3 iulie 2024
Chisinau
Social

Noile forme de îngrijire a copiilor vor crește numărul de femei încadrate în câmpul muncii

Loading
Social Noile forme de îngrijire a copiilor vor crește numărul de femei încadrate în câmpul muncii
Noile forme de îngrijire a copiilor vor crește numărul de femei încadrate în câmpul muncii
digi24.ro

Peste 50% din populația Republicii Moldova, preponderent femei, cu vâr­sta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale. Din lipsă de servicii publice de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, doar 15% dintre copiii de vârstă antepreșcolară sunt încadrați în instituții de îngrijire timpurie.

Prin introducerea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, această situație se poate îmbunătăți semnificativ. Sunt doar câ­teva dintre concluziile unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), care a analizat sistemele de piață a sectorului de îngrijire a copiilor.

Studiul prezintă situația serviciilor de îngrijire a copiilor, analizează aspectele le­gislative ale sectorului, prezintă practici internaționale de succes și vine cu recoman­dări care ar îmbunătăți acest sistem.

,,Actuala analiză a sistemelor de piață a sectorului de îngrijire a copiilor ne pune la dispoziție perspective asupra principalelor oportunități și bariere ale noilor forme de îngrijire alternativă a copiilor. Concluziile acestuia ne vor ajuta să implementăm Pro­gramul național privind servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, pentru 2023-2026. Scopul acestui program este de a crea și a oferi servicii de îngrijire a copii­lor de calitate și de a sprijini părinții în rolul lor educațional, oferindu-le, în același timp, posibilitatea de a participa activ pe piața forței de muncă”, susține Felicia Bechtold, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Trei tipuri de servicii alternative

În decembrie 2022, Parlamentul Repu­blicii Moldova și-a propus să faciliteze uti­lizarea serviciilor de îngrijire a copiilor de până la trei ani prin aprobarea Legii privind serviciile alternative de îngrijire a copilului, care permite instituirea a trei forme legale, private, de îngrijire a copilului:

  1. servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă
  2. ser­vicii de îngrijire a copiilor de tip familial
  3. servicii individualizate de îngrijire a co­pilului.

Cât privește cererea de servicii alternative de îngrijire a copiilor, discuțiile concen­trate în grupuri, desfășurate în cadrul aces­tui studiu, au arătat că femeile ar prefera serviciile de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă. Percepția este că serviciile organizate de angajator ar da siguranța că îngrijitorii au calificările necesa­re, sunt ușor de accesat, iar mamele ar putea veni oricând să-și vadă copiii.

Atât în zonele rurale, cât și în cele urba­ne, cererea de servicii de îngrijire a copiilor este influențată de resursele financiare ale părinților, de opțiunile de transport. În plus, majoritatea grădinițelor nu oferă servicii în funcție de nevoile părinților. De exemplu, multe grădinițe se închid în timpul verii.

„Cu regret, salariații deseori întâmpi­nă dificultăți pentru îmbinarea muncii cu responsabilitățile de părinte, în special, în cazul copiilor preșcolari și al celor din cla­sele primare, care nu pot fi lăsați fără supra­vegherea adulților în afara orelor de studii sau în perioada vacanțelor. În acest context, serviciile de îngrijire, atât cele organizate de autoritățile publice, cât și cele private, ar tre­bui să fie extinse și diversificate, inclusiv cu servicii organizate de către angajatori, care să fie motivați prin acordarea facilităților, in­clusiv de ordin fiscal”, consideră Polina Fis­ticanu, șefa Departamentului protecție soci­al-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Acest studiu va ajuta Guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor de îngrijire a co­piilor cu vârsta de până la trei ani. Studiul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: O aborda­re sistemică pentru îmbunătățirea ofertei și consolidarea formalizării”. Proiectul este im­plementat în cadrul unui parteneriat global OIM-SIDA și are drept scop îmbunătățirea sistemului de îngrijire a copiilor din Repu­blica Moldova.а.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand