Toți pacienții cu boli rare din Republica Moldova vor beneficia de tratamente gratuite în proporție de 100%. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul conferinței naționale cu genericul ,,Ziua Bolilor Rare”.
Potrivit ministrului Sănătății, compensarea în totalitate a medicamentelor, pentru această categorie de bolnavi, va fi posibilă datorită noului mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice, creat anul trecut. „Achiziționarea medicamentelor prin
intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate ne-a permis să facem economii. O parte dintre acestea vor fi direcționate pentru pacienții cu boli rare. De asemenea, mizăm pe suportul partenerilor din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care vor achiziționa, în baza unui acord cu Ministerul Sănătății, medicamente pentru mai multe categorii de bolnavi. Obiectivul nostru în anul curent este ca toți cetățenii Republicii Moldova diagnosticați cu maladii rare să beneficieze de tratamente gratuite în proporție de 100%”, a declarat Ruxanda Glavan.
Milioane de lei pentru sănătate
Tratamentul maladiilor rare a început să fie compensat parțial în anul 2012, din bugetul programelor naționale. Atunci au fost alocate doua milioane 291 de mii de lei pentru bolnavii diagnosticați cu Wilson Conovalov, Mucoviscedoza, Fenilcetonurie si Insuficienta hipofizară.
În anii care au urmat, a fost compensat și tratamentul pentru pacienții care
suferă de B–talasemie, pubertate precoce, epidermoliză buloasă și artrită juvenilă. De asemenea, volumul mijloacelor financiare alocate pentru reabilitarea bolnavilor a crescut până la peste șapte milioane de lei, în anul curent.
În prezent, Registrul Național al Bolilor Rare include o sută de maladii. Oficial, în Republica Moldova sunt 247 de pacienți cu boli rare, iar peste 70 la sută dintre aceștia sunt minori.
Compensaţii pentru tratamentul în străinătate
O altă veste îmbucurătoare pentru bolnavi este faptul că le vor fi restituite parţial cheltuielile suportate în cazul în care sunt nevoiţi să meargă la tratament peste hotare, dacă acesta nu poate avea loc în ţară. Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat că aşa se procedează în situaţia în care un pacient, cu diagnostic stabilit, a fost consultat de specialiştii din ţară și aceștia au emis o concluzie că nu poate fi tratat în Moldova. Concluzia respectivă trebuie să ajungă la comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii împreună cu cererea din partea pacientului, dar şi cu un set de documente. La cerere se mai anexează factura de la instituţia medicală din afară, dacă pacientul a identificat unde se poate face tratamentul necesar, cu costul tratamentului respectiv şi dovada faptului că este programat pentru intervenţie. De asemenea, pacientul trebuie să prezinte şi poliţa de asigurare medicală obligatorie.
Banii se oferă doar după tratament
Ulterior, această comisie va lua o decizie în acest sens. În cazul în care stabileşte că tratamentul sau intervenţia nu poate fi efectuată în ţară, bolnavului i se va spune suma pe care statul urmează să i-o ofere pentru acest tratament. Banii însă îi vor fi oferiţi după ce pacientul se întoarce de la tratament şi prezintă ministerului toate actele care vor adeveri că a beneficiat de acel tratament. De asemenea, potrivit ministrului, dacă bolnavul a decis să meargă peste hotare, iar comisia nu își dă acordul, banii pentru tratament nu îi sunt restituiţi.
Regulamentul precizează că suma compensată nu poate depăşi 25% din costul tratamentului, dar sunt şi situaţii când această sumă ar putea fi mai mare, în funcție de caz.