5 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Moldoveanul ales „Profesorul anului” la Universitatea Erasmus din Rotterdam

Loading
Без рубрики Moldoveanul ales „Profesorul anului” la Universitatea Erasmus din Rotterdam
Viorel Roscovan

Foto: arhivă personală

Ai noştri cuceresc lumea întreagă. Viorel Roşcovan este profesorul de finanţe din Moldova care a luat premiul Profesorul Anului în Olanda. Misiunea este să facă studenţii să gândească, iar modul de predare este axat pe discuţii. Pe viitor vrea să realizeze o călătorie înconjurul lumii şi de ce nu, să obţină premiul Profesorul Anului, doar că în Moldova. Binemeritat să fie. Cel mai mult în Olanda duce dorul familiei şi… femeilor frumoase.
 

Povestea lui Viorel Roșcovan începe încă în 1998, când pentru prima dată a pă­răsit tărâmul mioritic. În tot acest timp a reușit să facă un un masterat în finanţe în Olanda, un masterat în economie în Ce­hia, un doctorat tot în finanţe în Olanda, precum și o diplomă universitară în Ro­mânia.

În Olanda a ajuns în 2004. A fost prin­tre norocoșii care au câștigat o bursă de studii la Universitatea din Tilburg, dorind să facă un doctorat în cercetare econo­mică. În prezent, este profesor de finanțe la „Rotterdam School of Management”, Universitatea Erasmus. A călătorit mult, dar Olanda ocupă un loc aparte în viața sa.

“Sunt plecat demult, dar nu știu dacă vreodată ”am realizat viața” în sensul lui Thorston Wilder, atât de profund cum am făcut-o în această țară. Viață în Olanda este lipsită de griji sociale, politice și economi­ce. În asemenea circumstanțe poți cu ade­vărat sa te concentrezi pe probleme care contează cu adevărat: aspirațiile profesio­nale și armonie sufletească”, mărturisește Viorel.

 

Învaţă studenţii să gândească

 

Distincția pentru care Viorel Roșcovan ne-a făcut să ne mândrim că suntem din Moldova, este cea de Profesorul Anului. Pe parcursul anului de studiu, la sfârșit de trimestru, mii de studenți din cadrul universității aleg cel mai bun profesor al trimestrului. În total, au participat pes­te 30 de profesori de la Universitatea Erasmus, o universitate de top din Euro­pa. În final au ajuns doar trei, iar colegii nominalizați au fost câștigători notorii al acestui premiu, deja câțiva ani la rând.

 

Viorel Roșcovan

Foto: arhivă personală

 

“Predau macroeconomia intermedia­ră – un curs preponderent tehnic. Scopul meu este să învăț studenții sa gândească, or faptul că am câștigat acest premiu în­seamnă că obiectivul trasat a fost realizat”, spune Viorel Roșcovan.

În timp ce în RM nu se ajung profe­sori, majoritatea dintre ei sunt persoane în etate, iar tinerii ocolesc meseria, alții de­vin profesori de succes pe alte meleaguri. Munca lui Viorel constă din două lucruri de bază, primul fiind domeniul de cerceta­re, adică multă practică, după aia, teorie.

„Cercetarea este activitatea de bază a unui profesor în instituțiile de top din occident și presupune analiza proble­melor fundamentale ale științei financia­re și economice, participări la conferințe internaționale în diverse colţuri ale lumii și publicații în jurnale academice de speci­alitate”, precizează Viorel.

 

Lecţii bazate pe discuţii

 

Dacă în Moldova meseriile de top sunt puțin diferite, iar a profesa nu este un domeniu atractiv noii generații, în occi­dent, lucrurile stau puțin altfel. Modul de predare este bazat pe discuții, și nu con­specte plicticoase. „Pentru mine, a pro­fesa este un proces creativ care generează cunoștințe. Nimic nu poate fi comparat cu plăcerea de a ține o lecție, cu sentimentul de a-i face pe studenţi să înţeleagă o temă şi să te asculte cu mare interes. Deși toată informația din lume se conține în cărți, doar prin discuții putem afirma cu adevă­rat că ne învățăm să gândim și să generăm idei”, spune Viorel.

 

Moldova şi Olanda, distanţă de la cer la pământ în modul de predare

 

Despre sistemul de învățământ univer­sitar zice că cea mai mare problemă este că se pune accentul pe cantitate și nu pe cali­tatea studiilor, iar lipsa acută a resurselor financiare fără de care industria educației pur și simplu nu poate exista, este o mare problemă. „Exista câteva diferențe semni­ficative în modul de predare dintre Olan­da și Moldova.

 

g_social

În Olanda, plagiatul şi copierea, mai ales la examene, este o violare gravă a principiilor academice

 

În primul rând, profesorii de aici au acces la tehnologii informaționale și baze de date la care profesorii din Moldova nici nu pot visa. Astfel, felul în care este creat și transmis un mesaj sau un studiu de caz diferă substanțial. Pe lângă aceasta, pro­fesorii de aici sunt antrenați nu numai în domeniul lor de specialitate, dar și în do­meniul metodelor de prezentare și predare eficientă a unei lecții”, specifică Viorel.

 

„Campaniile anticorupţie moldoveneşti au un efect marginal”

 

Despre studenții din Olanda mărtu-risește că sunt mai degajați și mai motivați în comparație cu cei din Moldova. „Tine­rii olandezi sunt mai implicați în activități extracurriculare, practicarea sportului și în mod deosebit le place să călătorească. Evident, există mai multe precondiții eco­nomice și sociale care favorizează aceste tradiții”.

Dacă în Moldova, copiatul, trișatul și alte șmecherii de acest gen la care recurg studenții au devenit deja tradiții cu rădă­cini adânci, peste hotare acestea sunt in­tolerabile.

„Plagiatul, mai ales la examene, este o violare gravă a principiilor academice. Violarea acestor principii în occident are efecte dramatice. Studenții sunt excluşi din sistemul de învățământ imediat după depistarea acestor încălcări fără nicio discuție”, spune ferm Viorel.

 

Viorel Roșcovan

Foto: arhivă personală

 

Despre corupția în universități și cum­părarea diplomelor Viorel afirmă că în Olanda, cel puțin, nu există corupție și nici toleranță față de corupție. „Ar fi bine și în Moldova să fie așa. Campanii­le anticorupție moldovenești au un efect marginal. Mai multe eforturi în depista­rea și penalizarea actelor de corupție ar ajuta mai pronunțat”, mărturisește Viorel Roșcovan.

 

Dor de casă, familie şi…femei frumoase

 

Departe de casă, meseria îndrăgită îi fură din dorul de casă. Zice că Moldova din Olanda nu prea se vede, iar mulți din­tre studenții săi habar n-au unde se află țara noastră.

Acasă degrabă nu vine, pentru că doar departe de ea, se poate realiza pe plan profesional. „Din păcate, cu cât mai mult avansez în carieră, cu atât mai mult mă îndepărtez de casă. Deocamdată, în Mol­dova mă implic doar în proiecte de scurtă durată. Dar nu exclud că îmi voi planifi­ca apogeul carierei mele profesionale în Moldova. În prezent, această strategie mi se pare însă prea riscantă din cauza in­certitudinii politice”, mărturisește Viorel Roșcovan.

Este unul din fondatorii comunității moldovenești din Olanda. „Suntem o co­munitate foarte activă și în plină creștere, cu aproape 200 de membri. Ne întâlnim foarte des la tot felul de evenimente și săr­bătorim împreună, discutăm problemele de acasă, dar și cum am putea contribui la soluționarea acestora”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand