Federația Sindicatelor din Comunicații a organizat, recent, o masă rotundă, în cadrul căreia s-a discutat despre modificările și completările la Codul muncii, care au intrat în vigoare la 18 decembrie 2015. La eveniment au participat președinți și membri ai comitetelor sindicale din organizațiile membre ale FSCM, cărora le-au explicat detalii privind modificările la Codul muncii Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Ion Preguza, șeful Departamentului juridic al CNSM, și Ion Pîrgaru, președintele FSCM.
De asemenea, s-a vorbit și despre proiectul de lege ce vizează ajustarea legislaţiei naţionale la practica internaţională în domeniul raporturilor de muncă, aprobat de guvern pe 3 februarie curent. S-a propus completarea Codului muncii cu prevederi care obligă angajatorul să informeze salariaţii angajaţi pe o perioadă determinată despre posibilitatea accederii lor la funcţii permanente. Totodată, informaţia cu privire la disponibilitatea posturilor vacante trebuie făcută publică şi accesibilă fiecărui angajat din instituţie. Potrivit Guvernului, decizia are drept scop ajustarea legislaţiei naţionale la directivele europene şi face parte din Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM–UE în perioada 2014-2016. Noile amendamente vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Parlament.
„Dar să nu ne îndepărtăm prea mult de subiectul de astăzi, adică de tema evenimentului organizat de FSCM: atuurile și lacunele noului Cod al muncii. Rolul nostru primordial este de a apăra și a proteja drepturile și interesele membrilor de sindicat. Am organizat această masă rotundă pentru ca liderii sindicali din teritoriu să cunoască ultimele modificări ce se referă la legislația muncii, informând, astfel, salariații de la întreprinderile unde activează”, a subliniat Ion Pîrgaru, președintele FSCM.
Raporturile de muncă, în permanentă schimbare
Vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, s-a referit la necesitatea perfecționării permanente a Codului muncii. „În legea care a intrat în vigoare s-au introdus cele mai importante norme care perfecționează raporturile de muncă. Cunoaștem cu toții că raporturile de muncă sunt în permanentă schimbare. La baza Codului muncii stau două principii: principiul normativ (tot ce e inclus în Codul muncii sunt garanții minime de stat) și principiul contractual (dreptul nostru, al partenerilor sociali, al sindicatelor, patronatelor etc., să negociem și să aprobăm prin Convenții colective noi garanții în domeniul legislației muncii)”.
Vicepreședintele CNSM a accentuat faptul că sindicatele i-au explicat premierului că nu e necesar
de elaborat un nou Cod al muncii, din simplul motiv că cel actual este elaborat în baza standardelor internaționale ale muncii, a convențiilor OIM, pe care țara noastră le-a ratificat. Sindicate și-au arătat disponibilitatea de a continua perfecționarea Codului munci. „Noi, sindicaliștii, niciodată nu vom accepta formula cerută de patronate ca normele de protecție a salariaților să fie diminuate. Codul muncii are un echilibru între drepturi și obligații ale salariatului și ale angajatorului. Suntem gata să purcedem în continuare la discuții privind perfecționarea normelor incluse în acest cod. Vom depune toate eforturile pentru ca legislația muncii să fie perfecționată”, a menționat Sergiu Sainciuc.
În context, Ion Preguza, șeful Departamentului juridic al CNSM, a comunicat despre cele mai recente modificări la legislația muncii, despre acțiunile CNSM în direcția protecției drepturilor membrilor
săi și s-a referit la unele particulari-tăți ce țin de relațiile de muncă.
Printre cele mai esenţiale sunt modificările ce vizează contractul colectiv de muncă şi anume modificarea alin. (7) a art. 33 din Codul muncii (CM), potrivit căruia „sub incidenţa contractului colectiv de muncă încheiat pe unitate în ansamblu cad salariaţii unităţii, ai filialelor şi ai reprezentanţelor acesteia, care au împuternicit reprezentanţii lor să participe la negocierile colective, să elaboreze şi să încheie contractul colectiv de muncă în numele lor”.
Contractul de muncă pe durată determinată, un mod de eschivare de la garantarea
drepturilor salariaţilor
Adrian Lungu, jurist la FSCM, a explicat, de asemenea, referindu-se la art. 54 din CM, că s-au adăugat două aliniate (4) şi (5), potrivit cărora „se interzice încheierea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în scopul eschivării de la acordarea drepturilor şi garanţiilor prevăzute pentru salariaţii angajaţi pe durată nedeterminată. Contractul individual de muncă încheiat pe durată determinată în lipsa unor temeiuri legale, constatată de Inspectoratul de Stat al Muncii, se consideră încheiat pe durată nedeterminată”.
Totodată, art. 55 din CM a fost completat cu încă trei cazuri în care contractul individual de muncă poate fi încheiat pe durată determinată:
„k1) pentru perioada implementării unui proiect investiţional sau a unui program de asistenţă tehnică şi financiară;
k2) pentru efectuarea unor lucrări legate de majorarea volumului de producţie sau de servicii prestate, al căror caracter temporar (până la un an) poate fi argumentat de angajator;
k3) cu persoanele care se angajează la unităţile create pentru o perioadă determinată”.
Codul muncii a fost completat cu un nou articol 82¹, privind ,,încetarea contractului individual de muncă prin acordul scris al părţilor”.
Alin. (4) al art. 85 din CM a fost modificat astfel: ,,timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima. În acest caz, angajatorul este în drept să-l elibereze pe salariat numai dacă, până la retragerea (anularea) cererii depuse, a fost încheiat un contract individual de muncă cu un alt salariat în condiţiile CM”.
Prin modificările operate la art. 87 din CM au fost reduse cazurile în care concedierea salariaţilor membri de sindicat poate avea loc doar cu acordul preliminar scris al organului (organizatorului) sindical din unitate şi anume în următoarele cazuri:
– art. 86 alin. (1) lit. c) ,,reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate”;
– art. 86 alin. (1) lit. e) „constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente, confirmate prin hotărâre a comisiei de atestare”;
– art. 86 alin. (1) lit. g) ,,încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior au fost aplicate sancţiuni disciplinare”.
Totodată, prin modificarea alin. (4) al art. 87, ,,organele sindicale (organizatorii sindicali) își vor comunica acordul sau dezacordul (opinia consultativă) argumentat în scris privind concedierea salariatului în termen de 10 zile lucrătoare de la data solicitării acordului (opiniei consultative) de către angajator. În cazul în care răspunsul nu a fost primit de angajator în acest termen, acordul organului respectiv se prezumă”.
Prin modificările operate la art. 120 alin. (1) din CM, a fost schimbată durata concediului neplătit. Astfel, din motive familiale şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţământul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de până la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre). În redacţia veche, durata concediului neplătit era de până la 60 de zile calendaristice.
CM a fost completat cu un nou articol art. 252¹ ,,Garanţii pentru persoanele care educă un copil cu dizabilităţi”. Potrivit noului articol, ,,Unuia dintre părinţii (tutorelui, curatorului) care educă un copil cu dizabilități i se va acorda suplimentar, în baza unei cereri scrise, o zi liberă pe lună, cu menţinerea salariului mediu din contul angajatorului”. Acestea au fost doar o parte dintre modificările la Codul muncii, discutate și analizate de sindicaliștii din FSCM în cadrul mesei rotunde.