Există în activitatea noastră cotidiană instituții, oameni fără de care viața ne-ar părea incoloră, monotonă, am simți un gol pe care nu am ști cu ce să-l umplem. Unul dintre astfel de organisme este, în opinia noastră, Institutul Muncii. La frumoasa aniversare a acestuia vin cu unele gânduri, opinii câțiva colegi de breaslă care au însușit aici multe din cunoștințele și abilitățile pe care trebuie să le aibă un sindicalist, aceștia fiind cu inima și sufletul alături.
Ion Pîrgaru, președinte al Federației Sindicatelor din Comunicații:
Institutul Muncii, în baza unor investiții pe care le-a făcut Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, a devenit o instituție care are și aspect, și conținut. Orice activitate ce ține de instruirea sindicală sau activități de alt gen le organizează foarte bine. Numai cine nu vrea nu poate să organizeze acolo instruirea. Baza materială a Institutului Muncii este performantă. E îmbucurător faptul că responsabilii de acolo mereu tind spre perfecționare. Nu stau pe loc, mai ales în ceea ce ține de colaborarea cu instituțiile din afara țării în domeniul instruirii. Aș vrea să fie mai multă literatură metodico-didactică în ajutorul sindicatelor de ramură și chiar al organizațiilor primare. Ar fi bine să existe chiar o bibliotecă a activistului sindical și să treacă la instruirea la distanță. Cu ocazia jubileului, le urez sănătate, mulți ani, la mai mult și la mai mare!
Nadejda Lavric, vicepreşedinte al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei:
Institutul Muncii, pe parcursul celor 50 ani de existenţă, a devenit o veritabilă instituţie de pregătire a cadrelor sindicale. Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei apreciază efortul depus de echipa Institutului Muncii în dezvoltarea instituţiei şi în transformarea acestuia într-un adevărat centru metodico-didactic al sindicatelor din Moldova. Prestarea serviciilor educaţionale de calitate, asigurarea metodico-didactică a formării sindicale, elaborarea programelor de formare pentru diverse categorii de ascultători, organizarea multiplelor întruniri, conferinţe, seminare, consolidarea şi perfecţionarea echipei de formatori sindicali – acestea şi multe altele sunt preocupările colegilor de la Institutul Muncii. Membrii de sindicat, dar şi partenerii noştri din Franţa, Belgia, Suedia, cu care colaborăm, apreciază existenţa unui centru educaţional sindicalist în Moldova. La această frumoasă aniversare, întregului colectiv al Institutului Muncii urez multă sănătate şi noi realizări în activitatea nobilă de educare a societăţii bazate pe cunoaştere. Fie ca instituţia să progreseze şi în continuare, aducând beneficii tuturor membrilor de sindicat.
Vera Platon, preşedinte al Consiliului interramural teritorial al sindicatelor din Rezina:
Institutul Muncii este un centru de pregătire şi susţinere a sindicatelor în protecţia drepturilor, a intereselor profesionale, social-economice ale oamenilor muncii. Acesta prestează servicii de informare, instruire şi consultanţă la cel mai înalt nivel. Drept rezultat, s-au creat mai multe comitete pentru securitatea şi sănătatea în muncă, pe parcursul a doi ani au fost înscrişi 45 de sindicalişti formatori, s-a mărit numărul contractelor colective de muncă, au aderat noi salariați la sindicat, s-a îmbunătăţit calitatea negocierilor etc. Toate acestea se datorează, în mare măsură, Institutului Muncii. Am participat de multe ori la diverse întruniri, seminare, activităţi de instruire și de fiecare dată am plecat acasă mai informată, mai bogată, mai plină de energie. Cu ocazia jubileului, le urez specialiștilor de la Institutul Muncii multă sănătate, inspirație și răbdare cu învățăceii.
Vera Schirliu, președinte al Consiliului de Femei „Sindasp”, Strășeni:
Pe parcursul a 20 de ani de activitate în administrația publică, inclusiv ca lider sindical, formator în cadrul proiectului „Femeile pot reuși”, am avut parte de mulți profesori, colegi cu multă experiență. Anual am participat la întruniri, traininguri, seminare desfășurate la Institutul Muncii, unde am fost primiți foarte bine întotdeauna. Ni s-au pus la dispoziție săli amenajate și dotate logistic, cazare și un personal binevoitor și responsabil. Grație Institutului Muncii s-au creat rețele de comunicare, formatorii au acumulat experiență, liderii sindicali au făcut schimb de idei și au însușit abilități organizatorice indispensabile în activitatea de zi cu zi. La această aniversare, le urăm angajaților Institutului Muncii multe realizări frumoase în continuare, succese nu numai la noi, acasă, ci și în plan internațional, fiindcă știm că au devenit cunoscuți departe de hotarele țării.