Munca copilului în Moldova este determinată de sărăcie şi inechitate, care s-au amplificat în perioada de tranziţie la economia de piaţă. Deseori, părinţii, presaţi de griji, nu înţeleg beneficiile pe termen lung ale investiţiilor în educaţie, în raport cu câştigul pe termen scurt adus de munca copilului.
Aceasta se întâmplă din cauza incapacităţii părinţilor de a privi dincolo de strategiile de supravieţuire în care sunt prinşi, a lipsei de încredere în posibilitatea sistemului de educaţie de a creşte şansele copiilor pentru o muncă decentă în viitor, a percepţiilor potrivit cărora munca este benefică pentru dezvoltarea copilului (indiferent de pericolele legate de munca efectuată de copii).
Fenomenul traficului de copii, fiind una din formele grave ale muncii copilului, este periodic reflectat în diferite rapoarte ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Tot în acestea se arată că cel mai mare număr de copii traficaţi au vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Băieţii sunt racolaţi pentru a fi ulterior exploataţi în lucrări agricole, cerşit, vânzare de aur fals etc. Fetele sunt recrutate pentru activităţile menţionate anterior, dar şi pentru exploatare sexuală.
Preponderenţa muncii copilului în agricultură subminează munca decentă, agricultura durabilă şi securitatea alimentării, din motiv că aceasta menţine o situaţie în care venitul gospodăriei este insuficient pentru a satisface necesităţile membrilor acesteia. O treime din 145 de copii de vârstă şcolară, intervievaţi în cadrul campaniilor organizate de OIM privind munca copilului în zonele rurale au menţionat că părinţii îi forţează să muncească. Iar doi din trei copii au constatat că sunt pedepsiţi dacă nu muncesc sau îndeplinesc munca mai prost decât li se cere.
Numărul cazurilor înregistrate ale celor mai grave forme ale muncii copilului sunt în creștere. Copiii muncesc în câmp şi acasă pe parcursul întregului an, fiind implicaţi în munci în interiorul şi în afara familiei. Cele mai multe dintre ele includ unul sau mai multe din următoarele elemente: numărul de ore de muncă ce depăşeşte numărul maxim admis de lege, utilizarea echipamentului şi a instrumentelor periculoase, muncă pe timp de noapte etc.
Sectoare în care se întâlneşte munca copilului în Moldova:
– trafic (intern şi extern) pentru exploatare sexuală şi prin muncă;
– muncă periculoasă în agricultură;
– construcţii şi transport;
– comerţ şi servicii (restaurante, ateliere auto etc.);
– industrie vinicolă/ alimentară;
– muncă în stradă şi activităţi ilicite.