Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii în alta mai mare va beneficia de o alocație lunară în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani. Alocațiile nu se acordă pe perioada lunilor iunie-august. Executivul a aprobat, recent, un regulament în acest sens.
Proiectul va garanta accesul elevilor din școlile mici la studii de calitate, motivând părinții acestora să-i transfere în instituții cu un număr mai mare de copii, în care vor avea parte de mai multe beneficii.
Solicitat de „Vocea poporului”, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, spune că această problemă e veche, ține de raționamente economice, dar și demografice.
„Școlile mici sau, mai exact, clasele cu un număr mic de elevi, sunt o povară grea pe umerii autorităților locale și centrale, dar nu asigură o educație de calitate pentru elevi. Despre necesitatea optimizării rețelei școlare se vorbește de prin 2012, însă este foarte complicat a găsi soluții care să satisfacă toate părțile. Deoarece în unele localităţi au rămas puţini copii, e firesc să fie redus numărul instituţiilor de învăţământ. Aceasta îi pune pe părinți și copii, dar și pe profesori, în situaţia să meargă la şcolile din alte localităţi. În acest sens, alocația lunară, de 1000 de lei, timp de doi ani, este un bun argument și o motivație pentru acești părinți. Un alt atu este faptul că copiii vor nimeri într-un mediu de concurență școlară, vor avea acces la studii de calitate, ceea ce nu putem spune despre clasele în care învață 3-5 elevi sau chiar mai puțini. La aceste plusuri avem și un minus mare – riscul de a pierde cadre didactice, locuri de muncă. Or, nu toți vor avea posibilitatea și dorința de a-și schimba locul de muncă cu care s-au obișnuit. Totuși, având un deficit de mii de cadre didactice, sperăm că se vor găsi locuri de muncă pentru toți”, a conchis Ghenadie Donos.
În prezent, în R. Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general, cu un număr de elevi de până la 50.