Consolidarea capacităților partenerilor sociali la nivel de ramură prin instruirea membrilor comisiilor ramurale pentru consultări și negocieri colective, dar și facilitarea schimbului de experiență și de bune practici, sunt doar câteva dintre obiectivele anunțate în una din zilele trecute, în cadrul seminarului de instruire pe tema „Negocieri colective la nivel de ramură”, desfășurat la Institutul Muncii din Chișinău.
Evenimentul a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM). Seminarul a oferit o platformă de dialog și schimb de bune practici pentru îmbunătățirea procesului de negocieri colective în diverse ramuri ale economiei naționale. La eveniment au participat conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Confederației Naționale a Patronatului și OIM.
„Suntem ferm convinși că doar prin intermediul parteneriatului social, cu implicarea plenară a partenerilor sociali, și doar prin eforturi conjugate ale acestora, pot fi identificate și implementate cele mai eficiente măsuri și soluții pentru problemele din domeniul muncii și din cel social-economic. Consider necesar să atrag atenția asupra faptului că, deși dispunem de un cadru normativ amplu, care reglementează organizarea și funcționarea comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, situația privind funcționarea și eficacitatea acestora diferă de la o ramură la alta. Astfel, la începutul anului 2024, erau constituite 14 comisii pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, atât tripartite, cât și bipartite. Cel puțin 10 centre sindicale național-ramurale nu au cu cine dialoga sau negocia”, a menționat președintele CNSM, Igor Zubcu.
„Susținem în totalitate efortul de a consolida dialogul social la nivel de ramură. Probabil că avem deja și un diagnostic, care sunt ramurile cu cea mai joasă rată de acorduri, de ce nu există acestea. Aici, noi ar trebui să intervenim și să vedem de ce nu există, să venim cu politici care ar stimula exact lucrurile unde există probleme. Vorbim și despre posibile stimulente fiscale. Din partea noastră, aveți toată deschiderea”, a spus, în cadrul seminarului, Corina Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Pentru a avea o pace și o justiție socială, este nevoie de discuții, negocieri și compromisuri, susține Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM.
„Cuvântul compromis ar fi aici cel mai potrivit din toate. Formele, dar și lumea muncii, se schimbă mult și în această schimbare trebuie găsite răspunsuri. OIM vede anumite componente cheie atunci când vine vorba despre dialogul social și negocierile colective. Și acestea sunt: recunoașterea caracterului voluntar al negocierilor colective, acestea trebuie să aibă loc fără anumite constrângeri. Un alt element îl constituie partenerii sociali de bună credință. La fel de importantă este credibilitatea față de partenerii de negocieri și, nu în ultima instanță, voința politică de a asigura un climat instituțional și legal pentru buna funcționare a negocierilor”, a remarcat Ala Lipciu.
Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului, spune că acest seminar este un prilej foarte bun pentru un schimb de experiență, în special, ce ține de negocierile colective.
„Pe parcursul timpului, am avut de a face cu mai multe opinii care veneau de la angajatori și marea majoritate a acestora se întrebau la ce bun le trebuie acest lucru. În legislația actuală, mecanismul oferă foarte multe posibilități de a conlucra cu salariații, de a-i organiza, a-i face mai activi și de a veni cu un anumit aport pentru ei. Răspunsul meu pentru ei era: dacă sunt interesați să aibă în instituții așa-numita pace socială, este nevoie de un astfel de mecanism. Și nici unul nu a spus nu. Toți sunt interesați să aibă pace socială, ca întreprinderea să prospere într-un mediu prietenos împreună cu salariații”, a relevat Caminschi.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a vorbit despre cadrul legal, dar și despre importanța parteneriatului social în solu-ționarea problemelor din domeniul muncii și a problemelor social-economice.
Într-o intervenție online, Melanie Jean-roy, ofițer juridic și pentru protecția muncii la Biroul pentru Activitățile Lucrătorilor al OIM, a comunicat despre standardele internaționale ale OIM aferente negocierilor colective.
În final, participanții la seminar au convenit să continue acest tip de întâlniri pentru a monitoriza progresul și a asigura implementarea eficientă a politicilor discutate în domeniul negocierilor colective.