27 iulie 2024
Chisinau
Social

Oficiul Stării Civile – singurul loc unde se oficiază căsătoria legală

Loading
Social Oficiul Stării Civile – singurul loc unde se oficiază căsătoria legală
Oficiul Stării Civile – singurul loc unde se oficiază căsătoria legală
osc-riscani

Foto: vocea.md

Clădirea Oficiului Stării Civile Rîş­cani a fost edificată în anul 1983, iar din anul 1984 aici lucrează Livia Pa­tic. Ea este şefa Oficiului Stării Civi­le, dar după o mică excursie pe care a organizat-o pentru corespondenţii ziarului „Vocea poporului”, am în­ţeles că tot ea este cea care oficiază căsătoriile. Livia Patic ne povestea cu atâta sinceritate și bunăvoință, de parcă ar fi întâmpinat în noua sa casă niște oaspeți apropiați și dragi sufle­tului, de parcă avea misiunea să ne demonstreze toate avantajele acestui loc și să ne convingă că anume aici merită să-ți oficializezi căsătoria. O făcea cu atâta ardoare, de parcă era pentru prima dată când săvârșea această taină pentru cei neinițiați.

 

Taina căsătoriei

 

Excursia s-a dovedit a fi una captivantă. Am mers de la intrarea festivă centrală până la locul de așteptare a celui mai important moment din viața unui cuplu de îndrăgostiți. Mai apoi, ne-am îndreptat spre sala princi­pală, o încăpere spațioasă, luminoasă, cu ta­van înalt, unde pentru cuplu începe o nouă etapă a vieții. Un cor din șase persoane (trei femei și trei bărbați) care cântă pe mai mul­te voci intonează live „Mulți ani trăiască!”. Urmează sala de tradiții populare. Aici, mi­rele și mireasa, deja soț și soție, rup colacul, iar părinții le adresează felicitări cu ocazia oficierii căsătoriei. La ieșire, însurățeii se pomenesc sub o ploaie de boabe de grâu, bomboane, monede, cei prezenți urându-le soare, viață dulce, prosperitate. Cam așa, dacă e să fim succinți, are loc oficierea căsă­toriei la Oficiul Stării Civile din Rîșcani. Ar mai fi de adăugat doar că fiecare sală este de­corată într-un fel unic și incomparabil cu ce­lelalte, în fiecare sală este conceput un decor original, ornamente sculptate, obiecte din ceramică. Apropo, toată această splendoare a fost apreciată la nivel înalt în cadrul unui concurs național, unde Oficiul Stării Civile din Rîșcani a ocupat locul întâi și face parte din categoria celor mai bune oficii de acest fel din Moldova.

 

g_varia

Tinerii care vin la Oficiul Stării Civile din Rîșcani respectă tradițiile ce țin de oficierea căsătoriei

 

„Avem propriile tradiții și generații întregi de cupluri care și-au oficiat aici căsătoria, ne povestește cu mândrie Livia Patic. Mai mul­te generații ale unor familii s-au căsătorit în oficiul nostru. Pe timpuri, părinții și-au ofi­ciat aici căsătoria, peste ani au venit și copiii lor aici pentru a spune „Da!” în fața ofițerului de stare civilă și uite că mâine sau poimâine urmează să vină și nepoții tot cu acest fru­mos prilej”.

Potrivit afirmațiilor Liviei Patic, numărul de căsătorii scade de la an la an. „Pe parcur­sul unui an, în raion își unesc destinele circa 400 de cupluri. Din păcate, generația tânără pleacă peste hotare pentru a-și găsi de lucru. Respectiv, sunt în descreștere și indicii de na­talitate. Este un proces care are loc peste tot. Ne bucurăm foarte mult dacă observăm că în unele sate crește numărul de nou-născuți. Bunăoară, la Pociumbăuți, un sat mic, cu circa 900 de locuitori, anul trecut au venit pe lume șase (!) copilași. Din păcate, însă, au fost jucate numai trei nunți. În schimb, numărul divorțurilor este stabil. Fiecare al treilea cuplu se destramă. Anul trecut au fost înregistrate 412 divorțuri, însă acest indica­tor nu reflectă doar situația din raionul nos­tru. Or, Judecătoria Rîșcani examinează și cererile de desfacere a căsătoriei depuse de persoanele care locuiesc în alte raioane”, ne spune directorul Oficiului Stării Civile.

Livia Patic ne-a mai împărtășit o infor-mație interesantă. Astfel, am aflat că în prezent vin să-și pună pirostriile persoane mai în vârstă. Dacă, acum cinci ani, fetele se căsătoreau la 18-19 ani, iar tinerii la 22-23, acum vârsta însurățeilor este alta: fetele la 24-25 de ani, iar tinerii – pe la 30 de ani. A crescut și numărul căsătoriilor în care mirea­sa are 27-28 de ani, iar mirele este trecut de 30. Specialista ne spune că e vorba în așa ca­zuri de cupluri ce provin din familii de inte­lectuali. Aceștia mai întâi fac studii, își con­struiesc o carieră, după care își aleg persoana alături de care să-și petreacă restul vieții. În acest caz, însurățeii au o abordare mult mai serioasă și responsabilă față de întemeierea familiei. În plus, mirii moderni nu țin să alerge după noile tendințe ale modei, prefe­rând ceremoniile tradiționale legate de ofici­erea căsătoriei. Ca și pe timpuri, cea mai po­pulară culoare pentru rochia miresei rămâne cea albă. Poate doar că, în ultimul timp, au început să decoreze ținuta cu niște panglici colorate. Totodată, a rămas neschimbat și locul unde este oficiată căsătoria, adică tot în incinta Oficiului Stării Civile.

„Nimeni nu a solicitat oficierea căsătoriei pe acoperișul unei clădiri sau pe malul lacu­lui, ne asigură Livia Patic. De altfel, eu nu încurajez oficierea căsătoriei în afara Oficiu­lui Stării Civile. La restaurant are loc petre­cerea, dar legea trebuie să fie înfăptuită aici, la Oficiu!”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand