Recent, membri ai Consiliul Sindicatului „Demnitate” și lideri sindicali din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România și-au dat întâlnire la Institutul Muncii din Chișinău, în cadrul unui proiect de cooperare între structurile de forță din cele două state. Ei au discutat despre practici sindicale din poliție, despre oportunitățile cooperării interfrontaliere, despre apartenența la organizații sindicale internaționale din domeniul serviciului public, despre obstacole și căi de soluționare, revendicări de drepturi și garanții sociale.
Ședința lărgită a Consiliului Sindicatului „Demnitate” la care au participat lideri sindicaliști români, a avut drept scop consolidarea mișcării sindicale internaționale și schimbul de experiență în domeniul apărării drepturilor angajaților cu statut special.
Angela Otean, președintele Sindicatului „Demnitate”, a remarcat importanța promovării imaginii pozitive a poliției în societate, care este posibilă numai prin asigurarea și protecția drepturilor polițistului. Iar acest lucru se exprimă prin acordarea unui salariu decent, a echipamentului modern, asigurarea tehnico-materială la locul de muncă, scoaterea moratoriului de pe funcțiile vacante, ceea ce ar permite realizarea atribuțiilor de serviciu în mod corespunzător și prin implicare.
Ofițerii de poliție zilnic își practică profesia, aceasta fiind una riscantă, astfel încât să asigure siguranța și securitatea pentru toți cetățenii. Ordinea, pacea și securitatea sunt condiții esențiale pentru a munci și locui în spațiul european, a spus Nicolae Cîrlan, secretar general al SNPPC din România.
Marius Ionescu, vicepreședinte al SNPPC, a atras atenția asupra faptului că sindicatele poliţieneşti sunt consacrate atât profesiei propriu-zise de poliţist, cât şi condiţiilor şi raporturilor de muncă. „Acest lucru se realizează numai datorită unei colaborări la nivel local, naţional şi european. Aceasta se caracterizează prin cooperare amicală pe bază de egalitate. Mai mult ca atât, pentru a influenţa guvernanții, sindicatul nostru are drept scop susţinerea colegilor, educarea şi formarea liderilor sindicatelor afiliate, precum şi promovarea dialogului social, unde cultura şi obiceiurile naţionale sunt prioritare”.
Mihail Zlat, vicepreședinte al sindicatului român din domeniu, a explicat colegilor din Republica Moldova cum se realizează dreptul salarial, care ar fi mărimea acestuia pentru a satisface necesitățile vitale ale unei familii, care sunt succesele negocierilor sindicatului cu reprezentanții angajatorului.
Concluzia evenimentului este că, prin consolidarea capacităților sindicale, creștem adevărați lideri de sindicat, uniți pentru fapte bune, spre binele tuturor colegilor de breaslă, al societății în general.