Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) și Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), împreună cu afiliații lor belgieni, s-au adunat marți, 15 martie, la sediul Uniunii Europene în semn de solidaritate cu Ucraina, protestând împotriva invaziei ruse și manifestând în sprijinul tuturor refugiaților ucraineni.
Acțiunea a fost susținută de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care în perioada 14-15 martie a organizat o campanie online de solidaritate.
„Astăzi, noi și sindicatele din mai multe țări ale lumii ne-am arătat solidaritatea cu poporul Ucrainei și mesajul nostru clar este că toți refugiații sunt bineveniți, de oriunde ar veni”, a declarat secretarul general al ITUC, Sharan Burrow.
„Reiterăm condamnarea noastră totală a războiului lui Putin și a mașinii sale de ucidere, care vizează civili și provoacă distrugeri în multe zone ale țării. Le mulțumim tuturor membrilor de sindicat care își arată solidaritatea, care fac donații, vin cu apeluri umanitare pentru a sprijini oamenii din Ucraina și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească patria”, a menționat Burrow.
„Sindicatele din Ucraina și din țările vecine desfășoară o muncă umanitară incredibilă și îi salutăm pe toți cei implicați. De asemenea, suntem alături de cei din interiorul Rusiei care au dat dovadă de curaj de a se opune războiului, expunându-se unui mare risc”, a adăugat secretarul general al ITUC.
La rândul său, Luca Visentini, secretar general al ETUC, s-a adresat și el participanților cu următorul mesaj: „Sindicatele din întreaga lume sunt pentru pace și democrație. Vrem ca acest război oribil să fie oprit. Nu este suficient să vezi câțiva lideri ridicând telefonul pentru a-l suna pe Putin. Acest lucru este important, dar dorim o acțiune diplomatică mai puternică și mai ambițioasă pentru a cere o încetare imediată a focului și a începe negocieri reale pentru pace”.
„Uniunea Europeană nu a făcut suficient. Membrii acesteia trebuie să se ridice și să-și facă auzită vocea. Ei nu pot discuta doar despre o strategie europeană de apărare. Vrem să vedem o strategie europeană de pace. Vrem să vedem ca liderii să preia conducerea, să se așeze la masă cu Putin și să oprească războiul”, a adăugat Visentini.
La data de 28 februarie, ITUC și ETUC au condamnat războiul din Ucraina printr-o Declarație comună și au cerut ca toate forțele ruse să părăsească Ucraina imediat. „Solicităm liderilor lumii să ia măsuri urgente și definitive pentru a iniția dialogul și a găsi o soluție pașnică la această criză, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”, se arată în Declarație.
Totodată, ITUC și ETUC au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru sprijin umanitar oferit cetățenilor ucraineni și au lansat o petiție online în care fac apel la pace, solidaritate, și încetarea războiului.