22 iulie 2024
Chisinau
Social

Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului

Loading
Social Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului
Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului
Vocea poporului

Republica Moldova a consemnat, pe 7 octombrie, alături de întreaga lume, Ziua Mondială a Muncii Decente. Societatea noastră mai are multe de făcut în ceea ce privește condițiile de activitate și de trai, în acest sens sindi­catele jucând un rol esențial în demer­surile și în lupta pentru atingerea stan­dardelor europene.

Cu această ocazie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat mai multe evenimente, la care au participat reprezentanți ai mai multor structuri, inclusiv guvernamentale. Anul acesta, la nivel internațional, Ziua Mondială a Muncii Decente s-a desfășurat sub sloga­nul  „Este timpul pentru a crește salariul”. Scopul este evident, de a atrage atenția Guvernului, Parlamentului, a șefilor instituțiilor de stat și  private asupra dreptului de a asigura angajații cu un loc de muncă decent, demn și corect remunerat.

Printre evenimentele organizate de că­tre CNSM pe 6 octombrie se înscrie și cam­pania de informare și de sensibilizare a populației privind munca decentă. Corturile CNSM au fost amplasate în Scuarul Europei și pe Strada pietonală Eugen Doga,  unde sindicaliștii au oferit cetățenilor interesați consultații în domeniul juridic și economic. Totodată, ei au distribuit materiale informative și au pledat pentru muncă și salarii decente, echitate socială conform standar­delor Uniunii Europene.

„Ziua Mondială a acțiunilor pentru Mun­ca Decentă se desfășoară cu genericul „Este timpul pentru a crește salariul”. Acest slogan, lansat de  către Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), este foarte actual, dat fiind situația în care se află salariații la nivel global. Salariul astăzi este cel mai important element și asta pentru că ne confruntăm cu crize legate de prețuri, de inflație. Toate aceste impedimente de­notă necesitatea majorării salariilor în Re­publica Moldova. Din cauza salariilor mici, în comparație cu alte țări din Europa, mol­dovenii sunt nevoiți să-și părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune. În Republica Moldova, circa 12% dintre angajați ridică salarii mai mici sau egale cu salariul minim, de 4000 de lei. Revendicarea de bază a sin­dicatelor, la negocierile cu actuala guver­nare, este de a fi stabilit un salariu minim în mărime de 5850 de lei pentru anul 2024. CNSM, prin acțiunile sale, depune mari efor­turi ca instituțiile statului să respecte drep­tul angajaților la o muncă decentă, care să le facă viața mai bună”, a menționat Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM.

 

Salariul, punctul nevralgic în mai toate domeniile

Am discutat cu mai mulți vizitatori care s-au apropiat de corturile CNSM.

„Suntem departe de țările dezvoltate, dar vrem să atingem nivelul de viață pe care îl merităm și noi, cei care am ales să trăim și să muncim la baștină, în pofida problemelor existente. Doresc ca guvernanții noștri  să depună toate eforturile pentru ca viața oa­menilor de la sate să devină mai bună, căci ne-am săturat de sărăcie”, a spus Oleg B., angajat la întreprinderea „Spații verzi”.

„M-am apropiat de cortul sindicatelor, pentru că am dorit să aflu cum se calcu­lează pensia. Mulțumesc specialiștilor de la CNSM. M-au sfătuit cum și ce să fac. Iată, mi-au dat și un îndrumar la temă. Am lu­crat deja 40 de ani în sistemul educațional. În acest timp m-am  dăruit cu trup și suflet pentru a educa tânăra generație, dar când stau și mă gândesc cum sunt azi remunerați profesorii, îmi apar foarte multe semne de întrebare și de exclamare! Guvernarea trebuie să înțeleagă că pedagogii merită salarii cu mult mai mari decât ceilalți bu­getari, dacă, bineînțeles, dorim ca Moldo­va să prospere”, ne-a mărturisit profesorul Vladimir S.

„Lucrez la Spitalul de Urgență de doi ani. Salariul e modest, în comparație cu mun­ca pe care o depunem. Țin să mulțumesc sindicatelor din sănătate că, la insistența lor, salariile cadrelor medicale vor fi majora­te. Pentru ca să avem cetățeni sănătoși, dor­nici de a munci, este important ca medicii să fie remunerați la justa valoare”, a zis Igor. V., medic de profesie.

„Mă bucur că Republica Moldova con­semnează Ziua Mondială a Muncii Decente, dar când mă uit cu ce salariu mă duc aca­să, mă umple tristețea. Așa-i când decizi să trăiești în cea mai săracă țară din Europa. Tare aș vrea ca ai mei copii să aibă parte de o viață mai bună”, a spus  Eleonora, de profesie vânzătoare.

Liliana, o pensionară de 65 de ani, ne-a mărturisit că o duce greu, din cauza pensiei mizere. „Am lucrat o viață și acum primesc o pensie de 2500 de lei. Noroc de soțul meu, care mai continuă să lucreze în construcții, doar așa ne mai putem întreține. Să știți, însă, că, spre deosebire de alții, nu mă plâng. Omul care iubește să muncească întotdeauna va găsi lucrul potrivit și se va simți împlinit”.

Să sperăm că doleanțele cetățenilor vor fi auzite de guvernanți și în viitorul apropiat vor avea parte de muncă decentă și de un salariu pe potrivă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand