Economia Republicii Moldova este mai bolnavă ca niciodată. Întreprinderile se închid pe un cap. Potrivit ultimelor date ale Camerei Înregistrării de Stat, anul trecut, au fost radiate, adică şi-au încetat activitatea peste 3900 de agenţi economici, cel mai mare număr din ultimii 15 ani! Aceasta în timp ce numărul întreprinderilor înregistrate în răstimpul dat a fost cel mai scăzut de la 2003 încoace. Ceea ce înseamnă că peste 65 la sută dintre agenţii economici care pornesc să funcţioneze dau faliment.
Investitorii străini fug ca de ciumă
Întreprinderile industriale, care reprezintă carcasa economiei oricărei ţări, reprezintă doar 12%. Numărul acestora se micşorează în mod ameninţător cu fiece an. Pentru confirmare, voi spune că în anul 2014 numărul întreprinderilor industriale s-a micşorat cu aproape 150 de unităţi. Cele mai multe, 117 unităţi sau aproape 80 la sută, s-au închis în domeniul industriei prelucrătoare. În industria uşoară, şi-au încetat activitatea 15 întreprinderi.
Investitorii străini fug din Republica Moldova, iar odată cu ei şi capitalul, de parcă ţara noastră ar fi bântuită de ciumă. În consecinţă, volumul global al investițiilor străine în capitalul social al întreprinderilor a ajuns să fie mai mic decât în 1994. Dacă, acum 20 şi ceva de ani, valoarea acestuia se ridica la aproape 710 milioane de lei, apoi, spre sfârşitul anului trecut, aceasta cifră a coborât la nivelul de 100 de milioane de lei. Drept urmare, numărul întreprinderilor cu investiţii străine, 533 de unităţi, a ajuns să fie cel mai mic în ultimii cinci ani.
De ce se închid întreprinderile?
Ce vitregii s-au abătut asupra economiei noastre, de numărul întreprinderilor scade în ritm vertiginos, iar investitorii străini părăsesc ţara în grabă? În opinia lui Iurie Morcotilo, expert în economia industrială la Centrul analitic independent „Expert–Grup”, o cauză ar fi criza economică ce a lovit anul trecut ţara noastră. Totuşi, insistă el, la o analiză mai atentă, se poate observa că cele mai multe întreprinderi care şi-au încetat activitatea au funcționat în raioanele ţării, 68 la sută, în timp ce cel mai mare număr de întreprinderi înregistrate s-a consemnat în Chişinău, 65 de procente, iar având în vedere că în raioane funcţionează cu precădere întreprinderi agricole şi de comerţ, se poate spune că închiderea masivă a întreprinderilor vine si ca o urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă.
În general, a remarcat expertul, circa 70 la sută din numărul total al întreprinderilor înregistrate se
concentrează în capitală, ceea ce denotă mari deficienţe ale politicii regionale, fapt ce periclitează dezvoltarea regiunilor ţării. Astfel încât, pe un termen previzibil, ne-am putea trezi cu o capitală supradezvoltată şi cu regiuni anemice.
Călcâiul lui Ahile al economiei moldoveneşti
Cât priveşte structura întreprinderilor, Iurie Morcotilo a remarcat că se observă o concentrare exagerată a acestora în sectorul serviciilor, mai ales în domeniul comerţului – 53 la sută. Pe când ponderea agenţilor economici din agricultură şi industrie, care sunt implicați nemijlocit în producea mărfurilor, este de doar 18 la sută. Tocmai această disproporţie reprezintă călcâiul lui Ahile al economiei moldoveneşti, sugerează expertul. Aceasta situaţie vine ca urmare a crizei mondiale, care a condus la simplificarea structurii economiei moldoveneşti din cauza lipsei de capital intelectual, generată de plecarea specialiştilor calificaţi din ţară, de insuficienţa de investiţii străine şi ignorarea de către autorităţile publice centrale a politicilor structurale. Pur şi simplu, conchide dânsul, oamenii s-au văzut nevoiţi să se concentreze pe domenii din care pot obţine bani foarte rapid: comerţ, construcţii, alte servicii.
Expertul a precizat că şi în statele dezvoltate ponderea întreprinderilor din industrie este cam aceeaşi ca în Republica Moldova, însă, spre deosebire de ţara noastră, salariaţii din economiile avansate nu s-au orientat spre sfera comerţului, ci către domeniile serviciilor cu valoare adăugată, precum cercetare şi dezvoltare, industria IT, design. Astfel, chiar dacă activează în sfera serviciilor, angajaţii din ţările dezvoltate fabrică produse intelectuale, cu valoare adăugată. Pe când jumătate din întreprinderile din sfera comerţului care activează în ţara noastră nu produc nimic. În plus, întreprinderile din sfera serviciilor reprezintă una dintre principalele surse de alimentare a economiei subterane. Anume în acest domeniu prosperă firmele fantomă.
Lipsa unei comunicări sincere dintre autorităţi şi mediul de afaceri
Ne confruntăm cu un dezastru total în ceea ce priveşte investiţiile străine, se arată alarmat expertul. Din analizele sale, rezultă că trendul descrescător al fluxului de bani de peste hotare în economia Moldovei a început să se vadă încă din 2010. În ciuda faptului că unii indicatori reflectă îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţara noastră, volumul investiţiilor străine se află în scădere. Explicaţii ar fi mai multe, ne dumireşte Iurie Morcotilo. În primul rând, în viziunea sa, nu există o comunicare sinceră între autorităţile publice şi mediul de afaceri. În afară de aceasta, anul trecut s-a făcut remarcat pentru Republica Moldova printr-o conjunctură economică nefavorabilă, în virtutea căreia mulţi investitori străini au fost speriaţi de criză şi de perspectivele creşterii economice lente în 2016 şi au renunţat să mai investească în economia moldovenească.
Competitivitatea scăzută ne joacă festa
Mai apoi, este de părere expertul, Republica Moldova pierde lupta pentru competitivitate în raport cu ţările regionale. Or, se ştie că orice investitor, înainte de a-şi plasa banii, vizitează mai multe ţări din regiune, fiind preocupat de mai multe aspecte, precum logistica, legislaţia fiscală, calitatea forţei de muncă, posibilele concesii din partea guvernului. În această ordine de idei, ar fi de spus, cu regret, că ţara noastră a pierdut în ultimii ani mai multe proiecte investiţionale de amploare, deoarece investitorii străini s-au arătat dezamăgiţi de calitatea forţei de muncă, de starea infrastructurii, dar, mai ales, anul trecut, de instabilitatea politică. Fiindcă schimbarea frecventă a guvernelor nu generează încredere pentru investitorii străini. Dar, incontestabil, cea mai mare lovitură pentru imaginea ţării noastre a fost scandalul privind furtul miliardului de dolari, din care cauză Republica Moldova a început să fie tratată cu prudenţă financiară sporită. Efectul negativ al sustragerii acestor sume enorme din bănci încă mult timp va ţine departe investitorii străini de ţara noastră, este concluzia tristă a lui Iurie Morcotilo.
Statul trebuie
să susţină
întreprinderile
care se preocupă
de soarta angajaţilor
Opiniile expertului economic privind cauzele degradării economiei noastre şi ale exodului masiv, brusc al investitorilor străini sunt împărtăşite şi de către Nadejda Rusnac, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară din Moldova.
Dumneaei spune că industria uşoară este unul dintre sectoarele economiei naţionale cele mai afectate de plecarea investitorilor din afara ţării, deoarece foarte multe întreprinderi au capital străin. Ea confirmă că instabilitatea politică, situaţia financiară incertă îi determină pe investitorii străini să-şi retragă capitalul din ţara noastră. Drept consecinţă, mulţi agenţi economici din industria uşoară şi-au sistat activitatea, iar mii de angajaţi se află în concediu forţat. De aceea, angajatorii sunt puşi pe identificarea, atragerea altor investitori, în loc să se concentreze pe crearea unor condiţii mai bune de muncă pentru salariaţi. Nadejda Rusnac crede că întreprinderile industriale, mai ales cele care respectă legislaţia muncii și sunt buni contribuabili, ar trebui să beneficieze de mai multă atenţie, susţinere din partea Guvernului, prin plasarea unor comenzi centralizate sau prin măsuri de relaxare fiscală.