3 December 2024
Chisinau
Social

Mulți învață, dar puțini profesează în domeniul telecomunicațiilor

Loading
Social Mulți învață, dar puțini profesează în domeniul telecomunicațiilor
Mulți învață, dar puțini profesează în domeniul telecomunicațiilor
agora.md

În fiecare an, peste două mii de persoa­ne specializate în domeniul tehnolo­giei informației și comunicațiilor (TIC) termină studiile în cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldo­va, însă numărul lor nu acoperă nevoia de specialiști în sector. Există companii naționale de profil care au până la 60 de posturi vacante.

Pe de o parte, domeniul IT devine din ce în ce mai atractiv pentru absolvenții care pot lucra de la distanță. Pe de altă parte, instituțiile profesional-tehnice se confruntă cu mari provocări în adaptarea curriculumului de formare la noile tehno­logii utilizate de companiile IT, iar nepotri­virea competențelor împiedică angajarea absolvenților. Este și exemplul Școlii Pro­fesionale din Soroca. Doar 25 la sută din absolvenții școlii, specializați în domeniul TIC, reușesc să-și găsească un loc de mun­că.

Pentru a reduce decalajul deficitului de capital uman din sectorul TIC, Organizația Internațională a Muncii (OIM) implemen­tează o acțiune prin care își propune să ofere competențe avansate în sectorul TIC tinerilor și absolvenților șomeri printr-un parteneriat dintre Școala Profesională Soro­ca și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Acțiunea prevede adaptarea curricu­lumului de instruire avansată a tinerilor absolvenți, precum și a unui program de instruire continuă și stagiu profesional, cu posibilitatea ulterioară de angajare.

„Am început trei instruiri pentru 30 de persoane din Soroca și Regiunea de Dezvoltare Nord. Am ales trei direcții unde cererea este cea mai mare pentru specia-liști și astfel ne-am propus să angajăm cât mai mulți specialiști ai acestor cursuri”, menționează Corina Damaschin, coordonatoare în cadrul ATIC.

Bogdan Țurcanu este unul dintre be­neficiarii acestei acțiuni finanțate de OIM.  După ce, acum un an, s-a mutat în Soroca, a încercat să-și găsească un loc de mun­că potrivit. Așa cum toate căutările au fost în van, Bogdan s-a gândit să se recalifice în domeniul IT, pentru că este o profesie solicitată, pe care o putea practica de la distanță.

„Am încercat să-mi găsesc un loc de muncă potrivit profesiei inițiale, dar nu am reușit. Atunci am decis să urmez un curs în IT și să mă recalific și am urmat cursul de rețelistică. Perspectiva în IT este foarte mare. Aduce un aport la angajare, pentru că este un domeniu pe termen lung”, ne spune Bogdan Țurcanu din orașul Soroca.

Pentru Denis Crețu din satul Rudi, raionul Soroca, această acțiune a deschis calea pentru o carieră în domeniul IT. Diza­bilitatea n-a fost o piedică pentru el de a obține studii în domeniul TIC, așa cum și-a dorit din copilărie. A obținut, acum doi ani, o diplomă de operator pentru suportul teh­nic al calculatoarelor în cadrul Școlii Pro­fesionale din Soroca, însă a fost mai greu să-și găsească și un serviciu potrivit. Acum urmează un program de instruire care crede că îi va oferi nu doar o calificare mai înaltă, dar și o șansă de a-și găsi un loc de muncă atractiv și mai multă încredere.

Potrivit datelor Agenției Naționale pen­tru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la sfârșitul lunii aprilie, în evidența agenției erau 109 funcții vacante de specialiști în domeniul IT. Cele mai multe dintre aces­tea, 75 la număr, sunt pentru funcția de programator, urmate de analist de afaceri în domeniul tehnologiei informaționale, consultant în tehnologii informaționale și comunicare, specialist  integrare date, dar și dezvoltator software.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand