2 November 2024
Chisinau
Sanatate

Noi medicamente compensate, prescrise de la începutul lunii

Loading
Sanatate Noi medicamente compensate, prescrise de la începutul lunii
Noi medicamente compensate, prescrise de la începutul lunii
medicamente-compensate

Foto: evz.ro

 

Lista de medicamente compen­sate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medi­cală, care a fost extinsă recent până la 134 de denumiri comu­ne internaţionale, a intrat în vi­goare la 1 octombrie 2016.

 

Noile medicamente compensate vor fi utilizate pentru tratamentul a peste 20 de maladii în sala de tratamente, staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu. Este vorba despre cele mai frecvente boli întâlnite în practica medicului de familie, printre care se numără pancreatita cronică, bronşita, pneumonia, pielonefrita etc.

O noutate este şi creşterea accesului la medicamentele compensate al per­soanelor cu hepatită şi ciroză hepatică. Acestea vor beneficia de acidum urso­deoxycholicum – preparatul care ante­rior era recomandat doar pentru anu­mite tipuri de maladii asemănătoare.

De asemenea, a fost majorată de la 50 la sută la 70 la sută rata de compen­sare a trei medicamente pentru trata­mentul maladiilor aparatului digestiv: omeprazolum, famotidinum şi clari­thromycinum.

Pentru adulţi, medicamentele vor fi compensate parţial, în proporţie de 70 la sută pentru tratamentul stărilor acu­te în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 50 la sută – în cazul unor maladii cronice.

Toţi copiii de până la 18 ani vor be­neficia de medicamente compensate integral. Potrivit noilor prevederi, pe lângă medicul de familie sau, după caz, endocrinolog, psihiatru, neurolog, dreptul de a prescrie preparate com­pensate îl va avea şi pediatrul.

Medicamentele compensate vor fi prescrise pentru o perioadă de trei luni în cazul tratamentului de durată în condiţii de ambulatoriu şi pentru cel mult o lună în cel acordat în sala de tratamente, staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.

Cei care vor să beneficieze de medi­camente compensate, trebuie să dis­pună de 

asigurare de sănătate şi să fie înscrişi la un medic de familie.

Pe o reţetă, medicul de familie sau, după caz, medicul pediatru, endocri­nolog, psihiatru, neurolog va prescrie denumirea comună internaţională a unui singur medicament.

La farmacie, rețeta este prezentată împreună cu buletinul de identitate sau cu certificatul de naştere ori formula­rul 09. Reţeta prescrisă de medic oferă posibilitatea de a alege medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.

Reţeta pentru medicamente com­pensate este valabilă în toate farma­ciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală include la secţiu­nea I preparatele utilizate în tratamen­tul de durată în condiţii de ambulato­riu, iar la secţiunea II – medicamentele destinate tratamentului episodic în sala de tratamente, staţionar de zi, ca­binete de proceduri şi la domiciliu a unor maladii frecvent întâlnite în prac­tica medicului de familie.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand