În Republica Moldova va începe să funcționeze Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL). Astfel, va fi creată o rețea de 1000 de mentori din rândul celor mai bune cadre didactice din țară. Aceasta va asigura mentorat pentru stagiile de practică pedagogică pentru elevii și studenții din colegiile și universitățile pedagogice și pentru tinerii specialiști.
Instituția va fi responsabilă și de dezvoltarea unor programe noi de formare a cadrelor didactice și va urmări ca fiecare profesor din țară să poată beneficia de instruirile profesionale de care are nevoie. Institutul Național pentru Educație și Leadership va fi lansat oficial pe 25 februarie. Anunțul a fost făcut de Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, într-o conferință de presă.
Vor ajuta la îmbunătățirea sistemului de formare continuă
,,Crearea acestei rețele de 1000 de mentori o să ne ajute, în primul rând, să diseminăm bunele practici în sistem, să îmbunătățim sistemul de formare continuă și să asigurăm o mai bună susținere pentru tinerii specialiști care au ales profesia de pedagog. Printre temele pe care le vor aborda mentorii vor fi subiecte ce țin de dezvoltarea personală și profesională, prevenirea și combaterea bullying-ului și a violenței în instituțiile de învățământ, promovarea competențelor digitale în rândul cadrelor didactice și susținerea acestora în procesul de digitalizare a sistemului educațional”, a spus Dan Perciun.
Ministrul a menționat că la evenimentul de lansare a INEL va fi prezentat conceptul de mentorat pentru întreaga comunitate educațională din țara noastră.
„Noi nu am mai avut până acum în sistem o asemenea abordare, o asemenea viziune și ne bucurăm să dăm startul mentoratului în Republica Moldova. Îndemnăm toate cadrele didactice să urmărească evenimentul, pentru a cunoaște ce urmează să se întâmple pe această dimensiune extrem de importantă pentru sistemul nostru educațional, care va contribui la crește-rea calității predării în instituțiile de învă-țământ”, a precizat Dan Perciun.
Inițiativa ministerului este salutată și de specialiștii din domeniul educației.
„E bine când solicitările cadrelor didactice sunt auzite și ajung la finalitate. Faptul că va începe să funcționeze Institutul Național pentru Educație și Leadership ne bucură și pe noi, cei de la Federația Sindicală a Educației și Științei. Or, despre necesitatea unei astfel de instituții vorbim de mult timp, ca și despre necesitatea creării unei rețele de mentori din rândul celor mai bune cadre didactice. Însuși procesul de trecere de la intenții/declarații la fapte ne bucură, fiindcă aceste schimbări vor asigura o calitate mai înaltă a educației și vor crea condiții mai bune de activitate atât pentru debutanți, cât și pentru cadrele cu experiență, care vor disemina bunele practici în sistem, vor contribui la îmbunătățirea sistemului de formare continuă”, a mențio-nat, pentru „Vocea poporului”, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.
„Dintotdeauna mentoratul a fost o inserție profesională a debutanților în carieră. Eu văd această inițiativă ca pe una foarte bună și cred că se va focaliza pe un mentorat nu doar pentru debutanți, dar și pentru toți profesorii care abordează subiecte inovatoare. Investiția în acești mentori înseamnă foarte mult pentru sistem. Mereu am considerat că este un punct slab al sistemului nostru, faptul că formatorii naționali sau oamenii care sunt lideri la nivel de sistem educațional nu sunt formați într-o manieră asumată și responsabilă”,ne-a spus Mariana Marin, președinta Asociației Profesorilor din Moldova.
Amintim că INEL a fost constituit prin hotărâre de Guvern în octombrie 2023. Înființarea INEL reprezintă una dintre cele 20 de acțiuni guvernamentale care fac parte din Planul Național ,,Construim Moldova Europeană”.