4 December 2024
Chisinau
Social

Nicolae Garaz: „Majorarea burselor elevilor talentați cu cinci la sută se face doar pentru bifă”

Loading
Social Nicolae Garaz: „Majorarea burselor elevilor talentați cu cinci la sută se face doar pentru bifă”
Nicolae Garaz: „Majorarea burselor elevilor talentați cu cinci la sută se face doar pentru bifă”
elevi-talentati

Foto: mc.gov.md

 

Copiii dotaţi care studiază la liceele-internat republicane cu profil arte şi elevii talentaţi din clasele V-IX ai Colegiului Naţional de Coregrafie vor primi din partea statului burse mai mari cu cinci la sută. Ministerul Culturii a elaborat un proiect de ho­tărâre în acest sens.

 

Potrivit notei informative ataşate la pro­iect, majorarea a devenit posibilă drept urmare a măririi în bugetul de stat pentru anul 2017 a alocaţiilor pentru bursele ele­vilor cu profil de arte. Totodată, majorarea burselor va avea loc în legătură cu faptul că au crescut preţurile la unele mărfuri şi servicii. Pentru implementarea acestui pro­iect, bugetul Ministerului Culturii include alocaţii suplimentare în valoare de 60,4 mii de lei anual.

În prezent, elevii claselor gimnaziale V-IX ai Colegiului Naţional de Coregrafie primesc burse de performanţă de catego­ria I, în valoare de 460 de lei, şi de catego­ria II, în mărime de 380 de lei. În grupele de colegiu, se achită burse de performanţă de categoria I de 600 de lei, de categoria II – de 500 de  lei şi de categoria III – de 460 de lei. În acelaşi timp, unii copii talentaţi primesc burse speciale, în valoare de 460 de lei.

Nicolae Garaz, preşe­dintele Federaţiei Sindi­catelor Lucrătorilor din Cultură, a opinat pentru ziarul „Vocea poporului” că majorarea cu cinci la sută a burselor elevilor talentaţi se face doar pen­tru bifă. „Orice majorare este binevenită, dar cinci la sută este foarte puţin şi am impresia că asta e  nu­mai pentru a spune oame­nilor că se face ceva pentru a susţine copiii dotaţi. În cazul în care bursele respective ar fi de cel puţin 800 de lei, majorarea cu cinci la sută s-ar simţi. Evident, cheltuielile copiilor talentaţi din domeniul artă sunt mult mai mari. Elevii de la liceele-internat republicane de muzică „Ciprian Porum­bescu”, „Serghei Rahmaninov” au nevoie de instrumente muzicale, care sunt foarte costisitoare, de materiale didactice, de ves­timentaţie corespunzătoare atunci când concertează în ţară sau în străinătate.

Totodată, Federaţia Sindicatelor Lucră­torilor din Cultură insistă ca 

salariile anga­jaţilor din ramura respectivă să fie mărite de cel puţin două ori. Un director de casă de cultură, cu studii superioare, are o re­tribuţie lunară de numai 1.800 de lei, iar un conducător artistic de la casa de cultură – doar 1350 de lei. E bătaie de joc. Şi dacă ambii soţi activează în cultură, e tragedie, a declarat Nicolae Garaz.

Ultima dată, salariile angajaţilor din branşă s-au majorat în anii 2014-2015. Au crescut, cu 8-10 la sută, numai lefurile sala­riaţilor care activează la muzee şi la casele de cultură. Un pic mai bine o duc profesorii de la şcolile de artă, care ridică un salariu de 3-4 mii de lei.

În general, pentru a avea un trai decent, un angajat din ramura cultură are nevoie de o retribuţie lunară de 7-8 mii de lei, şi asta în cazul în care ambii soţi, întreţină­tori ai familiei, sunt asiguraţi cu un loc de muncă.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand