3 December 2024
Chisinau
Economie

Moldovenii cheltuiesc pentru alimente mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație

Loading
Economie Moldovenii cheltuiesc pentru alimente mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație
Moldovenii cheltuiesc pentru alimente mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație
diez.md

Cumpărăm că să aruncăm. Circa 5,2% din cheltuielile lunare ale moldoveni­lor merg pentru alimente care ajung la gunoi. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, fiecare persoană din Republica Moldova aruncă în medie 76 kg de mâncare pe an. Această can­titate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc.

Din produsele ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori, 25 la sută – de sectorul de producție, 20% – de sectorul de procesare și 15% – de secto­rul comercial. Asta în timp ce unii cetățenii sunt nevoiți să dea jumătate din venituri pentru produse, mai mult decât pentru să­nătate, odihnă sau educație.

În opinia expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficien­te pentru a hrăni un milion de săraci din țară. Alimentele pe care le aruncă oamenii din țările dezvoltate sunt mult mai multe decât toate alimentele care se produc în Africa.

„Dacă am fi mai raționali, toate produ­se alimentare culese, procesate, ajunse pe rafturile magazinelor și ulterior procurate, care anual sunt aruncate de către oame­nii din țările dezvoltate, ar ajunge să fie hrăniți oamenii săraci de peste tot”, a spus Veaceslav Ioniță.

El susține că deși în ultimii trei ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimen­tare din ultimii 20 ani, ei continuă să facă risipă și cheltuiesc cel mai mult pentru ele. În anii, 2021-2023, prețurile au cres­cut cu 62%. În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majo­rează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

 

Au risipit milioane

Potrivit economistului, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltu­ielilor pentru produsele alimentare în bu­getul familiei este mai mare. Se consideră că dacă se cheltuiesc mai puțin de 20% din bugetul unei familii pentru produse alimentare reprezinți clasa medie a societății. În total, în 2023, moldovenii au risipit și au pierdut alimente în valoare de 19 miliarde de lei.

„În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 mi­liarde de lei, 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de ali­mente. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Părerile cetățenilor se împart. Unii cumpără și aruncă pentru că le permite situația financiară, alții însă spun că procură doar atât cât consumă. „Mă străduiesc să nu iau în exces. Cred că am ajuns la vâr­sta când ne dăm seama că avem nevoie doar de strictul necesar și important e să fim sănătoși”, ne spune o chișinăuiancă.

„Foarte mult arunc. Noi avem tendința să cheltuim mai mult decât ne trebuie și, de obicei, se cheltuiește foarte mult. Cel puțin așa e în familia mea. Știu că nu este foarte bine, dar așa se întâmplă des”, adau­gă o altă femeie.

În Uniunea Europeană, în medie, pen­tru produsele alimentare se cheltuiesc 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina cheltuiesc circa 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate.

România cheltuiește 24,8%. În topul risipei este Grecia, cu 142 de kilograme de produse alimentare aruncate la gunoi, pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129 de kilogrameși Luxemburg, cu 90 de kilograme.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand