Mai multe spitale din ţara noastră se confruntă, în ultimul timp, cu o insuficienţă de medicamente şi alte produse farmaceutice, ceea ce duce la procurarea de către pacienţi, din banii proprii, a preparatelor prescrise de medici.
Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că, recent, a fost emis un ordin privind majorarea preţurilor la medicamente în legătură cu devalorizarea leului, inclusiv cu scopul de a rezolva problema lipsei acestor produse din instituţiile medico-sanitare şi din farmacii.
În condiţiile actuale, Andrei Usatîi le recomandă pacienţilor ca, la procurarea medicamentelor, să păstreze bonul de casă, pe care să-l prezinte ulterior directorilor instituţiilor medicale pentru a le fi restituiţi banii. Şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au concretizat că, în cazul tratamentului staţionar, consultațiile şi investigaţiile pentru stabilirea diagnosticului, îngrijirea, medicamentele, cazarea şi alimentarea sunt achitate din Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistenţă Medicală.
În caz de procurare de către pacient a medicamentelor în staționar, el urmează să achite şi să ceară bonul de casă. Cu acest bon, pacientul face o solicitare către administraţia instituţiei medico-sanitare pentru a-i fi restituită suma cheltuielilor suportate. Aceeaşi solicitare poate fi adresată şi către CNAM.