unei întruniri în această chestiune, organizată, zilele trecute, la Casa Sindicatelor, reprezentanţii ministerului de resort au menţionat că în prezent există unele rezerve legate de pregătirea profesională a muncitorilor.
Discuţiile purtate cu agenţii economici au demonstrat însă că este necesar ca atât la nivel naţional, cât şi la cel teritorial să fie depuse eforturi pentru dezvoltarea capacităţilor de colaborare în domeniul formării profesionale. Aceasta va da posibilitate ca, în viitor, ţara noastră să dispună de cadre calificate, pentru a putea participa în viaţa investiţională, inclusiv pe plan extern.
Factorii ministeriali au dat asigurări că practica iniţiată de dialog cu agenţii economici din construcţii va fi continuată şi se va axa nu doar pe pregătirea cadrelor muncitoreşti, dar şi pe alte subiecte de actualitate.
Comitetul sectorial pentru formare profesională în domeniul construcţiilor a fost creat în 2008 şi este prima structură de acest fel înfiinţată în ţara noastră. Alte cinci comitete similare au fost create ulterior.
Pentru cele 43 de profesii muncitoreşti din ramura construcţiilor, până acum, au fost elaborate 17 standarde ocupaţionale şi mai sunt necesare încă 25. Din păcate, însă, în prezent, procesul de elaborare a acestor standarde este stopat din lipsă de finanţare.
Ţara noastră nu prea dispune de
cadre muncitoreşti, dar nici inginereşti de o calificare corespunzătoare exigenţelor actuale, a apreciat Pavel Caba, preşedintele Federaţiei Patronale „Condrumat”. Această stare de lucruri influenţează un şir întreg de procese şi, în primul rând, faptul dacă agenţii economici din construcţii vor putea să contracteze suficiente volume de lucrări.
Cu toate acestea, deocamdată, factorii de decizie de la majoritatea companiilor de construcţii se poziţionează mereu în expectativă, în speranţa că mereu se vor găsi alţii care se vor implica în activitatea comitetului sectorial şi vor contribui la buna gestionare a acestui aspect, a afirmat Pavel Caba.
Realitatea denotă însă faptul că dacă fiecare dintre cei vizaţi nu îşi va asuma iniţiativa şi nu va propune soluţii, acestea nu vor mai fi găsite. Preşedintele „Condrumat” a propus să fie depuse eforturi pentru ca reprezentanţii celor aproximativ 4000 de companii de construcţii sau cel puţin ai celor mai active dintre ele, să fie informaţi despre posibilitatea de a conlucra cu şcolile profesionale prin intermediul comitetului sectorial.
În caz că agenţii economici vor da dovadă de implicare, ţara noastră are şanse reale de a se transforma din exportatoare de forţă de muncă în exportatoare de servicii, a subliniat Pavel Caba.
La rândul său, Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, a precizat că reprezentanţii comitetului sectorial pentru formare profesională în domeniul construcţiilor încearcă să pună bazele unui parteneriat social viabil în domeniul pregătirii cadrelor muncitoreşti. Un studiu efectuat recent a arătat că 75-80 la sută dintre agenţii economici din ţara noastră nu sunt mulţumiţi de nivelul existent de pregătire a muncitorilor.