În condiţiile în care tot mai mulţi tineri pleacă peste hotare sau se gândesc să urmeze calea străinătăţii, pentru a câştiga mai bine decât la baştină, angajaţii Centrului Tehnico–Ştiinţific (CTȘ) „Hidrotehnica” din Chişinău, care au până la 30 de ani, vor să rămână şi să muncească în ţară. Au şi o motivaţie puternică – salarii decente, condiţii de muncă de invidiat şi numeroase sporuri salariale, odată ce acumulează experienţă.
Mihai Marian este unul dintre aceşti tineri. A venit la Chişinău tocmai din satul Văleni, raionul Cahul. După ce a absolvit Şcoala profesională nr.10 din capitală, specialitatea strungar multiprofil, a urmat practica de producere la „Hidrotehnica”. „Mi-au plăcut condiţiile de muncă, am văzut că sunt posibilităţi de creştere profesională, astfel încât am rămas să activez la această întreprindere. Ca tineri specialişti, care nu au locuinţă, eu şi alţi colegi de-ai mei primim lunar din partea întreprinderii câte 500 de lei adaos la salariu. Activez de patru ani la „Hidrotehnica” şi nu mă gândesc să îmi schimb locul de muncă, vreau să avansez până la şef de secţie”, a spus Mihai Marian.
„Avem condiţii de muncă mai bune decât pe timpul URSS”, au ţinut să menţioneze câţiva salariaţi, care activează la întreprindere de câteva decenii. Pe de altă parte, Pavel Baidaus, directorul de la „Hidrotehnica”, a relevat: „Grija faţă de oameni este unul dintre obiectivele activităţii mele. Dacă vom avea salariaţi sănătoşi, va spori şi nivelul de productivitate a muncii. Plus la asta, dacă vom avea comenzi numeroase, vom avea venituri mai mari, astfel încât vom putea să majorăm salariile şi să îmbunătăţim în continuare condiţiile de muncă”. Potrivit sursei citate, un tânăr specialist ridică un salariu de la patru mii de lei în sus, salariul mediu la întreprindere fiind de peste 8600 de lei. Persoanele care au o vechime în muncă de 40 de ani au retribuţii lunare de 10-12 mii de lei. Dar sunt angajaţi care lucrează la „Hidrotehnica” şi timp de 50 de ani.
Întreprinderea este asigurată cu încălzire centralizată pe timp de iarnă. Sectorul administrativ este dotat cu climatizoare, în timp ce secţiile de producere sunt asigurate cu aparate electrice de încălzire infraroşie, care funcţionează în regim automat. Dacă în încăperi este o temperatură mai joasă de 15 grade Celsius, aceste aparate pornesc în mod automat şi încălzesc sălile. Toţi salariaţii beneficiază de hrană, inclusiv dietetică, aceasta fiind adusă de la o firmă specializată din capitală. Din preţul prânzului de 35 de lei, 15 lei îi achită administraţia întreprinderii, iar restul 20 de lei – angajatul. La întreprindere funcţionează şi o
bibliotecă, un centru informaţional şi un punct medical, unde salariaţii pot efectua gratis diverse proceduri fizioterapeutice. În timpul liber, salariaţii merg să joace tenis de masă în încăperi special amenajate sau volei pe un teren sportiv, care este amplasat pe teritoriul întreprinderii.
Mamele cu copii beneficiază de mai multe înlesniri şi alocaţii
Liubov Cropotova, preşedinta comitetului sindical de la Centrul Tehnico–Ştiinţific „Hidrotehnica”, a menţionat că dialogul social dintre administraţie şi comitetul sindical a fost tot timpul unul de la egal la egal. „Nu am avut niciodată conflicte, propunerile sindicaliştilor au fost mereu aprobate şi susţinute, iar multe dintre sugestiile comitetului sindical au fost incluse în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Potrivit prevederilor acestui contract, pentru anul 2016, salariaţii beneficiază de haine speciale pentru serviciu o dată în an, pentru vară, şi o dată la doi ani pentru iarnă, precum şi de încălţăminte, o dată în an. Hainele se spală la întreprindere, ori de câte ori este necesar. Angajaţii atelierelor nr.1, 2 şi ai secţiei nr. 28 primesc lunar câte două kg de detergent. Salariaţii care activează în condiţii nocive de muncă, conform atestării locurilor de muncă, beneficiază de concediu suplimentar de patru-şase zile”, a relevat Liubov Cro-potova.
Deşi industria constructoare de aparate este o ramură în care activează mai mulţi bărbaţi, aproape jumătate dintre angajaţii de la „Hidrotehnica” sunt femei. Iar Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate prevede mai multe înlesniri şi alocaţii pentru ele, care sunt şi mame cu copii. De exemplu, întreprinderea le achită salariaţilor cu copii de până la şapte ani 50 la sută din plata lunară pentru alimentaţia în grădiniţe. Femeile care activează la „Hidrotehnica” pleacă vinerea de la serviciu cu oră mai devreme decât în zilele obişnuite. Angajatelor aflate în concedii pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de trei ani li se acordă ajutor material de 100 de lei lunar. Angajaţii ai căror copii îşi fac studiile cu plată în instituţii de învăţământ superior şi colegii, primesc o dată pe an ajutor material de 1000 de lei. Totodată, salariaţii cu copii care învaţă în şcoli profesionale primesc 500 de lei, iar cei care au copii şi aceştia urmează studii fără plată în şcoli de cultură generală, licee şi colegii, primesc o dată în an un ajutor material de 150 de lei.
În caz de tratament al angajatului în condiţii de staţionar, o dată pe an se acordă ajutor material în valoare de 1000 de lei, dacă salariatul a activat la „Hidrotehnica” cel puţin 10 ani. Totodată, administraţia întreprinderii compensează 70 la sută din preţul biletelor de tratament în sanatorii. „Am avut persoane care aveau probleme grave de sănătate, astfel că se tratau în sanatorii în fiecare an, iar administraţia întreprinderii de fiecare dată îi susţine financiar pe aceşti salariaţi”, a adăugat liderul sindical de la „Hidrotehnica”.
De tratament gratuit în sanatorii beneficiază angajaţii de la „Hidrotehnica” dacă sunt invalizi de muncă sau de război, militari internaţionalişti, care au participat la conflictul armat de la Nistru şi au fost răniţi, precum şi persoanele care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Pentru servicii stomatologice, administraţia întreprinderii „Hidrotehnica” alocă ajutor material de la 400 la 700 de lei, în funcţie de câţi ani salariatul a activat la unitatea respectivă.
Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate prevede, suplimentar la ceea ce stipulează legislaţia în vigoare, alocarea unor indemnizaţii unice de 500 de lei, în cazul în care salariatul şi-a pierdut parţial capacitatea de muncă, în legătură cu un accident de muncă care s-a produs nu din vina lucrătorului. În cazul survenirii invalidităţii din motivul îmbolnăvirilor generale sau cauzate de traume, care nu sunt legate de îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, se achită o indemnizaţie unică de 250 de lei.
Banii nu se fură, ci se investesc în oameni
Solicitat de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Iurie Pleşco, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Industria Construcţiei de Maşini şi Aparate şi Învăţământul Profesional „SindRăutMaş”, a spus: „Hidrotehnica” este una dintre puţinele întreprinderi unde se respectă toate legile şi actele normative în vigoare şi unde se achită salarii de 500 de euro şi mai mult. Atât directorul, cât şi preşedintele comitetului sindical de la această întreprindere, sunt oameni cu literă mare. Graţie unui management eficient şi conlucrării cu sindicatele, banii care se obţin din vânzarea pompelor nu se fură, ca la unele instituţii de stat, dar se investesc în oameni, pentru oameni”.
CTŞ „Hidrotehnica” a fost creată la Chişinău în anul 1960. Aceasta proiectează şi produce pompe electrice pentru industria petrolieră, petrochimică, pentru industria minieră, cea alimentară, dar şi pentru nave maritime. Timp de un an, întreprinderea comercializează peste 80 de pompe, în special în Federaţia Rusă, dar şi în Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan. Pompele sunt produse din inox şi titan, procesul de fabricație durează de la 45 de zile până la doi ani.