Victimele accidentelor de muncă şi ale îmbolnăvirilor profesionale sunt comemorate, astăzi, în ţara noastră în cadrul unei ceremonii organizate de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, marcată pe 28 aprilie la nivel mondial.
Evenimentul are loc într-o situaţie de incertitudine legată de asigurarea securităţii şi a sănătăţii în muncă, dar şi de cercetarea unui şir de accidente de muncă grave şi letale.
Problema e că o reformă, iniţiată încă în 2016 şi precedată de un moratoriu asupra controlului de stat, nu a fost finalizată încă. Aceasta a dus la transferarea competenţelor în materie de securitate şi sănătate în muncă de la Inspectoratul de Stat al Muncii către alte 10 structuri, care nu sunt pe deplin funcţionale nici până în prezent.
Chiar dacă activitatea de cercetare a accidentelor de muncă a fost reatribuită temporar Inspectoratului de Stat al Muncii, nu a fost ajustată în acest scop legislaţia în vigoare. În consecinţă, în prezent, rămân necercetate 21 de accidente cu urmări grave şi letale.
Demersurile sindicatelor pe marginea problemei rămân deocamdată fară răspuns din partea Guvernului.
La nivelul UE, aproape 170 de mii de decese sunt atribuite anual accidentelor de muncă şi bolilor profesionale. Dintre acestea, cinci la sută sunt determinate de accidentele de muncă, iar restul – de bolile profesionale. La nivel mondial, sunt înregistrate anual 2,3 mln. de decese, dintre care 14 la sută sunt cauzate de accidentele de muncă.
Cu informaţii mai detaliate vom reveni în numărul următor.