Moldovenii încep să cheltuiască tot mai mulți bani pentru asigurările benevole de viața, sănătate sau de accidente. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în 2023, încasările companiilor de asigurări au crescut cu 19%, iar despăgubirile acordate de ele s-au majorat cu 6 la sută. Pe lângă asigurarea mașinilor, care este obligatorie, tot mai mulți oameni de la noi aleg să-și asigure viața și sănătatea.
Potrivit datelor făcute publice de BNS, în 2023, veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de anul 2022 cu 20,7% și, respectiv, 14,4 la sută. Pe lângă asigurările auto, a crescut și numărul contractelor de asigurare pentru sănătate. Astfel, suma încasată pentru acest tip de asigurări a ajuns anul trecut la 136 de milioane de lei, față de 123 de milioane, în 2022. Reprezentanții BNS spun că interesul pentru asigurările de sănătate a crescut în special în urma pandemiei de COVID.
„Oamenii încep să înțeleagă tot mai mult beneficiile asigurărilor de sănătate, care nu se limitează, de fapt, doar la acoperirea costurilor medicale. Acestea pot oferi acces și la servicii medicale de calitate, consultații rapide, intervenții chirurgicale și alte tratamente necesare. De la declinul anului 2020, a crescut destul de mult și cererea de asigurare a călătoriilor peste hotare, ceea ce înseamnă o conștientizare mai mare a riscurilor asociate cu sănătatea. Pentru un preț de 10 lei pe zi, asigurătorul oferă o acoperire în limita câtorva zeci de mii de euro. Poate ajunge și la 60 de mii de euro”, a afirmat Andrei Lisnic, reprezentantul unei companii de asigurări.
Oamenii sunt interesați și de asigurarea de viață, chiar dacă e mai scumpă, a mai spus reprezentantul companiei.
Potrivit BNS, în 2023, asigurătorii au încasat, în total, aproape trei miliarde de lei, față de două miliarde patru sute de milioane, în 2022. În același timp, suma despăgubirilor a crescut cu 6% în 2023 și a depășit un miliard de lei.