În ultimul timp, îndeosebi după alegerea noii conduceri a Con-federației Naționale a Sindicatelor din Moldova, imaginea și rolul sindicatelor în plan național, dar și în relațiile cu structurile inter-naționale, este într-un trend ascendent. O dovadă concludentă în acest sens este și vizita de miercuri la Casa Sindicatelor a unei impunătoare delegații a Organizației Internaționale a Muncii, condusă de Gilbert F. Houngbo, director general al OIM, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău.
Din delegație au mai făcut parte Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală, Markus Pilgrim, director pentru Europa Centrală și de Est, Raquel González, secretar general al Grupului Lucrătorilor, și Ala Lipciu, coordonator național al OIM pentru Moldova.
La întrevedere au participat conducerea Confederației, reprezentată de Igor Zubcu, președintele CNSM, vicepreședinții CNSM, Sergiu Sainciuc și Lilia Franț, precum și membrii Comitetului Confederal al CNSM.
În cuvântul de salut, Igor Zubcu a remarcat că aceasta este o vizită istorică. „E pentru prima dată când un director general al Organizației Internaționale a Muncii vine la noi în țară. De aceea, dorința ambelor părți este de a ne informa reciproc despre problemele și eventualele soluții la acestea într-o perioadă dificilă, într-o regiune măcinată de un război care nu are nici o justificare, ca orice război”.
Gilbert F. Houngbo a dezvăluit, în context, că a avut discuții productive cu șefa statului, Maia Sandu, și cu ministrul în exercițiu al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Discuțiile s-au axat, în principal, pe modul în care OIM poate sprijini în continuare R. Moldova, pentru a diminua impactul războiului din Ucraina asupra țării, precum și pe prioritățile directorului gene-ral pentru anii următori.
Sindicatele constituie o verigă solidă în paradigmele sociale și în noile provocări regionale
Gilbert F. Houngbo a ținut să menționeze că a rămas profund impresionat de modul cum mișcarea sindicală din Republica Moldova, împreună cu întreaga societate, s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, care au fugit din calea războiului.
Reamintim aici că Republica Moldova a găzduit circa 675.000 de refugiați ucraineni de la izbucnirea războiului, pe 24 februarie 2022.
Directorul general al OIM a anunțat din capul locului că scopul principal al vizitei sale este de a discuta despre activitatea mișcării sindicale, de a se documenta, de a afla opiniile tuturor partenerilor sociali. Pentru a ajusta, în context, politicile OIM în raport cu Republica Moldova, asupra căreia sunt ațintiți ochii întregii lumi, din cauza războiului din țara vecină, dar și datorită problemelor cu care se confruntă, cum ar fi criza refugiaților, criza energetică, reformele în legislația muncii, dimensiunea socială care vizează angajarea tinerilor, migrația, dar și, un aspect foarte important, ratificarea Convenției OIM nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.
Gilbert F. Houngbo a dezvăluit că programul vizitei sale mai prevede o întrevedere și cu Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului, astfel încât să aibă un tablou general asupra situației din R. Moldova, dar și să afle opiniile tuturor partenerilor sociali.
Menționăm, în context, că OIM are un portofoliu de proiecte de asistență tehnică în R. Moldova, cu un buget total de 3,6 milioane de dolari SUA. Acestea vizează crearea de locuri de muncă și condiții de lucru mai bune, inclusiv formalizarea, securitatea și sănătatea la locul de muncă, salariile minime, serviciile de îngrijire a copiilor și formarea profesională. Iar de faptul cum abordează autoritățile problemele, dar și ceilalți parteneri sociali, aici sindicatelor revenindu-le un rol important, va depinde modul în care OIM își va ajusta programele pe care le va elabora în timpul apropiat, dar și politicile pentru următorii ani.
Nu vrem să fie lezate interesele angajaților, de aceea pledăm pentru un Nou contract social
Igor Zubcu a afirmat, în alocuțiunea sa, că sindicatele au beneficiat de mai mult sprijin din partea OIM decât alți parteneri sociali.
„Noi ne dorim o guvernare puternică, un business dezvoltat, dar, pe de altă parte, nu vrem să fie lezate interesele angajaților, pledând pentru un Nou contract social. Ne-am dori ca paradigma economiei de piață să o transformăm în una a economiei sociale. În perioada pandemică au avut de suferit mulți oameni. Ne-am convins că OIM are o pondere mare și un cuvânt greu de spus. Mulțumim OIM pentru susținerea mișcării sindicale. Am avut relații constructive cu partenerii sociali în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC)”, a relevat liderul CNSM.
Totodată, el a mulțumit Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru susținere în atingerea unor obiective, cum ar fi ratificarea Convenției nr. 161 OIM privind serviciile de sănătate ocupațională. De asemenea, domnia sa a solicitat sprijinul OIM pentru ratificarea Convenției nr. 190 a OIM privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, comunicând în context că este membru al Comisiei naționale pentru integrare europeană, iar condițiile de preaderare prevăd armonizarea legislației naționale cu rigorile și actele internaționale în spiritul OIM.
Markus Pilgrim, director pentru Europa Centrală și de Est, a afirmat, în discursul său, că puterea sindicatelor este vizibilă în contextul Programului de Țară până în 2024.
„Cea mai importantă componentă este implicarea tinerilor. Și președinta Maia Sandu a remarcat deficitul de forță de muncă. Trebuie să vă mobilizați. Pe termen scurt nu veți reuși, dar pe termen lung – da! Exemplul Poloniei este concludent în acest sens. Polonezii se întorc acasă din Vest. Șomajul în R. Moldova este redus, dar informația e distorsionată. Un alt grup-țintă este deficiența de gen: avem mai puține femei angajate decât bărbați. Chiar dacă este vorba aici de concedii de îngrijire a copiilor, există o discrepanță. Trebuie să avem mai multe programe pe piața muncii – în ultimii ani, două mii de tineri au fost readuși în câmpul muncii în R. Moldova”, a remarcat Markus Pilgrim.
Combaterea muncii informale și lipsa de cadre
El a adăugat că combaterea muncii informale este o problemă specifică și pentru alte țări. „Ne vom axa și pe reducerea accidentelor de muncă, pe majorarea salariului minim. Sindicatele și patronatele ar trebui să acorde o atenție sporită îmbunătățirii serviciilor oferite, platforma digitală fiind un exemplu bun în acest sens. Toate acestea vor servi drept indicii importante pentru planul nostru până în anul 2024”, a punctat directorul OIM pentru Europa Centrală și de Est.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a subliniat, în alocuțiunea sa, că în problema lipsei de cadre avem o poziție clară, expusă și în timpul întrevederii cu premierul desemnat. El a adăugat că au fost încercări de a aduce cadre necalificate din afară, după simplificarea cadrului legal, însă „noi am fost împotrivă, legea nu a fost promulgată și, în final, nu a fost revotată”, fiindcă acest lucru nu ar fi rezolvat problema, dimpotrivă, ar fi agravat-o, cheltuielile crescând enorm.
„Directiva UE privind stabilirea salariului minim în proporție de 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median ar îmbunătăți situația multor cetățeni. Dar și aici există o condiție: în negocierile colective trebuie să fie cuprinși cel puțin 80% din salariați. De aceea, anul acesta, declarat Anul organizației sindicale, trebuie să fie unul crucial în soluționarea multor probleme. Însă, în condițiile în care salariul minim este de 4000 de lei, nici pe departe nu acoperă pensia minimă, de 2278 de lei. Și statul oferă suplimente la pensia minimă. Noi abordăm problema altfel: haideți să majorăm salariile, ca angajatul să-și poată face o pensie normală, să aibă condiții pentru un trai decent. Da, avem economie informală, se înregistrează foarte multe pierderi și pentru stat, și pentru angajați. Reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii ar diminua economia informală”, a subliniat Sergiu Sainciuc.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a declarat că se bucură mult că problemele tinerilor sunt pe agenda OIM. „Parteneriatele locale de ocupare dau rezultate și motivează tinerii să deschidă afaceri. Mă tem că nu vom avea viitor, dacă nu vom investi în prezent în tineri”, a subliniat Lilia Franț.
Victor Talmaci, Boris Babici, Ghenadie Donos, membri ai Comitetului Confederal, au vorbit despre problemele cu care s-au confruntat (sau se mai confruntă) angajații din ramurile în care federațiile lor au structuri sindicale, cum ar fi obligarea de a achita testele la Covid pe timp de pandemie, necesitatea de a se institui Tribunalul Muncii, îngrădirea accesului inspectorilor muncii la întreprinderi, modul în care sunt respectate recomandările OIM în instanțele de judecată etc.
În final, Igor Zubcu a reiterat solicitarea ca OIM să sprijine în continuare dezvoltarea instituțională a sindicatelor din R. Moldova, acestea fiind ca o punte de legătură între Europa Centrală și de Est și Asia.
Precizăm că Gilbert F. Houngbo a fost ales în funcția de director general al OIM în martie 2022, în cadrul Consiliului de conducere al OIM, reunit în cea de-a 344-a sesiune. Este cel de-al unsprezecelea director general al Organizației Internaționale a Muncii.
Organizația Internațională a Muncii este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite care se ocupă cu problemele legate de muncă la standarde internaționale. A fost înființată pe 11 aprilie 1919, iar sediul se află în Geneva, Elveția.