3 December 2024
Chisinau
Cultura

„Muzeele Viitorului” vor prezenta arta și istoria într-o formă nouă

Loading
Cultura „Muzeele Viitorului” vor prezenta arta și istoria într-o formă nouă
„Muzeele Viitorului” vor prezenta arta și istoria într-o formă nouă
tvm.md

În doar câteva luni, muzeele din țară vor deveni spații ale viitorului, care vor găzdui instalații digitale, expoziții immersive și de artă new-media, pentru ca vizitatorii să aibă parte de experiențe culturale interactive și com­plexe.

Nouă echipe formate din muzee, artiști și profesioniști din industria creativă au obținut aprobarea ju­riului și suportul financiar necesar pentru implementarea proiectelor inovatoare propuse. Câștigătorii vor primi în total 200.000 de euro pentru implementarea concep­telor creative selectate în cadrul programului „Muzeele Viitorului”, informează serviciul de presă al Ministerului Culturii.

Inițiativa este implementată de Artcor, Asociația Companiilor Cre­ative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedi­ei și Marii Britanii prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.

 

Fără creativitate în business nu poți să te dezvolți

Prezent la eveniment, minis­trul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că muzeele din țara noastră sunt platforme extraor­dinare pentru cooperarea și sim­bioza elementelor culturale, dar și pentru prezentarea artei și a istoriei într-o formă nouă. „Lu­mea se schimbă foarte repede, iar noi trebuie să ne ocupăm locul în acest trend care poartă numele de „societate modernă”. Nu ne pu­tem permite să așteptăm, iar prin intermediul acestui proiect încer­căm să deschidem o ușă, inclusiv către domeniul businessului. Fără creativitate în business nu poți să te dezvolți”, a subliniat Sergiu Pro­dan.

John Riordan, șef adjunct al Mi­siunii USAID Moldova, a afirmat că USAID susține strategia digitală de dezvoltare, care își propune ca mi­cile comunități din țările partene­re să avanseze și să progreseze, cu scopul de a consolida securitatea și pentru a asigura prosperitatea economică a poporului.

Potrivit lui Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Su­ediei, este important să transfor­măm experiența culturală a tineri­lor care vizitează muzeele, pentru a le spune poveștile într-un mod diferit și interactiv și pentru a-i face să fie parte a acelei povești din spatele exponatelor.

Programul „Muzeele Viitorului” își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin inte­grarea inovațiilor, modernizarea

spațiilor și monetizarea experiențelor vizitatorilor. Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istoria, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului. Tehnologia ajută muzeele să atragă mai bine publicul, care să exploreze cultura prin instrumente digitale.

La proiect s-au înscris nouă vinării, 23 de muzee din întreaga țară, 100 de artiști și profesioniști din industria creativă, care își vor prezenta ideile în cadrul Pitching Day. Până acum, echipele au be­neficiat de mentorat și training-uri pentru elaborarea proiectelor comune. Echipele câștigătoare ale programului „Muzeele Viitoru­lui” sunt: „Casa Imago” și Muzeul Național al Literaturii Române, „NRG Publicis Moldova” și Mu­zeul Național de Etnografie și Is­torie Naturală, Asociația Artelor Alternative „ArtWatt” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, re­gizorul Alecu Deleu și vinăria „Pur­cari”, Rama Albastră și muzeele din localitățile Horești, Trușeni, Sofia, Mereni, Călărași, Taraclia, „Pros­pera” și „Clasa Viitorului”, artiștii Kate Grigorieva și Mihai Stamate și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, „Racketa Production” și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și „Ogilvy Moldo­va” și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În perioada imediat următoare, echipele vor beneficia de sesiuni de mentorat pentru definitivarea ideilor și pentru implementarea proiectelor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand