19 November 2024
Chisinau
Social

„Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”

Loading
Social „Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”
„Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”
sindicate.md

Anual, în Republica Moldova se produc peste 500 de accidente la locul de muncă, trei dintre care cu final tragic, potrivit  datelor Birou­lui Național de Statistică. Sindica­tele atrag atenția angajatorilor și salariaților asupra necesității de a schimba abordarea vizavi de secu­ritatea și sănătatea la locul de mun­că, pentru a stopa acest fenomen.

De Ziua mondială pentru securitate și sănătate în muncă, marcată anual în întrea­ga lume la data de 28 aprilie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a anunțat că se alătură campaniei „Zero dece­se la locul de muncă”, desfășurată de sindi­catele europene. Prin aceasta se promovea­ză creșterea instruirii în domeniul securității și sănătății la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor pentru a pune capăt dece­selor la locul de muncă până în 2030.

 

La inițiativa sindicatelor, și în Republica Moldova, ziua de 28 aprilie este oficial recunoscută drept Ziua mondială pentru securitate și sănătate în muncă

 

În cooperare cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, CNSM a organizat o masă rotundă cu genericul „Munca în condiții sigure și sănă­toase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”. Aceasta a fost mode­rată de către Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM. La eveniment au participat condu­cerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național–ramurale, reprezentanți ai Guver­nului Republicii Moldova, ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Mol­dova, Organizației Internaționale a Muncii.

Igor Zubcu, președintele CNSM, i-a în­demnat pe participanți să țină un moment de reculegere pentru victimele accidentelor la locul de muncă.

„Considerăm că în secolul 21 este ne­plăcut și contrar drepturilor fundamentale ale omului ca lucrătorii să decedeze sau să se accidenteze la locul de muncă. Dacă condițiile de sănătate și securitate în mun­că ar fi respectate de către angajatori, dar și de către lucrători, dacă am promova mai intens cultura prevenirii accidentelor la lo­cul de muncă, astăzi, aici cu noi, ar fi putut să mai fie încă trei lucrători”, a menționat liderul sindical.

 

Legi în vigoare, dar care nu sunt respectate

Republica Moldova a dezvoltat un ca­dru legal privind cercetarea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, care este în mare parte aliniat la Codul de practici al OIM privind înregistrarea și notificarea acci­dentelor de muncă și a bolilor profesionale. Cu toate acestea, Moldova nu are capaci­tatea instituțională de a impune pe deplin respectarea efectivă a legislației privind ra­portarea, a afirmat Ala Lipciu, coordonatoa­re națională a OIM în Republica Moldova.

„În Republica Moldova nu pot să spun în mod direct, sub aspect comparativ, care este situația  la ora actuală, deoarece nu am avut nici o analiză în anul curent pentru această situație. Știu cu siguranță că numărul de ac­cidente crește, așa cum vedem în rapoartele Inspectoratului de Stat al Muncii. Cu regret, chiar mă gândeam că, din păcate, din 2019 încoace, această zi nu și-a pierdut din actu­alitate și asta e regretabil, pentru că avem în continuare victime la locul de muncă, avem în continuare persoane care suferă din ca­uza bolilor cronice profesionale, inclusiv în Republica Moldova. Ceea ce pot să spun e că, din păcate, dacă m-ați întreba care este numărul exact al persoanelor care au suferit din cauza unor condiții nocive, nu aș putea da o cifră concretă, pentru că nu avem un sistem bine pus la punct privind raportarea și monitorizarea acestor cazuri”, a conchis Ala Lipciu.

 

Și patronatele doresc locuri sigure de muncă

În același timp, patronatele susțin că fac tot posibilul pentru a-i convinge pe anga­jatori să creeze locuri de muncă sănătoase. Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a relevat că siguranța și sănătatea salariaților este și în interesul angajatorului.

„Noi am considerat acest subiect foarte important și de aceea am creat și un servi­ciu intern de protecție și prevenire, prin care sprijinim angajatorii nemijlocit la nivel de întreprindere în obligativitatea lor de a pre­veni anumite sarcini în subiectul securității muncii. Deci, toate tipurile de servicii, to­tul absolut, sunt și exemple foarte, foarte bune”, a spus Vladislav Caminschi.

În anul 2022, în Republica Moldova s-au produs 562 de accidente la locul de muncă. În același timp, în ultimii zece ani au fost în­registrate 40 de cazuri de boli profesionale. Cei mai frecvenți factori nocivi care provoa­că îmbolnăvirea profesională sunt vibrațiile și expunerea la substanțe chimice toxice, iar cei mai expuși la acest risc sunt: mecaniza­torii, lucrătorii medicali și muncitorii de la întreprinderi.

Ziuă mondială pentru securitate și sănătate în muncă, marcată de Organizația Internațională a Mun­cii din 2003, constituie o ocazie cu care, prin acțiunile organiza­te, se atrage atenția întregii lumi asupra problemelor din domeniul securității și sănătății în muncă: asupra numărului mare de acci­dente de muncă și boli profesio­nale; necesității îmbunătățirii per­manente a condițiilor de muncă și a stării de securitate și sănătate a salariaților la locul de muncă; fap­tului că promovarea unei culturi a securității și sănătății în muncă poate contribui la reducerea nu­mărului anual de decese la locul de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand